Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 203

Wątek: Analogi - czy jest sens jeszcze je kupować?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beta86 Zobacz posta
    A najgorsze, że mało jest serwisów, które jeszcze naprawiają aparaty analogowe.
    Przy cenie np. EOSa 1N w dobrym stanie na poziomie 200USD to przeważnie naprawa się poprostu nie opłaca - ani serwisowi ani użytkownikowi.
    Za to teraz jest niepowtarzalna okazja pofocić analogiem "profi" serii 1 Kiedyś to body sporo kosztowało, a teraz można kupić za grosze...

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Przy cenie np. EOSa 1N w dobrym stanie na poziomie 200USD to przeważnie naprawa się poprostu nie opłaca - ani serwisowi ani użytkownikowi.
    Za to teraz jest niepowtarzalna okazja pofocić analogiem "profi" serii 1 Kiedyś to body sporo kosztowało, a teraz można kupić za grosze...

niby tak, ale chyba 1V to jednak najbardziej profi bo ostatni z serii pokazujące pełne ich możliwości , a tu trzeba już wydać troszkę więcej

Nie jestem zwolennikiem lansu, ale jestem zwolennikiem angażowania się w swoje pasje na ile tylko się ma możliwości, dla tego fakt że fotografia analogowa nie przekonuje mnie, mając duże możliwości wartość sprzętu który by się chciało zakupić mogłaby szybko osiągnąć niebotyczne sumy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    uciekł mi kawałek zdania

pisanie że fotografia analogowa jest tania, nie przekonuje mnie .

To wszystko kwestia kto na jakim chce być poziome, jak chce robi 3 mocno przeterminowane klisze rocznie na zenicie i małe odbiteczki bez skanowania, aparat nie czyni mistrza i sam z pstryka sztuki nie zrobi, ale nie oszukujmy się podobny kadr hassem zrobiony od początku do końca na profi poziomie to będą lata świetlne w jakości obrazu który widzimy. Fotografia cyfrowa, też mógłby się ktoś wyrobić w tys pln gdyby chciał stara lustrzanka , przejściówka na m42 stare szkła " z szafy" i jakaś stara lampa ale jakoś jednak nawet na jedno szkło ludzie wydają tysiące, i nie koniecznie do profesionalnych zastosowań .
    Ostatnio edytowane przez bandit ; 23-03-2011 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Jak już ktoś go ma to ok, ale kupować takiego teraz? Niedługo cyfrówki zastąpią czymś nowym. A najgorsze, że mało jest serwisów, które jeszcze naprawiają aparaty analogowe.
    ciekawa myśl. czy komuś chcącemu spróbować średniego formatu też zaproponujesz zakup adekwatnej cyfrówki? na przykład hasselblada h3d? a to dobre.

a serwisów kilka w Polsce zostało, nie są tanie, ale to naprawdę wyjątkowi fachowcy.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Bywalec Awatar suluf
    Miasto
    > :Wieś

Domyślnie

Jak już ktoś go ma to ok, ale kupować takiego teraz? Niedługo cyfrówki zastąpią czymś nowym.
    Niby czym maja zastąpić cyfrówki ? Oczami ?
    Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suluf Zobacz posta
    Niby czym maja zastąpić cyfrówki ? Oczami ?
    będą w przyszłym roku okulary fotograficzne i drukarki kieszonkowe

wydruki lepsze niż z analogowego średniaka

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    nie wierzę w zmierzch kliszaków
    wierzę w analoga jako tanią pełną klatkę
    eos 1N bije funkcjanalnością wykonaniem i ergonomią 5D i 30D
    nie wspominając o 400D (miałem/mam te modele)
    porównywalny jest jedynie do Ds (ale zwyczajnie nie stać mnie na razie na Ds)
    Litości, funkcjonalność, wykonanie i ergonomia zależy od "półki", nie od tego czy to cyfra, czy analog. Porównywanie jedynki do 400D jest ciosem poniżej pasa ;-)

za 5 lat będą i klisze i laby
    bo analog wraca
    mnóstwo nawet bardzo młodych ludzi foci na kliszy
    często ze snobizmu czasami z braku kasy ale jednak
    Wg mnie po prostu przy analogu tzw. fun factor jest wyższy. Sam kupiłem niedawno Praktikę DTL3 ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Litości, funkcjonalność, wykonanie i ergonomia zależy od "półki", nie od tego czy to cyfra, czy analog. Porównywanie jedynki do 400D jest ciosem poniżej pasa ;-)

dokładnie
    zależy od półki, cenowej również : )

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

analogi - piękna sprawa; nie focisz bez sensu bo szkoda kaski i okazji więc wszystkie fotki muszą być super
    Tak nawiasem - to ile osób wywołuje "tony" zdjęć z cyfrówek bo filmy większość i do albumu a wtedy jest się czym pochwalić i powspominać
    Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A ja uwazam, ze analogi to cos wspanialego, ale.... bylo ;-)
    Sam zaczynalem od analoga i sam sie z nim meczylem (na plus i minus )
    To tak, jak ze starymi samochodami - nawet jak je kochamy, to i tak pod zupelnie innym katem i na 100% nie pod katem zycia i uzytkowania codzienego (nie mowiac juz o zarobkowaniu).

Fotografia cyfrowa jest/byla wspaniala, ale to cyfra nadala fotografii nowe zycie i mozliwosci. To, ze jest latwiej, to nie znaczy, ze prosciej!
    Prosciej jest uzyskac efekt koncowy, ale nie porzadne zdjecie To sie nie zmienilo

ps
    warto poogladac galerie naszych uzytkownikow i wtedy mozna sie przekonac ile jest fotografow a ilu grafikow ;-) Smutne jest jednak to, ze Ci wszyscy mlodzi (ale i nie tylko) fotograficy uwazaja sie za porzadnych fotografow a nie grafikow...
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 20-03-2009 o 21:59

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Smutne jest jednak to, ze Ci wszyscy mlodzi (ale i nie tylko) fotograficy uwazaja sie za porzadnych fotografow a nie grafikow...
    O to to...właśnie z ust mi to wyjąłeś

Ja mam analoga 33 a od czasu do czasu pożyczam sobie cyfrę żeby trochę liznąć czegoś innego. I powiem wam, że mimo tego iż 90% używam analoga który zmusza do myślenia to gdy tylko wezmę w rękę cyfrę to moje myślenie spada do może 40% normy z analoga.
    Nie sądzę by fotolaby wyginęły, tym bardziej te dobre bo owszem może i sieciówki pozamykają się na analogowców ale to głównie dlatego, że klient dostrzeże że oni odwalają kichę wywołując cenną kliszę. Jeśli masz sprawdzonego i dobrego laboranta to myślę, że on tak szybko nie wyzbędzie się swojego sprzętu
    Co do klisz...ostatnio miała premierę nowa propozycja Kodaka - Ektar 100. Myślę, że bez przekonania popartego odpowiednim popytem nie bawiliby się w wypuszczanie nowego filmu na rynek.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów