Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Wątek: Zestaw do krajobrazów dla amatora - proszę o rady

Domyślnie Zestaw do krajobrazów dla amatora - proszę o rady

Witam wszystkich !

Mam wielka prośbę - doradźcie mi do jakiego zestawu Canona się przymierzyć, jeśli:

1. Będę fotografował w 95 % krajobrazy, z tego powiedzmy 5 % to zdjęcia na długich czasach (3-30 sek.)

2. Mam ograniczony budżet - muszę zmieścić się do 2 tys. zł.

3. 90 % zdjęć będę robił w JPG.

4. Wiadomo, że przy krajobrazach dość pożądany jest szeroki kąt - mi akurat na tym specjalnie nie zależy - początek 16-18 mm będzie wystarczający.

5. Zastanawiałem się nad 1000D (ze względu na cenę) - będzie brakowało mi na pewno górnego wyświetlacza LCD, czytałem również niezbyt pochlebne opinie na temat jego układu AF - ale proszę zrozumieć - jak w pkt. 2. Jeśli ktoś ma ten model - czy może podzielić się ze mną szczerymi uwagami i swoją opinią na ten temat ?

6. Nie zależy mi na jakiejkolwiek formie stabilizacji, może jej nie być.

7. Jakiego obiektywu szukać, jeśli chciałbym w przyszłości wykorzystać go również zmieniając tylko body na coś lepszego Canona - przy czym raczej nie pełnoklatkowego.

8. Wychodzę z założenia, że jeśli kupować to tylko i wyłącznie sprzęt nowy, więc używane body a przede wszystkim obiektywy nie interesują mnie zupełnie.

Jeśli coś jeszcze mi się nasunie - uzupełnię posta - z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Może przydatne będzie info, że do tej pory robiłem zdjęcia HP 417, Canonem A60, A610, Fuji S9600, Pentax K10D.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

A tak naprawdę to do czego szybki autofokus przy krajobrazach? Obiektyw z dobrą skalą odległości - ostrość przy krajobrazie trzeba będzie ustawiać z uwzglednieniem wyliczonej głebi (hiperfokalna itd.).

Domyślnie

ds74 a kto pisze o szybkości AF ? Chodzi mi tylko o to czy jego AF działa w miarę trafnie - wiadomo, że w zależności od oświetlenia itd. może być z tym różnie. Nie wymagam absolutnie cudów. Po prostu - czy generalnie są problemy z trafnością AF czy nie ?

Ostrość wiem jak ustawiać - zależy mi bardzo na radach w kwestii sprzętu.

Widzę, że Ty masz 1000D w stopce podane - szukam więc jakichś Twoich zdjęć - o ile jest coś na forum.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scepon Zobacz posta
    Witam wszystkich !

Mam wielka prośbę - doradźcie mi do jakiego zestawu Canona się przymierzyć, jeśli:

1. Będę fotografował w 95 % krajobrazy, z tego powiedzmy 5 % to zdjęcia na długich czasach (3-30 sek.)

2. Mam ograniczony budżet - muszę zmieścić się do 2 tys. zł.

3. 90 % zdjęć będę robił w JPG.

4. Wiadomo, że przy krajobrazach dość pożądany jest szeroki kąt - mi akurat na tym specjalnie nie zależy - początek 16-18 mm będzie wystarczający.

5. Zastanawiałem się nad 1000D (ze względu na cenę) - będzie brakowało mi na pewno górnego wyświetlacza LCD, czytałem również niezbyt pochlebne opinie na temat jego układu AF - ale proszę zrozumieć - jak w pkt. 2. Jeśli ktoś ma ten model - czy może podzielić się ze mną szczerymi uwagami i swoją opinią na ten temat ?

6. Nie zależy mi na jakiejkolwiek formie stabilizacji, może jej nie być.

7. Jakiego obiektywu szukać, jeśli chciałbym w przyszłości wykorzystać go również zmieniając tylko body na coś lepszego Canona - przy czym raczej nie pełnoklatkowego.

8. Wychodzę z założenia, że jeśli kupować to tylko i wyłącznie sprzęt nowy, więc używane body a przede wszystkim obiektywy nie interesują mnie zupełnie.

Jeśli coś jeszcze mi się nasunie - uzupełnię posta - z góry dziękuję za pomoc.
    Ad3. Jak aparat oferuje tryb RAW, to właśnie w nim rób, szczególnie że planujesz dłuższe naświetlanie.

Ad4. z budżetem do 2tys nie jesteś w stanie kupić lepszego zestawu niż puszka + KIT. Ciężko mówić tu o wielkiej precyzyjności AF w trudnych warunkach oświetleniowych (post wyżej).

Ad7. Jeśli chodzi o krajobrazy to przyda się dobry szeroki kąt - ef-s 10-22 (ale nie będzie pasował do FF).
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

ds74 a kto pisze o szybkości AF ? Chodzi mi tylko o to czy jego AF działa w miarę trafnie - wiadomo, że w zależności od oświetlenia itd. może być z tym różnie. Nie wymagam absolutnie cudów. Po prostu - czy generalnie są problemy z trafnością AF czy nie ?

Ostrość wiem jak ustawiać - zależy mi bardzo na radach w kwestii sprzętu.

Widzę, że Ty masz 1000D w stopce podane - szukam więc jakichś Twoich zdjęć - o ile jest coś na forum.
    Nie ma moich zdjeć na forum. Z kitem atofokus chodzi całkiem dobrze. Z T 70-300 troche gorzej -ale to chyba wina samego obiektywu. I tak jak kolega napisał - 2000 za nowy zestaw trochę nierealne.Chociaż w sumie kit na W nie jest taki tragiczny - tak na poczatek - no ale to jest EF-s a ty takiego nie chcesz.
    Ostatnio edytowane przez ds74 ; 22-03-2009 o 10:43

Domyślnie

W takim razie gdybym brał pod uwagę kupno używanego (wolałbym uniknąć, ale załóżmy teoretycznie że kupuję używane) sprzętu - szukać używanego body i nowego obiektywu "z półki" ? Czy odwrotnie ?

A jakieś sugestie co do modeli - zarówno body jaki i obiektywu ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Ad7. Jeśli chodzi o krajobrazy to przyda się dobry szeroki kąt - ef-s 10-22 (ale nie będzie pasował do FF).
    krajobraz to nie tylko szeroki kat.. kupowanie drogiego 10-22 na poczatek, zwlaszcza ze nie ma sie pokrycia innych ogniskowych jest IMHO bez sensu - ja wybralbym raczej 18-55 i 55-250.. tele jest w krajobrazach czesto rownie przydatne co szeroki kat..

A jakieś sugestie co do modeli - zarówno body jaki i obiektywu ?
    http://www.allegro.pl/item582801660_..._szczecin.html - moze warto sie dopytac o ilosc klapniec i inne szczeg. dotyczace historii aparatu..

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Witaj!

Obiektywy kitowe sobie odpuściłem na samym początku,
    szybciej zmienisz puszkę na lepszą niż obiektywy.

Krajobrazy, architektura itp. to mój konik.
    Generalnie im szerzej możesz, tym lepiej.

Aktualnie posiadam Sigmę 18-200, i... czasami jeszcze jest za wąsko ??:
    Ale na długim końcu wystarcza.

Mój zestaw docelowy:
    - Peleng 8mm FishEye lub Tokina 10-17 FishEye,
    - 10-22 coś z tego zakresu Canon lub Sigma,

Do tego body na które cię stać.

No i jak dla mnie obowiązkowo filtry Cokin - szara połówka, gwiazdka, tabaczkowa połówka, złoty, takie już posiadam.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 22-03-2009 o 11:49
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    krajobraz to nie tylko szeroki kat.. kupowanie drogiego 10-22 na poczatek, zwlaszcza ze nie ma sie pokrycia innych ogniskowych jest IMHO bez sensu - ja wybralbym raczej 18-55 i 55-250.. tele jest w krajobrazach czesto rownie przydatne co szeroki kat..
    Z tego co zrozumiałem, to autor tematu w pkt7 pytał o obiektyw przyszłościowy/jakościowy do krajobrazów, ponadto szukał czegoś z dobrym mechanizmem AF. 18-55 ma AF który może mieć problemy z działaniem w słabych warunkach oświetleniowych.

Jak ktoś chce obiektyw wysokiej jakości to musi mieć odpowiednią ilość pieniędzy (i wiedzieć czego szuka). Nic nie wskazuje na to, że to się w najbliższym czasie zmieni.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Chociaż w sumie kit na W nie jest taki tragiczny - tak na poczatek - no ale to jest EF-s a ty takiego nie chcesz.

Skoro w przyszłości nie Scepon nie planuje FF, to EF-s jak najbardziej można mu polecić...
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów