Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Sprzedaż zdjęć

Mieszany widok

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakaś zazdrość przez Was przemawia czy co?.
    na rajd WRC pojechalibyście maluchem? przecież to umiejętności kierowcy są ważne

to oczywiste, że są różne zaawansowania sprzętu, który jest przeznaczony do konkretnej pracy. To nie przypadek, że zawodowcy używają właśnie sprzętu PRO.

Troyan miałeś kiedyś w ręku któregoś z marka?

A realizacja zlecenia jakimś amatorskim żółwiem jest dla mnie podejściem małoprofesjonalnym.
    Umiejętności Foto to inna sprawa, jeden jest artystą drugi rzemieślnikiem.
    Ale chyba nikt, nie kupuje sprzętu przewyższającego dobre auto by sprawdzić czy może będzie dobre zdjęcia robił nie? no może za wyjątkiem jakiś obrzydliwie bogatych hobbystów.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    na rajd WRC pojechalibyście maluchem? przecież to umiejętności kierowcy są ważne
    Zgadzam sie z Toba w zupelnosci.
    Dostepnosc a la profesjonalnego sprzetu powoduje to, ze kazdy kto chce sie bawic w fotografie idzie do MM i na wyprzedazy bierze caly zestaw od reki na raty. Wychodzi - cyka kilka fotek i zaskoczony jakoscia i szybkoscia w porownaniu do starego analoga wpada na genialny pomysl - bede zarabial z fotografii :-P I z takich wspanialych mysli rodza sie tysiace fotografow slubnych, sportowych etc., ktorzy biora za sesje 500pln - ech... :-(

A odpowiadajac kolegom wyzej, to skoro nie liczy sie sprzet tylko umiejetnosci, to dlaczego tyle zakazow wnoszenia wlasnie tego "profesjonalnego" sprzetu np. na igrzyska, koncerty itp.?

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta

to oczywiste, że są różne zaawansowania sprzętu, który jest przeznaczony do konkretnej pracy. To nie przypadek, że zawodowcy używają właśnie sprzętu PRO.

Troyan miałeś kiedyś w ręku któregoś z marka?

A realizacja zlecenia jakimś amatorskim żółwiem jest dla mnie podejściem małoprofesjonalnym.
    Umiejętności Foto to inna sprawa, jeden jest artystą drugi rzemieślnikiem.
    Ale chyba nikt, nie kupuje sprzętu przewyższającego dobre auto by sprawdzić czy może będzie dobre zdjęcia robił nie? no może za wyjątkiem jakiś obrzydliwie bogatych hobbystów.
    E no, miałem w rękach jedynki Ale widzę na meczach jak się robi te zdjecia, to nie jest jakaś ekstremalna finezja, poprostu: cierpliwość, dobry sprzęt i refleks. Niczego tym fotografom nie odmawiam ale mam wrażenie że tu jest więcej rzemieślnika niż artysty. Ale nie zrozum mnie źle: ja tego nie pejoratywizuję, poprostu taka zpecyfika zajęcia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O, i jeszcze teraz mnie naszła taka myśl: mając dostęp do sprzętu jaki bym sobie wymarzył to iść na mecz i zrobić zdjęcia i zaczać je sprzedawać bym się nie zawahał, ale dostać sprzęt marzeń i iść na ślub i zrobić pro fotki to miałbym pewne wątpliwości nawet gdybym nie był jedynym fotografem.
    Ostatnio edytowane przez Troyan ; 23-03-2009 o 21:24 Powód: Automerged Doublepost
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    E no, miałem w rękach jedynki Ale widzę na meczach jak się robi te zdjecia, to nie jest jakaś ekstremalna finezja, poprostu: cierpliwość, dobry sprzęt i refleks. Niczego tym fotografom nie odmawiam ale mam wrażenie że tu jest więcej rzemieślnika niż artysty.
    po części się zgodzę ale czasem oglądając zdjęcia reporterskie miło jak obok tematu widzimy fajną kompozycję i wyczucie z jakim fotograf przekazuje informację. Ogólnie w reporterce można zrobić to naprawdę dobrze i od razu widać czy kadr to przypadek czy też umiejętność dobrego przekazu.
    Proponuję iść na miasto i 'popolować' na jakieś ciekawe tematy, ludzi. Stworzyć coś, czy też wręcz odwrotnie przekazać rzeczywistość nie zmieniając jej, a jednocześnie zainteresować widza. To wcale nie jest takie proste

O, i jeszcze teraz mnie naszła taka myśl: mając dostęp do sprzętu jaki bym sobie wymarzył to iść na mecz i zrobić zdjęcia i zaczać je sprzedawać bym się nie zawahał, ale dostać sprzęt marzeń i iść na ślub i zrobić pro fotki to miałbym pewne wątpliwości nawet gdybym nie był jedynym fotografem.
    hehe doskonale Cię rozumiem. Ja robiłem pierwszy ślub nie jako jedyny i do tego za darmo, a i tak łapska się pociły
    A co do meczu to nie byłbym taki pewien (chyba, że masz doświadczenie) ja kiedyś fociłem halówkę 450D plus 70-200 4L i efekty były mierne
    szkło jak na halę ciemne, pucha wolna, koncepcja z głowy uleciała i niby głupia piłka a fot fajnych nie było

reasumując nawet fotografię kwiatka można zrobić dobrze albo źle.
    Chociaż przyznaję, że pewne dzieciny foto trudniejsze są od innych.

Uprawnienia umieszczania postów