Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: IXUS 85 IS - słaba jakość zdjęć czy aparat uszkodzony?

jwlalek
    Guest

Domyślnie IXUS 85 IS - słaba jakość zdjęć czy aparat uszkodzony?

Kupiłem właśnie ten aparat. Wcześniej miałem Samsunga Digimax L60. Popsuł się po 3 latach eksploatacji.
    Po zrobieniu kilku zdjęć nowym Canonem doszedłem do wniosku, że Samsung robił o wiele ładniejsze zdjęcia! Próbowałem różnych ustawień ale i to nic nie dało. Czyżby aparat był uszkodzony a może Samsung był lepszy?

Oto przykładowe zdjęcia:
    1) Samsung: http://www.voila.pl/360/99ba1/?1
    2) Canon: http://www.voila.pl/384/ds09j/?1

Na zdjęciach wyraźnie widać różnicę w kolorach! Proszę o jakąś podpowiedź co robić bo jestem skłonny wymienić aparat z powrotem na Samsunga.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pomijając atrakcyjność modelki i potraw na zdjęciu wykonanym Samsungiem, to zdjęcie z Canona jest zdecydowanie lepsze...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

jwlalek
    Guest

Domyślnie

Żona dziękuje za komplement :-D
    A czy według Ciebie, HenrykuG, to czy zdjęcie z Canona nie zawiera za dużo koloru zielonego?
    A może właśnie zdjęcie z Canona jest takie jak powinno być a Samsung po prostu upiększał dodając te nasycenie barw? Już sam nie wiem

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie wiem czy warunki świetlne były takie same, ale Canon wykazał się lepszym, moim zdaniem, odwzorowaniem barw - Samsung "zażółcił" bardziej obraz...

jwlalek
    Guest

Domyślnie

Oświetlenie było raczej to samo lub bardzo zbliżone za wyjątkiem świeczek, które tym razem nie płonęły. Wigilijny nastrój też może wpłynął na te kolory
    Według Ciebie Samsung "zażółcił" a według mnie to Canon "zazielenił" Ale w sumie nie jestem ekspertem od zdjęć więc obyś miał rację.
    Czyli Twoim zdaniem nie ma co kombinować z zamianą na szajsunga? Pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jwlalek
    Czyli Twoim zdaniem nie ma co kombinować z zamianą na szajsunga?
    Moim zdaniem skromnym, opanuj nowy nabytek i nie wracaj do przeszłości

jwlalek
    Guest

Domyślnie

No to dla podsumowania jeszcze jedna fotka ze świeczkami: http://www.voila.pl/467/fy5pw/?1
    Nie wiem dlaczego jak patrzę na wyświetlacz aparatu przed zrobieniem zdjęcia to mam wrażenie, że wszystko jest zazielenione, wyświetlacz nie odwzorowuje tego co jest w rzeczywistości. Zielony mam tylko dywan, może dlatego wszystko bardziej jest na zielono?
    I jeszcze jedno. Chcąc mieć nadrukowaną datę na zdjęciu musimy zadowolić się tylko 2MP Uważam to za minus w tym aparacie.
    Dzięki HenrykuG za Twoje spostrzeżenia.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

I jeszcze jedno. Chcąc mieć nadrukowaną datę na zdjęciu musimy zadowolić się tylko 2MP
    Data paskudzi fotkę okrutnie - ja bym sobie to darował...

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Zwróć uwagę na to, że Samsung zrobił zdjęcie przy czasie 1/32s, a canon 1/60. W związku z tym samsung złapał więcej światła zastanego, czyli lampki nocnej, świeczek i co tam jeszce miałeś ewentualnie włączone, stąd zdjęcie ma ten żółty zafarb. W sumie w pokoju jest on do przyjęcia. Sama lampa błyskowa zbytnio oziębia.
    Ustaw canona w tryb Tv ustaw czas 1/30s, a najlepiej na manual(o ile ten model dysponuje tym trybem) i wówczas porównaj.

Uprawnienia umieszczania postów