a ja myślałem ze ważne jest jakie zdjęcia robisz
W tej dziedzinie akurat nie. Tutaj liczy się sprzęt a nie umiejętności. Ktoś wcześniej już to dobrze podsumował. 1d możesz cały mecz "sfotografować"
uważam ze mając wspomiane wyzej 300 mm 2.8 napewno (!) jest tu lepiej robić foty. nie trzeba czekać az zaczną grać blizej linni końcowej a wiadomo ze najczęsciej najwięcej walki jest w środku boiska
Ta 300 też ma wadyWystępują wtedy gdy akcja toczy się przy bliższym słupku
Dlatego oprócz 300 przydaje się 70-200
Teraz rodzi mi się pytanie, czy fotografowanie dla was (buncol) np 1Ds mk3 z eLkami jest bardziej opłacalne (w sensie opłacalności współpracy :P) niż np 1000d z jakimś budżetowym zoomikiem . Trochę mnie dziwi ustalanie stawek zależnie od posiadanego sprzętu :P
Wiadomo, że wynajęcie kogoś np. z 1d + 300 jest dużo droższe niż kogoś z 20d + 70-200 lub ostatnio modnym Sony Alpha. Wszystko zależy do czego te zdjęcia mają służyć. Ja z chęcią bym kupił coś z tego pierwszego zestawu, aby móc wrzucać do newsów, bo wiadomo, że są dużo lepsze od pozostałych.
Ale jeśli ktoś chce robić fotki dla serwisów internetowych to i z trochę słabszym sprzętem ma szanse.
Nie rozumie też dlaczego Cię dziwi ustalanie stawek od sprzętu. Ktoś kto ma 1d + 300 + 70-200 to musi wydać ponad 30 000 zł. Zrozumiałe, że używanie jego kosztujeTo jest jak w liniach lotniczych. Lecieć zwykłą klasą, a klasą business
I z takich wspanialych mysli rodza sie tysiace fotografow slubnych, sportowych etc., ktorzy biora za sesje 500pln - ech
Ale i na nich jest zapotrzebowanie. Poza tym cena nie jest wyznacznikiem fotografa. Gdybym brał kogoś na swój ślub to patrzałbym na jego portfolio a nie na cenę![]()