Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: SX1 vs. A620

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie SX1 vs. A620

Witam,

Mam pytanie dotyczace porownania jaokosci optyki w obydwu aparatach.
    Mam juz mocno zdezelowanego A620.
    Podczas ostatniego weekendu w gorach leń nie pozwolil mi sie poruszac z calym zestawem szkiel opartym na korpusie 5D i zamiennie wszystkie zdjecia zrobilem A620'ką.
    Po powrocie rzucilem zdjecia na papier i okazalo sie, ze przy odbitkach 13x18 wyglada to lepiej niz dobrze. Postanowilem wiec zakupic aparat kompaktowy, ktory moglbym brac ze soba wszedzie - na rowery, a wycieczki itd itp.
    Jedna z najbardziej uzytecznych rzeczy jaki oferuje 620'ka jest odchylany ekranik, ktory daje latwosc kadrowania, z drugiej strony podoba mi sie rowniez jego porecznosc - wrzucam go do kieszeni kurtki i zapominam o targaniu ciezkiego plecaka.
    Naturalnie wybor padl na sx1 - co prawda nie mialem go w reku, wiec nie moge ocenic rozmiaru jednak w miare pasuje mi jego koncepcja i mozliwosc robienia w RAWach.
    Czy ktos wie, jaka jest jakosc optyczna tak gigantycznego zooma w porownaniu w optyka 620ki?
    Czy wogóle warto wchodzic w SX1 - teoretycznie jest jeszcze G6, ktory rowniez spelnia podstawowe zalozenia - obracany ekranik i RAWy.

Z checia skorzystam z Waszych rad.

dzieki i pozdrawiam
    Michal
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikie_001 Zobacz posta
    Naturalnie wybor padl na sx1 - co prawda nie mialem go w reku, wiec nie moge ocenic rozmiaru jednak w miare pasuje mi jego koncepcja i mozliwosc robienia w RAWach.
    Tak na marginesie, większość kompaktów Canona po załadowaniu nieoficjalnego softu CHDK daje możliwość fotografowania w RAW'ach.

Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Tak na marginesie, większość kompaktów Canona po załadowaniu nieoficjalnego softu CHDK daje możliwość fotografowania w RAW'ach.
    Wiem, sam w 620 mam wgrany soft, ale tak jak napisalem - dosc istotna jest dla mnie koncepcja obrotowego display'a, a to juz niestety nie kazdy canon ma
    Pozdrawiam, Michal

Domyślnie

Zajrzyj do działu z serią G. Dużo ludzi z lustrami decyduje się na zakup kompaktów właśnie z tej serii. Np. jeden z ostatnich wątków: Zdjęcia z G10. Cenowo G10 i SX1 wyjdą podobnie. Wybór już zależy od Ciebie: większy zoom + odchylany ekran na przeciw z małymi rozmiarami i aparatem chyba bardziej skierowanym dla pasjonatów, a nie dla przeciętnego pstrykacza.
    Jeśli zdecydujesz się na SX1, a nie planujesz robienia filmów HD to może zastanów nad SX10. Dużo tańszy, jakość zdjęć dość porównywalna, a CHDK będzie zaraz dostępny (jest już wersja testowa).

Miasto
    na wsi....

Domyślnie

w rezultacie zakupilem SX1.
    Mialem pewien dylemat "czy-to-czy-to", bo lezaly przede mna G10, LX3 i SX1, a sprzedawca chcial zmacic moj spokoj ducha...
    kazdy inny i kazdy przeznaczony do konkretnego odbiorcy.

Nie mialem jeszcze mozliwossci dokladnie sprawdzic SX1, ale na pierwszy rzut oka wydaje sie, ze jest lepiej niz dobrze - zalozenie bylo takie, aby jakosc optycznia nie byla gorsza niz z A620 i nie jest - jest nawet ciut lepiej, a znaczaco zwiakszyl sie zakre s zooma.
    Pozdrawiam, Michal

Uprawnienia umieszczania postów