Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
Tak dla ścisłości - pojedyncza cewka nie jest transformatorem, chociaż przyznam iż nie bardzo rozumiem co autor miał na myśli pisząc "cewka wysokiego napięcia". Model 430EX (oraz zapewne pozostałe modele lamp serii EX) nie posiada transformatora lecz przetwornicę wysokonapięciową która to stanowi jeden z głównych elementów układu odpowiedzialnego za ładowanie baterii kondensatorów i wydaje mi się iż to urządzenie autor miał na myśli pisząc "cewka wysokiego napięcia". W urządzeniach tego typu rzadko kiedy (jeżeli w ogóle) stosuje się tradycyjne transformatory z racji ich gabarytów oraz wagi - jak już to transformatory planarne.
Doskonale wiem czym sie rozni cewka od transformatora.

Przetwornica impulsowa z racji wysokiej sprawnosci jest porzadania w wielu miejscach. Nie wymaga ciezkich transformatorow, a jedynie dlawika, ew. trafa zaleznie jaki to typ przetwornicy (boost, flyback, etc, duzo tego jest). Z drugiej strony z tego co ogladalem pare schematow roznych lamp to zaraz przed palnikiem jest trafo HV i podejrzewam, ze rowniez w EX`ach tez takie rozwiazanie jest stosowane.

Powiedz mi do ilu votlow mozna naladowac elektrolita maksymalnie (bo ja kojarze 400V lub troche wiecej) i jak bez trafa, dajacego przekladnie na pare kV, odpalic palinik napieciem z niego... skoro uwazasz, ze transformatorow nie ma w lampach.

I czym rozni sie tradycyjny transformator od transformatorow inszych?