Zobacz wyniki ankiety: Jakiego programu używasz do obróbki plików RAW ?

Głosujących
194. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Programy do wywołania RAW

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Programy do wywołania RAW

Witam,

wielu z nas, jeśli nie większość, fotografuje już od kilku lat w formacie RAW. Niektórzy dopiero zaczynają, a inni są na dobrej drodze żeby zacząć
    Zakładam tą ankietę, ponieważ przez ostatnie lata trochę się zmieniło w tej dziedzinie jeśli chodzi o oprogramowanie i ciekawi mnie jak te zmiany przekładają się na preferencje użytkowników. Wiele osób zmieniło ulubiony program na inny, bo był dla nich lepszy, albo długo nie wychodziły nowe wersje tego pierwszego. Pojawiły się m.in. lightroom 2, czy C1 v.4 (również w wersji PRO). Mozliwe, że podobna ankieta już była, ale ta da nowy pogląd na sytuację w roku 2009.
    Podejrzewam, że faworytem będą odRAWiacze ADOBE, bo to w końcu gigant i jego produkty są bardzo dopracowane. Ciekawi mnie natomiast jaka część użytowników systemu canona została przy bardzo prostych DPP/RIT, bo lubi ich specyficny rendering kolorów (albo ich niską cenę ) i dalszą obróbkę (chodzi mi o bardziej podstawowe zabiegi typu kadrowanie, czy zmiana kontrastu krzywymi) wykonuje np. w PS. Zastanawiam się też, czy są osoby, które pozostały wierne programom, które zawsze miały mniejszy lub w ogóle niewielki udział w rynku np. dxo, silkypix.

Jeśli chodzi o mnie to mimo, że przeszełem przez długi okres używania LR, C1 v.4 to jakoś zawsze wracam do bardzo prostego DPP mimo, że część czynności zw. z podsatwową obróbką muszę wykonać w PS - np. kadrowanie.

Zapraszam do udziału w ankiecie, jak również do pozostawienia krótkiego komentarza wyjaśniejącego Wasz wybór.

1. Lightroom 1 / ACR do v.4
    2. Lightroom 2 / ACR od v.5
    3. C1 v.3
    4. C1 v.3 PRO
    5. C1 v.4
    6. C1 v.4 PRO
    7. DPP / RIT (Raw Image Task)
    8. DxO
    9. Silkypix
    10. UFRaw
    11. Bibble

[Przepraszam, za nieprawidłowe utworzenie sondy. Wszystko przez niepotrzebny pośpiech. Jesli to możliwe proszę moderatora o poprawienie na ankietę z możliwością wyboru.]
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 18-03-2009 o 23:06
    Miłego dnia
    moja www

Uprawnienia umieszczania postów