Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 203

Wątek: Analogi - czy jest sens jeszcze je kupować?

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardzo dawno temu i ja robiłem zdjęcia Zenitem
    Pamiętam,że kiedyś nawet z kolegą wywoływaliśmy je w łazience
    Dziś nie potrafiłbym już nic z tej techniki
    Mam nawet 3 Canony podarowane przez znajomych i Olympusa z telekonwerterem
    Leży to wszystko w regale jako eksponaty.
    Nie będę polemizował z opłacalnością bo...nie znam aktualnych cen
    W moim odczuciu to technika dla tych z ciut grubszym portfelem
    Pamiętam,że robiłem 36 zdjęć, a po odebraniu okazywało się, ze 5 jest dobrych
    5 zasłoniętych przez osoby w kadrze w ostatniej chwili,a reszta to nic ciekawego
    Dlatego podziwiam ludzi pracujących na analogach,
    Ich fotografie faktycznie mają specyficzny ,bardzo miły klimat.Są przemyślane,dopracowane.Zwyczajnie dobre.
    Dla mnie to mistrzowie.
    No i ta jedna cecha
    Najważniejsza !
    Zdjęcia z analogą trzyma się w w dłoni.
    Są one namacalne,a nie "wirtualne".
    Wiedzcie zatem,że są ludzie,którzy Was szanują i podziwiają
    Ja do nich należe.
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

to jest BARDZO drogi "sport" .

Film : 6-7 euro ( kodak )
    Wywolanie : 10 euro ( profi lab )
    Skanowanie : od 50 euro / klatka ( 2400 dpi beben )

W praktyce komercyjnej : 1 dzien : 5-7 paczek polaroida , 50 rolek filmu, 20 klatek na skaner. 3-4 do publikacji.

Koszt 1 klatki : ok 400 euro .

Dlatego nikt nie placze jak Hassel wola za scianke 20.000 eur. I tak wychodzi taniej . I szybciej.

Mozna i tak : film : 3 euro ( tani czb ) , wywolanie 1 euro( pozornie), skanowanie - nic (pozornie ). 12 klatek na filmie : 35 centow na klatke. TANIO.

Koszty : Korex, Chemia, butelki, termometr, tani skaner (600pln). Rozlozony na 12 mcy : 80 pln /mc : 2 filmy w mcu : 40pln/film : ok 1 euro na klatke.

Razem : ok 1,5 euro klatka. Mozna sobie "odbic" na papierze. Kolejne kilka euro za odbitke ( chemia, zmarnowany i niezmarnowany papier, tonery, suszarka, powiekszalnik, zegar, lampy...) . Zakladam ciemnie "lazienkowa" - wersja econo.

Z moich wyliczen wychodzi, ze 1 odbitka do domu/biura na sciane kosztuje ok 5 euro ( 20x20 cm).

Roznica pomiedzy "komerka" i hobby jest dramatyczna . Ale i odpowiedzialnosc tez.

To,ze kosztuje nie traktuje jako zarzut, ale jako wlasciwosc.
    Canon Elinchrom

Dopiero zaczyna Awatar ArN_Pń

Domyślnie

Ja to się na euro nie znam... więc...
    Ale - analog nie jest przeznaczony dla komercji, masowego pstrykania.
    Analog jest dla takich ludzi, co zwracają uwagę*na każde zdjęcie.
    Więc licząc tak:
    wywoływacz: 22 zł
    utrwalacz: 28 zł
    (wszystko po litrze)
    film: 16 zł
    Żywotność*chemii - baaaardzo długo, jeśli ją odpowiednio przechowamy... ja chemię*ostatnio kupowałem hen hen dawno ;-)
    Jeden film starcza na 2-3 miesiące, średni na 2-4 tygodnie.
    Wychodzi: 50zł na chemię (na rok spokojnie starczy, jak nie dłużej)
    16 zł/film 2-3miesiące = max. 64 zł/rok
    RAZEM/1rok = 114 zł. Około. Za same filmy.
    Dodajmy do tego odbitki - chemia + papier... razem, na oko, max. 200-400zł/rok.
    Zakładamy, że sprzęt już posiadamy.
    Łącznie razem za wszystko: NAJWYŻEJ 520zł/ROK.
    520zł/rok = ok. 43zł/mies.
    To był mały obrazek.
    Tragedii nie ma.

Skanowanie
    Skanowanie? Jakie znowu skanowanie? Z filmu robi się*odbitkę pod powiększalnikiem, komputer całkowicie psuje całą magię takiej fotografii.

Koloru już nie policzę*- zbyt leniwy jestem ;-)

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

"Ale - analog nie jest przeznaczony dla komercji, masowego pstrykania."

DOBRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Baaardzo odwazne stwierdzenie A od kiedy to tak ? Bo chce wiedziec od kiedy bladze ?! I jeszcze spora grupa ludzi tez bedzie tym stwierdzeniem zainteresowana .

ILE powiekszalnikow przypada na 100 uzytkownikow analoga ? 1 czy mniej ? Reszta robi stykowo z duzego ???? Obaj wiemy ,ze to bzdura. NIEMAL wszyscy skanuja. To co widzisz w necie to skany. To co widzisz w gazecie lub czasopismie to co : insert z odbitki srebrowej na barycie ???? skan i druk . A ksiazki ???

1 klatka co 3 dni.... 100 zdjec na rok.. robisz fine art do galerii malym obrazkiem ??? I co : dopieszczasz odbitke 13x18 w lazience nocami ? Rozcienczasz wywolywacze na rozne stezenia. Wywolujesz 2-u kapielowo ? Czy wyslaniasz pieczolowicie korygujac ekspozycje. I na to wszstko 1 paczka papieru ci wystarczy ?

Pominales : przerywacz, HCA.Do filmu. O chemii do papieru juz nie mowie... Korex spadl z nieba, powiekszalnik, filtry, kuwety , lampa ciemniowa i zegar tez. Powiedz, jaka to chemia oprocz Rodinala, co rozrobiona/otwarta przetrwa rok ???

wywolywacz 22 zl : proszek na 1 litr D76 ???? 3 miesiace i kibel. JAKI ROK ????

"Analog jest dla takich ludzi, co zwracają uwagę*na każde zdjęcie."
    FAJNIE Zwlaszcza na ta niesamowita dynamike, lagodne przejscia tonalne, glebie i trojwymiarowosc obrazu, szczegolowosc detali. Z MALEJ KLATKI. TYA !

Coz to musi byc za nisamowite ujecie : przygotowywane 3 dni... 1 klatka. Coz za perfekcja i doswiadczenie w kadrowaniu i dobraniu eksopozycji. SZCZERZE ZAZDROSZCZE TALENTU I DOSWIADCZENIA !!!!

Fotografuje na srednioformatowym filmie od 1984 roku. Od tego samego roku "procesuje" chemicznie filmy i odbitki cz-b . prosze cie , nie mow mi ile to kosztuje. Bo wiem.

Dokladnie tyle :

body : 3600 USD
    obiektyw standardowy : 1200 usd
    obiektyw portretowy : 1400 usd

tyle kosztuje porzadny nowy srednioformatowy aparat analogowy. Bo porownujemy zawsze z nowa "cyfranka", prawda ? Pogadamy o dupkach na film, przystawkach do polaroida, filtrach korekcyjnych, wezykach, wizjerach , pierscieniach posrednich, plytkach statywowych i glowicach dla 5 kilowego aparatu ? Z NIEBA SPRZET NIE SPADA. Jego serwis tez nie. Ani filmy , ani chemia. ANI CZAS !!!!

jasne, powiez,ze moge kupic starego Zenita... moge tez kupic Canona 300D za 100 eur. I co . Oba to stare i odstajace od rzeczywistosci aparaty...
    Wiem tez ile kosztuje chemia do E6 i C41 do samodzielnego wywolywania. I ona pewnie u ciebie tez przelezy z rok....
    Jeszcze nawet nie "weszlismy" z kosztami do ciemni... FOTOGRAFIA KOSZTUJE. KAZDA.

Przy kosztach analogowej koszt fotografii cyfrowej (FF , bo odpowiada jakosci +- SF ) to PIKUS.

Jesli chcesz tanio to mam lepszy sposob : jednorazowki Kodaka. Kazdy lab ci zrobi odbitki do 30x40 w kilka godzin. Nawet czarno-biale. Na papierze fotograficznym. Taniej sie nie da... I moze byc nawet ciekawie . Serio.

Ale skoro uwazasz ze analog to tylko maly obrazek , czarno bialy i obrabiany samemu w "domowej"ciemni"" , to ja przepraszam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ujme to tak : kiedys zbieralo sie sprzet latami. teraz (amatorksko, choc i zawodowo tez / potrzeby rosna ) ) latami zbiera sie na sprzet.

Koszt apartu + obiektywow w porownaniu do calej reszty( oswietlenie, darkroom, ightroom, akcesoria) to 10-20%.

Czy analog sie oplaca ? Jak sprzedajesz prace i ktos je kupuje - tak .
    Czy cyfra sie oplaca ? patrz wyzej... .

Czy jest sens ? NIE MA. Swiata nie zbawisz.

Czy warto ? Nie . Lepiej pojsc z dziewczyna/ chlopakiem do lozka, do kina, do restauracji...

pytanie jest bez sensu. mam kilka innych : czy warto pisac nowa muzyke ? czy warto malowac ? czy warto pisac wiersze ?

Czy warto robic to co sprawia nam radosc ? to co lubimy ?

A co do procesu : czy ma znaczenie jakimi kredkami dziecko namalowalo mamie 1a "laurke" z serduszkiem ???

Chyba cos wszyscy po drodze gubimy ....
    Ostatnio edytowane przez stormur ; 16-03-2011 o 01:37 Powód: Automerged Doublepost
    Canon Elinchrom

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    "Ale - analog nie jest przeznaczony dla komercji, masowego pstrykania."

DOBRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jak poczynisz założenie, że ograniczamy się do małego obrazka, to twoja argumentacja już nie jest taka przekonująca, nie sądzisz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fotografia analogowa na dobrym poziomie JEST DROGA i czasochłonna.
    Analog jest stosowany nadal w zastosowaniach komercyjnych ale dla klientów którzy są w stanie za to zapłacić i nie patrzą na to że sumaryczny koszt jednej klatki do publikacji to czesto kilkaset euro. Jeden z klientów do dziś życzy sobie zdjęcia z Hassela na filmie bo się boi że jak dysk padnie to wszystko zniknie Taka mała fobia bo mogłby mieć pliki z Phase One, ale poprostu woli zwykły film.
    Przyznam że śmieszą mnie troche takie wyliczenia jak napisał ArN_Pń, typu "114zł", "64zł" itp - bo jeśli jest to Twoja PRAWDZIWA pasja to liczenie każdej złotówki żeby tylko zaoszczędzić jest troche dziwne… Co do tego że chemia wystarczy na rok… nie wypowiem się
    Kiedyś jak pojawił się DSmkII FF robiliśmy nawet tabelki porównawcze w excelu jak to wygląda kosztowo - jak znajdę gdzieś na dysku to mogę Ci podesłać. Wyszło nam dokładnie to co napisał Stormur - przy kosztach analogowej fotografii cyfra to PIKUŚ (Pan Pikuś) Obecnie np.koszt zakupu nowego body 1DsMKIII zwraca się po mniej wiecej trzech pokazach mody. Zakładając absolutne minimum (mówię o małoobrazkowcu):
    30 rolek slajdu/pokaz - ok. 1200PLN
    wywołanie: 30x35PLN (profilab) - ok. 1000PLN
    Skanowanie: ok. 200-300PLN za klatkę na dobrym bębnie (Celsis6250)
    zakładając wybranie tylko 10 klatek - ok. 2500
    to razem daje kwote ok. 5000 PLN.
    Plus upierdliwość, czas na wywołanie filmów, przejrzenie slajdów, wybranie, skanowanie, korekta itp. To naprawde bardzo droga zabawa. Na którą przeważnie nie ma czasu bo klient chce JUŻ

Początki nałogu

Domyślnie

Co za dyskusja! Jakie emocje! Aż się ciepło w pokoju zrobiło Ja nie widzę problemu, w tym żeby cyfrą zarabiać kasę, a własne projekty robić na filmie małym, dużym czy średnim formatem. Myślę, że to nawet niezły układ.
    Inna sprawa, że w Polsce ceny chemii, filmów, sprzętu itd. są kosmiczne w porównaniu do przeciętnych zarobków ludzi tym zainteresowanych - może stąd to bezsensowne gadanie na temat kosztów?
    PS. to byłem ja - szczęśliwy użytkownik Nikona FM2n
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 16-03-2011 o 14:12 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Waddinxveen

Domyślnie

Teo, pozdrawia Cie usatysfakcjonowany wlasciciel Nikona FE2 (przepiekny, czarny, jak nowka) i podpisuje sie obiema lapami pod twoim postem
    Fotografia analogowa nie jest najdrozszym hobby jakie mozna sobie wyobrazic.
    Faktycznie, gdy bierzemy pod uwage relacje zarobki-koszta i kraj zamieszkania, to wtedy jakies tam roznice, czy wnioski same sie nasuwaja.
    Fotografia analogowa jako hobby nie jest ani tania ani droga; jest (przynajmniej dla mnie) zajeciem, kiedy odpoczywam i zapominam o problemach.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Skanowanie: ok. 200-300PLN za klatkę na dobrym bębnie (Celsis6250)
    zakładając wybranie tylko 10 klatek - ok. 2500
    Szkoda że po stronie cyfry nie liczycie skanowania uprzednio zrobionych wydruków 100x70 ;-)
    Chyba oczywiste jest, że jeśli na jakimś etapie zdjęcie będzie obrabiane w formie cyfrowej, to lepiej (w sensie ekonomicznym) od razu robić cyfrówką.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna Awatar ArN_Pń

Domyślnie

Chętnie bym podyskutował, ale to nie na moje nerwy - wolę*porobić zdjęcia ;-)

Ale chciałem się odwołać*tylko do tego:
    Coz to musi byc za nisamowite ujecie : przygotowywane 3 dni... 1 klatka. Coz za perfekcja i doswiadczenie w kadrowaniu i dobraniu eksopozycji. SZCZERZE ZAZDROSZCZE TALENTU I DOSWIADCZENIA !!!!
    Ja jestem człowiek cierpliwy, ale czasami moja cierpliwość*się kończy - kończy się*wobec bezdusznych, podpieranych jedynie matematyką wypowiedziach.
    Rozumiem, że mam robić zdjęcia zawsze i ciągle, byle robić? Nie pomyślałeś, że zamiast robić je non-stop, można robić je raz na jakiś*czas, ale zaplanowane?
    body : 3600 USD
    obiektyw standardowy : 1200 usd
    obiektyw portretowy : 1400 usd
    Mówiąc po poznańsku - pierdoły.
    Aparat znalazłem w szafie.
    Aparat + obiektywy = 0 zł.
    tyle kosztuje porzadny nowy srednioformatowy aparat analogowy.
    A po co nowy? Stare aparaty są*wystarczająco dobre.
    Pogadamy o dupkach na film, przystawkach do polaroida, filtrach korekcyjnych, wezykach, wizjerach , pierscieniach posrednich, plytkach statywowych i glowicach dla 5 kilowego aparatu ? Z NIEBA SPRZET NIE SPADA.
    A po kiego grzyba mi taki sprzęt?
    Ale skoro uwazasz ze analog to tylko maly obrazek , czarno bialy i obrabiany samemu w "domowej"ciemni"" , to ja przepraszam.
    Ja tak powiedziałem? Wątpię.
    Czy warto ? Nie . Lepiej pojsc z dziewczyna/ chlopakiem do lozka, do kina, do restauracji...

pytanie jest bez sensu. mam kilka innych : czy warto pisac nowa muzyke ? czy warto malowac ? czy warto pisac wiersze ?
    Czyli twierdzisz, że fotografia nie ma sensu?
    Przyznam że śmieszą mnie troche takie wyliczenia jak napisał ArN_Pń, typu "114zł", "64zł" itp - bo jeśli jest to Twoja PRAWDZIWA pasja to liczenie każdej złotówki żeby tylko zaoszczędzić jest troche dziwne…
    Pasja to pasja. Chcę*tylko pokazać, że ta pasja nie rujnuje portfela.

Piszę*ze swojego punktu widzenia. Ja fotografuję*krajobrazy prywatnie, więc wisi mi termin, nie potrzebuję*robienia tysiąca zdjęć*dziennie. Wiem co mówię.
    Analog to analog.
    Chcesz skanować - to lepiej rób od razu cyfrą.
    Ostatnio edytowane przez ArN_Pń ; 16-03-2011 o 17:00 Powód: Automerged Doublepost

Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów