To bardzo dobrze.
Nie wiem jak wygląda konstrukcja elektryczna innych modeli Speedlite'ów ale w modelu 430EX nie ma klasycznego transformatora, jest natomiast przetwornica napięcia (przekształtnik DC/DC podwyższający napięcie) współpracująca z układem podobnym do powielacza napięcia.
Jak? Bardzo prosto - chociażby tak prostym układem jak powielacz napięcia. W dzisiejszych czasach nabycie diod prostowniczych wytrzymujących napięcie liczone w kV nie jest żadnym problemem. Łącząc je w odpowiedni sposób z kondensatorami możemy na wyjściu takiego układu otrzymywać napięcie liczone w kV i to bez potrzeby stosowania jakiegokolwiek transformatora.
Proszę nie pisz czegoś czego ja nie napisałem i czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem iż w lampach błyskowych nie stosuje się transformatorów. Napisałem wyrażnie iż "w urządzeniach tego typu rzadko kiedy (jeżeli w ogóle) stosuje się tradycyjne transformatory z racji ich gabarytów oraz wagi - jak już to transformatory planarne".
Przez termin "transformator klasyczny" rozumiem transformator z pakietowanym rdzeniem oraz nawiniętymi na niego cewkami tworzącymi jego uzwojenia. Terminem "inne transformatory" (nie klasyczne) można określić chociażby wspomniane wcześniej transformatory planarne które różnią się od transformatorów klasycznych choćby tym iż nie posiadają pakietowanego rdzenia oraz posiadają zupełnie inny układ uzwojeń.