Otóż niefortunnie moja lampa 430ex upadła na ziemie, po czym odmówiła posłuszeństwa. Po rozebraniu okazało się, że komponent który ładuję lampę nawalił, czy da się gdziekolwiek kupić takową część ?
Otóż niefortunnie moja lampa 430ex upadła na ziemie, po czym odmówiła posłuszeństwa. Po rozebraniu okazało się, że komponent który ładuję lampę nawalił, czy da się gdziekolwiek kupić takową część ?
Serwis Canona?
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
jeśli jest to kondensator to można wymienić ( daj do jakiegoś elektronika to przylutuje nowy) a jeśli to jest cały układ to jedynie Canon....
Canon EOS 400D; EF-S 18-55 f/3,5-5.6; EF 28 - 105 f/3.5-4.5 USM; EF-S 55-250 f/4-5,6 IS ; Speedlite 430 EX II ; Grip BG-E3; Szkiełka i pełna głowa pomysłów :]8)8)8)
przy okazji pytanko da lampy 550
czas ładowania wydłużył się oraz palnik troszeczkę się wypalił.
Czy muszę oprzeć się o serwis Canona czy zrobi to elektronik.
Lampa sprawna, wszystko pracuje, tylko czas ładowania po pełnym błysku wydłużył się. Aku oczywiście nowe.
Pozdro
40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl
Jeśli to kondensator (taki cylinderek z dwoma drutami) to w każdym sklepie elektronicznym dostaniesz taką część (najlepiej zapodaj tu na forum fotę, wtedy będę mógł w 100% potwierdzić). Zapamiętaj gdzie jest + i - na płytce, (nie dotykaj jednocześnie + i - bo Cie pewnie prąd porazi), wylutuj ten kondensator, skocz do sklepu elektronicznego. Taki sam element nie powinien kosztować więcej jak kilka-kilkanaście złotych. Naprawa w serwisie wyjdzie pewnie dużo drożej.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
To jest cewka wysokiego napięcia .Jakieś pomysły?
Nie wiem jak wyglada wnetrze tej lampy, ale jesli to jest trafko HV , no to albo je naprawisz, przewiniesz (jesli rdzen nie pekl) bo nie wiem czy uda Ci sie konkretnie takie dostac w sklepie lub skorzystasz z serwisu. Jesli udaloby Ci sie takie dostac w sklepie to sam w 30sek przelutujesz je.
Tak dla ścisłości - pojedyncza cewka nie jest transformatorem, chociaż przyznam iż nie bardzo rozumiem co autor miał na myśli pisząc "cewka wysokiego napięcia". Model 430EX (oraz zapewne pozostałe modele lamp serii EX) nie posiada transformatora lecz przetwornicę wysokonapięciową która to stanowi jeden z głównych elementów układu odpowiedzialnego za ładowanie baterii kondensatorów i wydaje mi się iż to urządzenie autor miał na myśli pisząc "cewka wysokiego napięcia". W urządzeniach tego typu rzadko kiedy (jeżeli w ogóle) stosuje się tradycyjne transformatory z racji ich gabarytów oraz wagi - jak już to transformatory planarne.
Ostatnio edytowane przez axk ; 19-03-2009 o 00:10
EOS + Speedlite
Świetnie mądry człowieku. Dokładnie chodzi o przetwornice wysokiego napięcia, niestety nie da się dolutować kawałeczka którego brakuje w niej, ponieważ ten zwój czy jak to zwał, jest cieniutki na pół milimetra. I teraz w moim wypadku najlepszym rozwiązaniem było by kupić tą przetwornice i ją przylutować. Ktoś ma jakieś pomysły gdzie taką dostać? I czy w ogóle da się dostać.
A jak nie macie takich pomysłów to czy znacie angielską nazwę tego komponentu. Myślę, że jakbym napisał do serwisu canona w Londynie to może by przesłali.
Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 20-03-2009 o 21:52
a na płytce lampy nie masz oznaczenia kodowego tego elementu? albo na tym urządzeniu nie ma jakichś "znaczków" to dla serwisu powinno być wystarczającą informacją co chcez kupić.
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.