Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 203

Wątek: Analogi - czy jest sens jeszcze je kupować?

Domyślnie

Jest sens

Ja dzisiaj zakupiłem sobie 6x6 Yashicke C

Początki nałogu

Domyślnie

zadziwia mnie ten argument, że cyfra niby zwalnia z myślenia, a jednocześnie ktoś tu napisał, że jest lepsza do nauki. hehe. bardziej ekonomiczna niby. wg mnie nauka nie powinna byc tania. wlasnie powinna byc droga - wtedy jest bardziej skuteczna i doceniana. co z tego, ze cyfra mozna walić do woli - ja kupowalem filmy na metry i zawsze mialem kilkanascie rolek w zapasie i kolejne metry do pocięcia jakby co. ale nie czulem się przez to zwolniony z myslenia o kadrze.

to czy myslisz o kadrze czy nie - nie zalezy wg mnie od tego czym sie fotografuje - tylko od ogolnego podejscia do sprawy. jedni pomyślą i zrobią przemyślane zdjęcia, a inni nie pomyślą, bo czasem zwyczajnie nie potrafią. moze to politycznie niepoprawne, ale na swiecie sa ludzie głupi i mądrzy, a historia pokazuje, że tych pierwszych z reguły zawsze było więcej.

sally mann fotografuje kamerami wielkoformatowymi z przełomu XIX/XX wieku - ta to się dopiero musi namyśleć, co nie??

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

no ba
    nx100

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Molde, NO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    wykopuje
    no własnie jest jeszcze sens wracać do analoga?
    Ja cały czas robie analogiem, i choć szlag mnie trafia jakna wywolanej kliszy widze rysy, to o cyfrze nie mysle (no dobra, myśle, o Fujifilm X100).
    Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

warto warto, ja cały czas robię zdjęcia na film i czasami nawet zdarza się ze cyfrowy sprzęt zbiera kurz
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Pewnie, że warto. Ja, średnio jedną rolkę w miesiącu pstryknę, niby mało, ale daje mi to więcej radości niż cyfra
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Tak sobie czytam i ...
    technologia analogu 24x36 przetrwała ładne kilkadziesiąt lat, a obecna generacja cyfrówek potrwa już niedługo. Pewnie za 10 lat będziemy wspominać: A pamietasz te Canony co to miały jakieś szumy i robiły nieostre zdjecia ? Jak oni robili te szumy ? Tak jak w jakimś dowcipie sprzed lat było: Czemu oni wszyscy usuwają kolory ze zdjęć ?
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

I ja zgodzę się z wieloma przedmówcami, sam nie wiem co daje więcej radości - samo wykonywanie zdjęć - czy też odbitek - patrząc jak w wywoływaczu zaczyna na papierze ukazywać się obraz.
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    I ja zgodzę się z wieloma przedmówcami, sam nie wiem co daje więcej radości - samo wykonywanie zdjęć - czy też odbitek - patrząc jak w wywoływaczu zaczyna na papierze ukazywać się obraz.
    Ekscytacja jak miało sie 10lat i stała wigilijna choinka a pod nią prezenty

Jasne że jest sens trzeba samemu choć raz spróbować, nie patrzeć na ekran jak wyszła klatka. Złożyć po ciemku koreks pogubić poszukać. Wyjdzie nie wyjdzie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    nie warto
    Nie warto. Tyle zachodu z tym wszystkim w tym zaganianym świecie, by dostać zdjęcie... I drogo...
    Chyba że wielki format, chyba ten jedynie ma sens.

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów