Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 203

Wątek: Analogi - czy jest sens jeszcze je kupować?

Mieszany widok

Domyślnie

Ja parę miesięcy temu "ukradłem" tacie Canona T-60. Focę sobie po 2, 3 fotki na prawie każdą sesję plenerową foconą cyfrą. Już prawie kończę film więc napięcie wzrasta - szczególnie, że to mój pierwszy, heh :P
    Do tego ostatnio zakupiłem Canona EOS 5. Jeszcze nie testowałem ale mam nadzieję, że mnie jakoś pozytywnie zaskoczy.
    Robiliście nim zdjęcia?
    Canon 40d, 50mm f/1.8 www.zakjakub.com

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smiter Zobacz posta
    Do tego ostatnio zakupiłem Canona EOS 5. Jeszcze nie testowałem ale mam nadzieję, że mnie jakoś pozytywnie zaskoczy.
    Na co czekasz? Zakładaj film podpinaj 50/1.8 i szukaj tematu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Waddinxveen

Domyślnie

I ja takze chcialbym choc pare literek napisac
    Mieszkam w malej Holandii, gdzie jeden rower i dwie lustrzanki cyfrowe przypadaja na statystyczna glowe. Ale to co sie dzieje na obszarze fotografii analogowej daleko wykracza poza stwierdzenie renesans.
    Od momentu, kiedy zakupilem EOSa 3 i od kiedy zaczalem przegladac fotograficzne fora a nastepnie sam zaczalem spotykac sie z innymi pasjonatami, jestem spokojny, o byt, ale i rozkwit analogowej fotografii. Liczba miejsc, gdzie mozna nabyc filmy, slajdy i kompletne wyposazenie do ciemni jest tak ogromna, do tego prawdziwa fascynacja samych ludzi i ich dazenie, by choc poprobowac samemu wywolac ten pierwszy negatyw.

Posiadam canona 5d, EOSa 3, za niedlugo zapewne jakiegos malego dalmierza, a za naprawde niebawem srednioformatowa yashice, mamiye albo moje marzenie Contaxa 645.
    I lazimy tak sobie na plenery z kolegami rozmawiajac o zdjeciach, kadrach i ujeciach a nie o back czy front autofocusach, winietach, dystorsjach, i innych wstretnych i pozerajacych czas dyskusjach.

Domyślnie

Witam
    no właśnie......
    Od kiedy zacząłem używać aparatu z dużym formatem, mieszka zresztą,
    skończyły się kłopoty back - front, niedoświetlone coś na brzegach, poruszone... itp. Jak robię kliszkę to sprzęt działa zawsze tak samo dobrze, zepsuć mogę tylko ja. Mam 2 obiektywy - fakt, że wysokiej klasy, ale tylko 2 ogniskowe - jakoś nie ma problemu, żadnych zumów, i innych cudów...
    Dobry światłomierz, dobry statyw, trochę pomyślunku i kończą się problemy techniczne a zaczyna szukanie światła - kadrów.....
    pozdr.
    gg: 6096145

Dopiero zaczyna Awatar ArN_Pń

Domyślnie

Ja ma taką ciekawą*historyjkę...
    Najbardziej lubię*krajobrazy ze słońcem w kadrze - ostatnio takie popełniłem.
    O ile w cyfrze musiałem przynieść*statyw, naświetlić podwójnie i złączyć*komputerowo (aby góra i dół były widoczne), o tyle na ŚF wystarczyło zrobić*jedno zdjęcie - i góra i dół po lekkim przyciemnieniu/rozjaśnieniu w kompie wyglądały lepiej, jak z cyfry

Domyślnie

Mimo, że przyjemnie się fotografuje krajobrazy to z analogami zaczynają się schody przy bardzo długich czasach naświetlania, ręcznie liczymy straty światła na materiale a co najciekawsze dla każdej błony po innym czasie pojawiają się zafarby (powyżej czasów zalecanych przez producenta)

Domyślnie

Zazwyczaj filmy tolerują do 10 sekund naświetlania - póki nie robisz ciemnej nocy - starczy... potem dopiero zaczyna się kombinowanie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

widziałem naświetlania nocne (takie około 1 - 1,5h) na średnim kolorowym formacie i powiem, że byłem pod wrażeniem. Wszystko chyba zależy od materiału...

Sam mam chęć spróbować takiego naświetlania - jak się ociepli to wezmę średni i popróbuję... Dam znać co z tego wyszło.

Domyślnie

Tragedii nie ma: 22-02-2011 pojawiła się informacja o nowym Kodak Professional Portra 160
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Domyślnie

No widzicie? Analog się rozwija!

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów