Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 203

Wątek: Analogi - czy jest sens jeszcze je kupować?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Waddinxveen

Domyślnie

Analogi - czy jest sens jeszcze je kupować?

Takie proste pytanie, a zarazem takie trudne .
    Gdybym zaczal czytac ten watek niedawno, to na pewno nie rozpoczalbym tej zabawy z analogiem; przestraszony kosztami, odkupilbym cyfrowe narzedzia i dalej pstrykal setki tysiecy "fotek" rocznie.
    Niedawno wszedlem do ciemni, choc czasu tak malo, bo praca, zona, dziecko itd, i jednak cos sie zmienilo w moim fotograficznym zyciu. Mam tak ogromna satysfakcje z tych paru pierwszych samodzielnie wywolanych odbitek, ze juz nie moge sie doczekac, kiedy nastepne wejscie. Duzo czytam przerozne fora (zwlaszcza korex), a gdy spaceruje inaczej rozgladam sie dookola siebie, bo szukam dobrych kadrow i wzrokowo ujarzmiam je jak obiektyw (choc aparatu przy sobie nie mam)

Patrze i komponuje obrazy i moze to naiwne i latwe stwierdzenie, ale to analog to sprawil.
    Nie zniechecajmy ludzi; by sprobowac, nie potrzeba tych tysiecy zlotych czy euro.
    Mnie trafilo, byc moze na amen. To piekne hobby i zaluje tych chwil spedzonych przed kompem, czy godzin czytania, jak to jeden obiektyw jest ostrzejszy, inny ma jakies tam abberacje, co to jest crop, ktory AF szybszy itd.

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam-nl Zobacz posta
    przestraszony kosztami, odkupilbym cyfrowe narzedzia i dalej pstrykal setki tysiecy "fotek" rocznie.

Duzo czytam przerozne fora (zwlaszcza korex), a gdy spaceruje inaczej rozgladam sie dookola siebie, bo szukam dobrych kadrow i wzrokowo ujarzmiam je jak obiektyw (choc aparatu przy sobie nie mam)

Patrze i komponuje obrazy i moze to naiwne i latwe stwierdzenie, ale to analog to sprawil.
    Upraszczanie - przechodzenie od jednej skrajności (analog jest be), do drugiej (jest cacy). Skąd pomysł, że jak już cyfra, to tylko seryjne i bezmyślne pstrykanie? Na początku może tak, ale później nie - jeśli się myśli nad zdjęciami. Analog sam z siebie nie daje tego cudownego sznytu, tego pomysłu na kadrowanie i całej reszty. Miałem kiedyś Czajkę II - dzieliła klatkę na pół i byłem nieziemsko dumny, że z kliszy mogę stuknąć 80 zdjęć, a koledzy tylko 36. Guzik mnie obchodziło kadrowanie - robiłem na ilość :-)

Tu jest mowa o czymś innym - analogowe zdjęcia są trochę droższe, ale przede wszystkim nie są dla każdego... Tak samo jak z czytaniem - wszyscy umieją, ale nie wszyscy potrafią. W tym wątku można znaleźć galerię Notcha Johnsona i to jest argument za tym, że warto robić analogiem, o ile się umie - jak on. W takim wypadku koszta są mniej ważne, bo nie powstaje wiele zdjęć, za to są wysmakowane.

Warto czy nie warto to już zależy od indywidualnej oceny, czy się widzi ten smaczek, czy nie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Waddinxveen

Domyślnie

Analog nie jest cacy, cyfra nie jest be.

Zdjecia mojej corce bede wykonywac jakims markiem, nie wyobrazam sobie Yashici 124 G Mat w tej roli.

Zgadzam sie z toba Tadpaw w calej reszcie, w zasadzie w calosci.

I po raz drugi zapraszam na targi analogowej fotografii do Holandii, bede tam pierwszy raz; slyszalem od organizatorow, jak wielu jest wystawiajacych swoje analogi, aparature do ciemni, ksiazki itp.
    http://www.fotografica.nl/, jest w paru jezykach

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

ciekawe jakim cudem znikł mój wpis w tym wątku. jakaś cenzura?
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    ciekawe jakim cudem znikł mój wpis w tym wątku. jakaś cenzura?
    Takim cudem, że zamieściłeś zdjęcie większe niż dopuszczalne :cool:.

Narzekania na okrutnych moderatorów :wink: wycięte tu:
    http://canon-board.info/showthread.p...885#post948885
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-03-2011 o 16:54
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

Niestety nie wszyscy "zlapali" clou moich postow.
    Fotografia to fotografia. Kazde medium ma swoj unikalny "look" . Nic nie zreprodukuje odbitki srebrowej na barycie, kolodionu, czy wydruku pigmentowego na bawelnianym papierze. I dobrze.
    To jak dyskusja o wyzszosci oleju nad akwarela, albo plakatu nad komiksem... .

Kazdy robi jak chce. I nic nikomu do tego.

Mozna tanio, mozna drogo. I dla analoga i dla cyfry.
    Jesli to hobby - najwazniejsze aby miec z tego przyjemnosc. Naklady sa wyzsze dla analoga. koniec kropka.

( i mozna sobie darowac porownania Pentaxa K1000 z 50mm do np Nikona D3 /tez "pelna klatka"/ - bo szybko udowodnie, ze nowa Alpa z 1 obiektywem i kaseta na film moze kosztowac wiecej niz rzeczony N ... a Canon 300D z kitem i drukarka Selphy wyjdzie taniej niz jakikolwiek proces analogowy ).

Jesli praca- naklady sa zdecydowanie wieksze dla technologii analogowej. Inne sa tez wymagania co do jakosci.
    Mozna robic i Polaroidem ( vide ostatnia sesja Kirsten Dunst ). Tylko takie sesje ( tudziez foty zrobione Holga, Diana ) to 0,0001% calosci. Robione dla kontrastu. TAKI JEST RYNEK.

"bezmyslnosc" przy robieniu zdjec cyfra.... zalosny argument. Nigdy nie uwierze, ze ktos kto "bezmyslnie" wali migawka jak oszalaly po wzieciu analoga w reke robi 2-3 "wysmakowane" klatki.... nadal ma knoty, tylko ,ze teraz jakby produkowal ich mniej...

Analogowe medium nie czyni "fotografa" lepszym, a jego prace nie sa przez to "unikalne".... Moja Babcia foci analogiem. I co , to czyni ja "artysta" ? Nie... Po prostu jej aparat ma miec tylko 1 przycisk... .

I w C i w A rezultaty sa adekwatne do nakladow. Czasu, umiejetnosci, sprzetu.

mnie ostatnio "dopadl" "Nikiforyzm". Fotografuje sobie miasto na kolorowym instancie Fuji. Srednim formatem . Ze statywu. I MAM "FUN". Bo chyba o to chodzi ???

Czyni mnie to "artysta" - nie. Moje foty sa lepsze niz wasze - nie ( choc mam nadzieje ,ze tak ... ) . Po prostu robie to co lubie tak jak lubie....

A dlaczego skanowac za 250 pln za klatke ? Bo DOBRY skaner kosztuje min 60-80.000 pln . A umiejetnosci skanowania jeszcze wiecej.
    Canon Elinchrom

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Waddinxveen

Domyślnie

Stormur, czy mozna obejrzec gdzies twoje zdjecia, nie wiem na flickrze, blogu itp?

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

nie mam www, bloga, nie ma mnie na "fejsbuku", naszej-klasie, flicker'ze , maxmodels i dziesiatkach innych popularnych miejsc. Nie robie tez pomidorow na stocki ... Tam mnie tez nie ma.

taki juz jestem "nienowoczesny"
    Canon Elinchrom

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    nie mam www, bloga, nie ma mnie na "fejsbuku", naszej-klasie, flicker'ze , maxmodels i dziesiatkach innych popularnych miejsc. Nie robie tez pomidorow na stocki ... Tam mnie tez nie ma.

taki juz jestem "nienowoczesny"
    Bez przesady - to nie znaczy, że masz poprzestać na gadaniu - za przeproszeniem. Można omijać te miejsca i pokazywać swoje prace bez bicia w bęben.

Ja też bym chętnie zobaczył Twoje zdjęcia, bo z postów wywnioskowałem, że masz dużą wiedzę. Wklej choćby na fotosika, photobucketa czy cokolwiek i zamieść tu linki.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Taka refleksja mnie naszła...
    Kiedy 10 lat temu czytałem Press Release tego EOS 1V i był on super-hiper-ekstra itp.
    A dziś leży smętnie na ebay za 200 USD... Ech, postęp
    Co nie zmienia faktu że nawet dziś jako analogowy Canon jest bardzo dobry, sam do dziś go używam i nie narzekam

Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów