I nawet do kita nie zakładaj "najtańszego filtra dla ochrony". Przyjdzie ci zrobić zdjęcie lekko pod światło i będziesz miał na przykład "piękne odblaski".
I nawet do kita nie zakładaj "najtańszego filtra dla ochrony". Przyjdzie ci zrobić zdjęcie lekko pod światło i będziesz miał na przykład "piękne odblaski".
Jesli przed kupnem analogu wstrzymują Cię tylko koszy to weź pod uwage ze 3filmy mozna kupić za 10-12pln. Nie wiem ile teraz kosztuje wołanie. Ale odbitki są w takiej cenie jak z "cyfry". Body EOX XXX dostaniesz za 100pln, EOS 50 za ok. 150 pln, a nawet za mniej, a np za 1200-1300 dostaniesz np EOS30 z 3 obiektywami torbą i jakimis dodatkami.
Oczywiście dzisiaj analog to nie jest body na wieczność ale jak uzbierasz kasę na porządną cyfrę to taki aparat za 100pln mozesz dać jakiemus dziecku do zabawy.
Daj spokój z tym UVTa "ochrona" obnizy jakość zdjęć.
Dla cyfry nie ma sensu kupować UV, dla analoga jest ale ze wzgl. na promieniowanie UV (szczególnie w górach).
Ochrona szkła za 200 pln filtrem za 60 pln psujacym obraz nie ma sensu.
Nie ukrywam, że nadal mam sentyment do analoga (miałem zenity, EOS 500n, a w końcu EOS 5) choć teraz uzywam 30d.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
ochrona jak ochrona, ale wole scierac krople wody lub ziarnka piasku z filtra niz z soczewki obiektywu. filtr w razie czego bez placzu wyciepie, a z lensem bedzie mi raczej szkoda.
a co do wplywu filtra ochronnego na zdjecia... mozemy sie zalozyc, ze jak wystawie dwie fotki (z filtrem i bez) to nie odroznisz ktora jest ktora![]()
a juz z perspektywy uzytkownika prostokatnych polowek (na g* optycznie podkladzie w porownaniu z przyzwoitym szklem) uwazam ten temat za, delikatnie mowiac, przegadany i nadmiernie demonizowany![]()
na podobnej zasadzie wiekszosc cyfrografow nie wie po co jest filtr 80A a doedukowana twardo obstaje przy wyzszosci balansu bieli. a potem sie dziwi, ze szumi...
inna kwestia, ze filtr za 60zl do lensa za 200zl to nie jest normalna proporcja.
Witam
Musi byc Canon? Moze pomysl na poczatek o nikonie D60 + 18-105VR. JPGi z puszki wychodza przyzwoicie, iso800 uzyteczne, zakres zooma dosc spory, jakosc optyczna rowniez. Dodatkowo stabilizacja w obiektywie. Jeszcze w styczniu zestaw 'chodzil' po 1999pln.
...teraz już 2300-2500pln:-? jak ze wszystkim. Szkiełko dobre, zwłaszcza przy tej cenie. Rzeczywiście każdy AF-S można podpiąć do tanich body Nikona (mea culpa w poprzednim moim poście), AF nie "zaskoczy" tylko w przypadku tzw. śrubokrętów, np. 50/1.8D, 50/1.4D, itd.
Oczywiście wybór systemu to kwestia gustu (i niestety kosztów), ale nic z Nikona zwyczajnie nie leżało mi w ręce do momentu D300, więc wziąłem Canona
Co do UV-ki to raczej obowiązek przy fotkach na zewnątrz - jakoś ręka może zadrżeć przy czyszczeniu droższej optykiJa jestem zwolennikiem "szkoły", że każdy dodatkowy element optyczny bynajmniej nie polepsza jakości obrazu, więc nadmierna oszczędność na filtrze się zwyczajnie nie opłaca.
PS: Wczorajszy post by jaś nominowałbym do nagrody roku, oczywisty a jaki dobry!
rowniez nie mialem okazji wyrzucic filtra. przed latem mam natomiast zamiar wymienic moje prostokatne polowki, bo ich stan jest co najmniej wskazujacy, po przetrwaniu dziesiatek plenerow w warunkach 100% wilgotnosci i regularnego, pospiesznego wycierania koszula.
swoja droga, wielokrotnie czyscilem filtry z wody czy piasku. znacznie wygodniej filtr niz przednia soczewke. juz chocby to wystarcza, zeby je nakrecac w ciezkich warunkach (chocby deszcz czy mrozna mgla)
OK, przy okazji zrobie i sprawdzimyinna kwestia, ze zalozenie kondomika na obiektyw nie oznacza, ze trzeba z nim caly czas chodzic. tak to tylko na filmach
![]()
to nie sa jakies gigantyczne koszty wiec chocby w imie zaspokojenia wlasnej ciekawosci moglbys sprobowac :-) .. kup holder za 9zl i zetnij 2 pierwsze sloty (albo od razu kup szerokokatny) - nie bedziesz miec winiety w 10-22 (ew. minimalna ale tylko przy przekrzywieniu holdera o ok 45 stopni od poziomu - 2 machniecia stamplem i po problemie :-) ).. wyglada to tak - http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=29