Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 203

Wątek: Analogi - czy jest sens jeszcze je kupować?

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

mnie juz skusiliscie - wypatruje kuriera z moim eosem na pokladzie Potrzebuje tylko pomocy - chcialem wywalic kita z cyfrowki no ale nie mam tez kita w analogu - co zrobic ? Myslalem o 17-40 L bo to jest jedyne pogodzenie tych dwóch body macie jakies inne propozycje ?
    Ostatnio edytowane przez Voith ; 12-04-2009 o 20:15
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Domyślnie

Moje, tańsze niż 17-40L propozycje: Sigma 20-40/2,8 EX i nieprodukowany już Tamron 20-40/2,7-3,5 SP (takiego używam i na cyfrze i w analogu), żaden z nich nie jest idealny ale cenowo i jasnością jest ok. Tamron w moich testach wydawał się nieco ostrzejszy, ale jest bardzo wrażliwy na słońce w kadrze (ma starego typu powłoki przeciwodblaskowe), jest całkowicie metalowy. Ten zakres ogniskowych daje superszerokokątno- standardowe efekty na analogu i krótkie standardowe na cyfrówce APS-C. Długi czas używałem z zadowoleniem takiego zestawu, a właściwie do dziś używam Tamrona 20-40 z analogiem do czego nadaje się idealnie (film odbija mniej światła niż "lusterkowa" matryca i mniejsze są kłopoty z odblaskami i duszkami. Jeżeli masz kasę to rzecz jasna 17-40 też fajny i celowy zakup ale ciemniejszy (dla mnie to ważne). Z tańszych jeszcze Canon 20-35/3,5-4,5 (nie znam gościa osobiście). Pozdrowienia

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Wielkie dzieki Chcialbym po prostu kupic dobry jakosciowo obiektyw zeby miec ladna jakośc w analogu ale i miec cos zamiast kita w cyfrówce. Mam pytanie - wiele razy bylem na wystawach national geographic - czy oni walą analogami 35mm czy srednim formatem ? Chodzi mi glownie o krajobrazy - moze ktos wie.
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

wykopuje
    no własnie jest jeszcze sens wracać do analoga?
    nx100

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    wykopuje
    Zależy dla kogo...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

wykopuje
    nie warto

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a ja uwazam że warto , zresztą zależy do czego,jak zdjęcia do netu to lepsza cyfra ,jak na papier w dużym powiększeniu to analog , jak do fotografi w wyższym iso to cyfra , jak chcesz robic odbitki o wys 2m to analog , jak się chcesz kąpać z aparatem to analog ,jak nie masz kasy na dobre obiektywy to analog , jak nie masz pojęcia o fotografi to cyfra ,jak chcesz wyświetlac zdjęcia w większym powiększeniu to analog ,jak chces być lans to analog itd :-D
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    a ja uwazam że warto , zresztą zależy do czego,jak zdjęcia do netu to lepsza cyfra ,jak na papier w dużym powiększeniu to analog , jak do fotografi w wyższym iso to cyfra , jak chcesz robic odbitki o wys 2m to analog , jak się chcesz kąpać z aparatem to analog ,jak nie masz kasy na dobre obiektywy to analog , jak nie masz pojęcia o fotografi to cyfra ,jak chcesz wyświetlac zdjęcia w większym powiększeniu to analog ,jak chces być lans to analog itd :-D
    Jak nie masz pojęcia o fotografii, to lepiej kupić wędkę, gitarę, albo coś, o czym się jakieś pojęcie ma.
    A jak się ma ochotę pojęcie o fotografii nabyć, to najlepiej najpierw książkę nabyć. Później, kupując aparat, już nie jest aktualne stwierdzenie braku pojęcia o fotografii, czyli... znów analog!

Początki nałogu

Domyślnie

wykopuje
    choćby przez sentyment, czar slajdowisk, czas spędzony w ciemni, nie wspominając o dyscyplinie w wyborze kadrów itd, o której zapomina się w cyfrze, pstryknę jak będzie brzydko to poprawię.
    CMEHA - reszta to upgrade

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wykopuje
    Niektórzy szczęściarze nie mają takich problemów. Ciągle się nim bawią...

Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów