Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: "Ale czemu On/Ona ma obcięta głowe??"

Coś już napisał
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jak jesteś dobry w tym co robisz to jedna para Ci nie zaszkodzi.....
    widze że caly czas wyszukujesz sobie jakichs (?) "strachów" ... nie bój sie tylko rób swoje
    Pozdrawiam,
    Krzysiek
    EOS 1,5 GTD + EF 10-780/1,2 L+ SPIDLAJT 747 EX

Zablokowany Awatar C41photocrew

Domyślnie

eeee racja

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zlotym srodkiem moze byc:
    - dla mlodych robic tak jak im sie podoba ("no dobrze to nie bede przycinal" ) - w koncu jest wolny rynek

- dla siebie zrobic tak jak sie podoba.

Chyba ze ma sie taka ilosc zlecen ze mozna klientom powiedziec "skoro wybieraja panstwo mnie na podstawie moich dotychczasowych osiagniec, to prosze przyjac do wiadomosci ze efekt koncowy zalezy tylko i wylacznie ode mnie" - czyli ze mozna sobie pozwolic na przebieranie w klientach.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Ja osobiście zawsze rozmawiam przed sesją z młodymi (i tylko z nimi) aby ustalić szczegóły, wyczuć co im się podoba i inne.
    Na sesji i ślubie to ja decyduję jakie zdjęcia robię, choć oczywiście jestem elastyczny i wykorzystuję "dobre" pomysły podrzucane niekiedy przez młodych czy rodzinę.
    Staram się robić sporo ujęć detal jak: kwiaty w butonierce młodego, ręce młodych splecione w kościele, elementy dekoracyjne itd.
    Niestety większośc ludzi nie będzie zadowolona gdy na kilku zdjęciach spośród całej sesji za którą zapłaciła nie bedzie widać uśmiechnietych twarzyczek młodych lub rodziny Tego typu kadry dostają na płycie, a ja zamieszczam je w portfolio z nadziają że znajdzie się para która zdecyduje się na coś ciekawego...

Na szczęście badzo rzadko zdarzają mi się klienci, którzy na zdjęciu portretowym z rozmytymi twarzami w tle czepiają się "nieostrości"

Tylko raz (na szczęście) dałem się namówić na robienie zdjęć ponad ustalony wcześniej plan. Na szybko ustaliliśmy cenę i zakres prac poczym kwitłem na weselu do 1-szej w nocy. Przy rozliczeniu młodzi zrezygnowali z dodatkowych zdjęć bo stwiedzili, że wybiora sobie z całości tyle ile ustaliliśmy przed slubem i bedzi git. Jakoś zapomnieli że płaca nie tylko za odbitki ale przede wszystkim za moja pracę i czas. Po negocjacjach pozwoliłem im wybrac zdjęcia z całości ale nie dostali zdjęć dodatkowych na płycie. Wszystko było by moze i OK gdyby nie rozpuślili pocztą pantoflowa opini ze fotograf próbował ich naciągnąć na dodatkowe koszty

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A ja tak sobie mysle, ze jak sie robi zdjecia dla siebie, to mozna szalec, a jak dla kogos, a on jeszcze za to placi, to czemu ma byc niezadowolony???
    O gustach sie nie dyskutuje. To w koncu jedyny dzien w jego zyciu - roznie bywa
    Nie powinno sie nasmiewac z babci, ktora sie czepia, ze jej wnuczek jest rozmazany.
    Sztuka dobrego fotografa, jest tak dopasowac swoja prace, zeby klientowi sie ona podobala. Najtrudniej jest zrobic cos na zamowienie.... nawet KICZ.

Ja osobiscie nie lubie zdjec "za ciasnych" i ich nie robie, ale nie jednym takim zdjeciem sie zachwycalem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Przytocze kilka przykładów na to że jakie są życzenia klientów.
    Możecie ocenić czy trwać przy swoim czy sie ugiąć.

To co napisze to były autentyczne problemy moich klientów. Jeden po tygodniu od odebrania albumu przyszedł i chciał mieć jak to on nazwał zdjęcia "wyidealizowane" czyli jak sie puźniej w dyskusji dowiedziałem to on chciał być na wszystkich zdjęciach "figurą woskową"(gem może neat image na full). Żonie mam na tych zdjęciach z jednego profilu usunąć to co jej sie tam odbija (makijaż jakiś cień do powiek). że o pieprzykach nie wspomne ? hitem była prośba usunięcia naczyń krwionośnych w rogówce oka patrzącego w bok.

to może mogłem im zrobić zdjęcia poprostu nie ostre !!!

Kolejny klient miał pretensje o obcinanie czubka głowy.
    To nie ważne że jest 20 cm wyższy od zony i na ciasnych zdjęciach musiałbym czesto wybierać pomiedzy czubkiem jego głowy a broda żony.

Z wszystkimi rozmawiam wcześniej staram sie wszystko ustalić.
    Ludzie czesto chcą decydować o tym o czym nie mają pojęcia.
    Dlatego nie można być prostytutką fotograficzną.

BO inni również będą oglądać te zdjęcia i będą je oceniać.

Uważam że czesem trzeba powiedzieć NIE.

Strajmy sie wychować naszych klientów.

P.S.Po tych zdarzeniach zdecydowałem sie na uzupełnienie umowy o paragraf życzenia specjalne. I kauzule, że jeśli ta rubryka nie zostane wypełniona mogę wykonać zdjęcia według mojej wizji artystycznej.

Zablokowany Awatar C41photocrew

Domyślnie

no ta tylko najgorza pozniej jest ta glupia opinia ktora sie niesie pocztą pantoflową

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A czy nie jest tak, ze jak dobry fotograf, to po prostu robi fajne zdjecia i juz ???
    Jest sztuka dla ludzi i sztuka dla samego siebie. Michal Aniol podoba sie wiekszosci - a przynajmniej jest neutralny. Picasso juz nie.
    Jesli tworzysz sztuke, to nie zabieraj sie za zdjecia slubne. Bo z Twojego punktu widzenia robisz to samo zdjecie po raz setny i chcialbys cos zmienic. Problem w tym, ze wiekszosc ludzi slub robi po raz pierwszy (i moze ostatni ) i nie chce eksperymentowac.
    Oczywiscie, ze zdarzaja sie "dziwne" pytania, ale to nie znaczy, ze tak ma byc. A jak stawiaja na swoim.... to sie nie sprzedawaj i zrezygnuj

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    A czy nie jest tak, ze jak dobry fotograf, to po prostu robi fajne zdjecia i juz ???
    Zgadza sie. Tylko gusta ludu sa rozne i niezbadane. Niektorzy wola fotki przecietne az do bolu byle tylko ostre byly.

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Michal Aniol podoba sie wiekszosci - a przynajmniej jest neutralny. Picasso juz nie. (...)
    Jesli tworzysz sztuke, to nie zabieraj sie za zdjecia slubne.
    Czyli po prostu - jak nie wiesz jakiego masz klienta to tlucz najbardziej typowa i przecietna masowke. Jest wieksza szansa ze sie bedzie podobalo niz te "nieostrosci w tle" albo "obciete czubki glow". Smutne...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Smutne... ale prawdziwe. To nie jest regula. Kazdy ma swoja technike. Jeden bedzie sie trzymac schematu, drugi artystowac (czyt. kombinowac) - jego ryzyko.
    Raz sie uda jednemu, raz drugiemu
    Poruszamy tu kwestie niezaleznosci. Chcesz byc niezalezny? Badz, nikt nie kaze Ci z nikim dyskutowac, ale to inna bajka i inny temat.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów