Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 203

Wątek: Analogi - czy jest sens jeszcze je kupować?

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawoj Zobacz posta
    Czy jest sens kupować analogi - Moim zdaniem jest.
    Oczywiście, że jest. Na dzień kobiet mojej lubej sprawiłem dalmierza hi-matic 7.
    To jej pierwszy aparat na kliszę, zaczynała od 400D. Ciekawy jestem jak wpłynie na jej fotografowanie ten zakup. Mam nadzieję że jeszcze podniesie jej umiejętności kadrowania i łapania światła.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Dopiero zaczyna Awatar ArN_Pń

Domyślnie

Analog wyrabia cierpliwość*i dbałość*o szczegóły :-)
    Dzisiaj, po raz pierwszy od dawna (czyli od czasów, kiedy to zakłady fotograficzne nie olewały analogowych klientów, a poza tym kiedyś fotografią się nie interesowałem) ujrzałem analogową*odbitkę*(w pełni - bez udziału komputera czy skanera) - TO JEST PIĘKNE! Wspaniałe barwy, wspaniała tonalność, wspaniała ostrość... cyfrą*się tego nie uzyska... kiedyś, na zdjęciach pamiątkowych tego nie było widać... wtedy był raczej mały obrazek, kiepskie światło i brak dbałości...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja do dziś fotografuje analogowym 1V mimo że często musze robić cyfrą. I zawsze lubie oglądać duże powiększenia spod powiększalnika, dla mnie mają one jakiś taki "klimat" No i mam jeszcze fobie że pliki to zawsze mogą zniknąć - awaria dysków itp. a klisze zawsze zostaną...

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArN_Pń Zobacz posta
    Analog wyrabia cierpliwość*i dbałość*o szczegóły :-)
    Dzisiaj, po raz pierwszy od dawna (czyli od czasów, kiedy to zakłady fotograficzne nie olewały analogowych klientów, a poza tym kiedyś fotografią się nie interesowałem) ujrzałem analogową*odbitkę*(w pełni - bez udziału komputera czy skanera) - TO JEST PIĘKNE! Wspaniałe barwy, wspaniała tonalność, wspaniała ostrość... cyfrą*się tego nie uzyska... kiedyś, na zdjęciach pamiątkowych tego nie było widać... wtedy był raczej mały obrazek, kiepskie światło i brak dbałości...
    Sorry, ale to jest belkot.

Analog ma sens. Kazda technika obrazowania ma. Kazda sluzy innemu sposobowi wyrazenia tego co widzimy, emocji... Kazda ma swoj niepowtarzalny ( czesto ) styl. celuloid nie da tego co kolodion, cyfra tego co celuloid. I odwrotnie : film nie da mi tego co cyfra, a kolodion tego co film... . Trzeba sie z tym pogodzic.

O ile 5 lat temu film w zastosowaniach czysto komercyjnych mial sens, dzis to ponizej 1% zlecen .Duzo ponizej. A to rynek komercyjny kreuje popyt na materialy fotograficzne. Rynek amatorski juz dawno nie robi na filmie. To co zostalo jest tak marginalne, ze pomijalne. Tu gdzie teraz jestem sprzedaje sie wiecej aparatow cyfrowych dziennie niz filmow.... .

Lubie film. Lubie wszystkie jego wady i zalety. Mimo ,ze kosztuje mnie o wiele wiecej niz cyfrowa fotografia. Lubie obraz cyfrowy. Za wiele rzczy , ktorych nie moge miec na filmie.

Po prostu inne medium . Inny proces. Inny efekt. I nie mowie tu tylko o technice.

Kazdy powinien zdecydowac za siebie JAK chce fotografowac. Jak wyrazac swoje wizje / emocje / uczucia. Na to nie ma odpowiedzi : ta droga jest lepsza bo nowsza, a ta lepsza bo "szlachetna". Kazda droga jest dobra , jesli prowadzi do celu. Dobrze jak przy okazji droga staje sie celem .
    Canon Elinchrom

Domyślnie

Kazdy powinien zdecydowac za siebie JAK chce fotografowac.
    No właśnie - ja tam nie mam nic przeciwko zdjęciom cyfrowym.
    Ja cyfry po prostu nie lubię, bo mi nie odpowiada. Jestem przyzwyczajony do filmu, jego efekty bardziej mi się podobają.
    A cyfry używam - do jakiś reportaży czy szybkiej akcji (a tego fotografuję mało).

Domyślnie

Tylko jest jedno ALE : komercyjnie wszyscy ( 99.99% ) oczekuja plkow cyfrowych, podgladu zdjec w trakcie sesji, szybkiej "dostawy" ; to wymusza cyfrowosc.

I jest tak jak kiedys myslalem, ze bedzie : komercyjnie : cyfra ( poza kilkoma wyjatkami ), fine-art, hobby - analog.

Jak zawsze : decyduje ten, ktory wyklada kase... .
    Canon Elinchrom

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie - komercyjnie cyfrowy sprzęt jest super. Fotografuje czasem pokazy mody i tam dobra lustrzanka cyfrowa sprawdza się w 100%, zwłaszcza że każdy oczekuje jak najszybszego dostarczenia zdjęć. Nie wyobrażam sobie zmiany rolek co 36 klatek, wywoływania slajdów, skanowania itp. w sytuacji kiedy kontrahent oczekuje SZYBKO pliku cyfrowego. Poza tym koszty takiej "sesji" cyfrowej są nieporównywalnie niższe niż koszty fotografii analogowej. Ale w studio lub w plenerze, kiedy jest roche więcej czasu bardzo lubie często popstrykać analogiem z fimem cz-b i później powiększyć to "tradycyjnie"…

Domyślnie

Uwierze w powrot analoga, jak Polaroid wznowi produkcje 55 4x5''.

Pewne swiatelko w tunelu daja sesje robione na analogu dla Vogue'a czy D&C , ale to chyba raczej w ramach folkloru niz jakis trend . Tu akurat koszty nie determinuja medium.
    Canon Elinchrom

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Obecnie w fotografii analogowej widzę sens jedyniem dla fanów samodzielnej obróbki materiałów cz-b. Wykonanie fotografii samodzielnie od wciśnięcia spustu migawki po wykonanie odbitki daje niezapomniane wrażenia.
    Niestety jest to teraz dość droga technika.

Pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Mirasb, dokładnie!
    Choć co do tej "drogości", to nie przesadzajmy... jeśli nie cykasz fotek masowo, to taka fotografia wychodzi bardzo tanio

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów