Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Sprzedaż zdjęć

Mieszany widok

Domyślnie Sprzedaż zdjęć

WItam
    (piszę tu, ale jeśli nie odpowiednie miejsce na to jest to proszę o przeniesienie tamatu)

Chciałem sie zapytać jak dogadywać sie ze sprzedażą zdjęć. Dokładnie chodzi mi o coś takiego. robił bym zdjęcia na meczach piłkarskich. nie byłoby to co tydzien tylko w miare mojego wolnego czasu (szkoła, treningi i zaczynający się sozon mojej drużyy nie pozwolą mi na co tydzien jeździć).

jak sie rozliczać. od godziny, ilości zdjęć, brać od meczu..?? CHodzi mi o przykładowe stawki.
    zdjęcia trafiały by na portal internetowy.

i mam jeszcze jedno pytanie. Jesli ktoś chciałby zamieścić moje zdjęcie w gazecie to ile mozna byłoby za nie wziąć..?? gazeta lokalna i ma jakies 3000 3500 nakładu.

Z góry ziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie

Dopiero zaczyna Awatar Buncol
    Miasto
    Moszczenica

Domyślnie

Powiem Ci odnośnie portali internetowych, ponieważ sam jestem właścicielem jednego a dokładniej www.pilkarskiefakty.pl

W tej branży wynagrodzenia są różne, jedni fotki robią dla akredytacji, inni dla nauki, jeszcze inni chcą zarabiać. Ale raczej kokosów nie można się spodziewać, ponieważ:

- w przypadku dogadania się z właścicielem strony internetowej kwoty od fotogalerii są zazwyczaj bardzo niskie (od 20 zł za galerię).
    - w przypadku pracy w agencji co sprzedaje fotki masz płacone od sprzedanego zdjęcia, jeśli nikt go nie zakupi to Ty nie zarabiasz.

Najlepiej dostać się do jakieś agencji sportowej. Tam może być tak, że będziesz miał płacone normalne pieniądze za robienie dla nich zdjęć. Oni będą je dodawać do swoich informacji prasowych.

Ważne też jest jeszcze jakim sprzętem dysponujesz
    You Can

Coś już napisał Awatar MIC_a
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Buncol Zobacz posta
    Ważne też jest jeszcze jakim sprzętem dysponujesz
    a ja myślałem ze ważne jest jakie zdjęcia robisz
    Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
    Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
    HAMA DEFENDER 200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIC_a Zobacz posta
    a ja myślałem ze ważne jest jakie zdjęcia robisz
    Ja też

Teraz rodzi mi się pytanie, czy fotografowanie dla was (buncol) np 1Ds mk3 z eLkami jest bardziej opłacalne (w sensie opłacalności współpracy :P) niż np 1000d z jakimś budżetowym zoomikiem . Trochę mnie dziwi ustalanie stawek zależnie od posiadanego sprzętu :P
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Hmm... może zakładają, że ktoś z dobrym sprzętem umie go wykorzystać? Wtedy byłoby to całkiem logiczne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To chyba był skrót myślowy....

Nie wierze w to że ktoś mając 1000d i sigme 70-300 zrobi lepsze zdjęcia od drugiego fotografa mającego marka III z podpiętym 300 2.8.

A druga sprawa to jeśli ktoś przynosi na stadion sprzęt za kilkanaście (kilkadziesiąt) tysięcy złotych to musi przecież umieć robić zdjęcia....

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

A ja mam wrażenie że pan z wielkim brzuchem, siedzący na stołeczku wędkarskim, mający przed sobą 2 Marki 1 z dużymi białymi lufami naciska spusty migawki serią karabinu maszynowego wtedy kiedy jest jakaś akcja. Później poprostu wybiera najlepsze jakie się trafiły, kadruje i fotki są. Tu nie potrzeba wielkich umiejętności, zmysłu estetycznego czy czego tam jeszcze związanego. Poprostu dobry sprzęt, refleks i skupienie na meczu.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

troyan, swietnie to ujales, tak zapewne jest w tej branzy
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

święta racja przede wszystkim doświadczenie i wyczucie chwili
    Canon FF

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakaś zazdrość przez Was przemawia czy co?.
    na rajd WRC pojechalibyście maluchem? przecież to umiejętności kierowcy są ważne

to oczywiste, że są różne zaawansowania sprzętu, który jest przeznaczony do konkretnej pracy. To nie przypadek, że zawodowcy używają właśnie sprzętu PRO.

Troyan miałeś kiedyś w ręku któregoś z marka?

A realizacja zlecenia jakimś amatorskim żółwiem jest dla mnie podejściem małoprofesjonalnym.
    Umiejętności Foto to inna sprawa, jeden jest artystą drugi rzemieślnikiem.
    Ale chyba nikt, nie kupuje sprzętu przewyższającego dobre auto by sprawdzić czy może będzie dobre zdjęcia robił nie? no może za wyjątkiem jakiś obrzydliwie bogatych hobbystów.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów