Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Komponenty do lampy błyskowej

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hardtmuth Zobacz posta
    Doskonale wiem czym sie rozni cewka od transformatora.
    To bardzo dobrze.

Z drugiej strony z tego co ogladalem pare schematow roznych lamp to zaraz przed palnikiem jest trafo HV i podejrzewam, ze rowniez w EX`ach tez takie rozwiazanie jest stosowane.
    Nie wiem jak wygląda konstrukcja elektryczna innych modeli Speedlite'ów ale w modelu 430EX nie ma klasycznego transformatora, jest natomiast przetwornica napięcia (przekształtnik DC/DC podwyższający napięcie) współpracująca z układem podobnym do powielacza napięcia.

Powiedz mi do ilu votlow mozna naladowac elektrolita maksymalnie (bo ja kojarze 400V lub troche wiecej) i jak bez trafa, dajacego przekladnie na pare kV, odpalic palinik napieciem z niego...
    Jak? Bardzo prosto - chociażby tak prostym układem jak powielacz napięcia. W dzisiejszych czasach nabycie diod prostowniczych wytrzymujących napięcie liczone w kV nie jest żadnym problemem. Łącząc je w odpowiedni sposób z kondensatorami możemy na wyjściu takiego układu otrzymywać napięcie liczone w kV i to bez potrzeby stosowania jakiegokolwiek transformatora.

...skoro uwazasz, ze transformatorow nie ma w lampach.
    Proszę nie pisz czegoś czego ja nie napisałem i czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem iż w lampach błyskowych nie stosuje się transformatorów. Napisałem wyrażnie iż "w urządzeniach tego typu rzadko kiedy (jeżeli w ogóle) stosuje się tradycyjne transformatory z racji ich gabarytów oraz wagi - jak już to transformatory planarne".

I czym rozni sie tradycyjny transformator od transformatorow inszych?
    Przez termin "transformator klasyczny" rozumiem transformator z pakietowanym rdzeniem oraz nawiniętymi na niego cewkami tworzącymi jego uzwojenia. Terminem "inne transformatory" (nie klasyczne) można określić chociażby wspomniane wcześniej transformatory planarne które różnią się od transformatorów klasycznych choćby tym iż nie posiadają pakietowanego rdzenia oraz posiadają zupełnie inny układ uzwojeń.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-03-2009 o 11:15
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów