Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Pytanie o IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie sposób nie przyznać racji starszemu z torreadorów :
    "The EF24-105mm f/4L IS USM achieves image stabilization equivalent to using a shutter speed about three steps faster. It has the following excellent features as well:
    • The image stabilizer is activated within half a second after pressing the shutter button halfway, allowing the user to capture the decisive moment.
    • The same image stabilizer effects can be attained when using a monopod as in hand-held shooting.
    • There are no restrictions on using a tripod." - za http://www.canon.com/camera-museum/t...10/200510.html
    Oba wytłuszczenia odpowiadają jednoznacznie na pytania Autora wątku...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Powtórzę więc.Rozmazania nigdy nie widziałem.Czas 30 sek nastawiłbym spoko z IS.Dłuższe czasy jeśli pamiętam to wyłączam IS {instrukcja}.Jesli nie
    pamietałbym toby został . Generalnie to na statywie używam stałek.One nie mają IS-a.
    Bahrd
    dzięki za wsparcie :smile: .Męcząca ta dzisiejsza młodzież,a mnie
    zawsze jakies licho podkusi się odezwać .Ciągle zapominam że wszystkie moje nieszczęścia wzięły się z tego że: nie siedzialem cicho,zamknięty w pokoju przy zgaszonym świetle milcząc.No i z wyłaczonym compem
    Pozdrawiam.

Bywalec

Domyślnie

Małem używany C28-135 IS, który najprawdopodobniej miał zużyty częściowo IS. Przy najdłuższej ogniskowej pzy lekkim panoramowaniu (nie pamiętam - w lewo czy prawo, ale tylko w jedną stronę) wpadał w wibracje i chrobotał. Zjawisko znikało przy przy ogniskowych krótszych od 110mm. Ponieważ jest to moim zdaniem świetne szkło, kupiłem nówkę bez oczywiście takich objawów. Jest to jednak dowód a to, że te mechanizmy się zużywają i przy czasach dostatecznie krótkich, aby wykonać nieporuszone zdjęcia IS wyłączam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Jest to jednak dowód a to, że te mechanizmy się zużywają
    Sorki Rychu, ale to żaden dowód. To tylko fakt, że miałeś jeden obiektyw "sprawny inaczej". Przyczyną wcale nie musiało być zużycie ISa, a na przykład wbijanie gwoździ tym niewątpliwie poręcznym narzędziem. A może kąpiel w słonej wodzie Morza Śródziemnego.

Coś już napisał

Domyślnie

Kupiłam niedawno C17-55 2.8 IS, sprzedawca powiedział, że robienia zdjęć z IS trzeba się nauczyć? Czy sa jakies zasady, które pomagają w używaniu obiektywów z IS (oprócz dyskutowanych wyżej, oczywiście)?
    Agnieszka
    5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Bywalec

Domyślnie

Sorki, kuduś, obiektyw nie służył do wbijania gwoździ, ani nie zliczył słonej wody - nie te objawy. A ponadto NIE MA niezużywających się elementów ruchomych - jest tylko kwestia czasu, po jakim się zużywają. Ponadto na forum wcześniej dyskutowałem n.t. opisanych przeze mnie objawów, i nie byłem osamotniony.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AgaP Zobacz posta
    Kupiłam niedawno C17-55 2.8 IS, sprzedawca powiedział, że robienia zdjęć z IS trzeba się nauczyć? Czy sa jakies zasady, które pomagają w używaniu obiektywów z IS (oprócz dyskutowanych wyżej, oczywiście)?
    http://web.canon.jp/imaging/lens/index.html - można zacząć tu...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał

Domyślnie

Ja tez mam głownie cały czas wlaczony IS w swoim słoju, ale na statywie lepiej wylaczyc, gdyz z tego co wiem to stabilizator moze w takiej sytuacji generowac drgania ukladu optycznego. Chociaz czesto sie przydaje IS na statywie przy ostrzeniu recznym na podgladzie 10x LV przy dlugich ogniskowych by obraz nie latal na wyswietlaczu (ale to juz inne kwestia)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Się zapoznałam i IMHO raczej jest to reklamówkowy stuff, a nie praktyczne porady...
    Mnie chodzi raczej o technikę robienia zdjęć z IS, gdzieś wyszukałam, że trzeba odczekać chwilę z wciśniętym do połowy spustem, żeby zrobić zdjęcie i wtedy jak się to ma do zdjęć np. seryjnych, albo wtedy, gdy trzeba szybko reagować?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Nie sposób nie przyznać racji starszemu z torreadorów :
    "The EF24-105mm f/4L IS USM achieves image stabilization equivalent to using a shutter speed about three steps faster. It has the following excellent features as well:
    • The image stabilizer is activated within half a second after pressing the shutter button halfway, allowing the user to capture the decisive moment.
    • The same image stabilizer effects can be attained when using a monopod as in hand-held shooting.
    • There are no restrictions on using a tripod." - za http://www.canon.com/camera-museum/t...10/200510.html
    Oba wytłuszczenia odpowiadają jednoznacznie na pytania Autora wątku...

Chociaż patrząc na pierwsze wytłuszczenie to chyba jednak tak długo nie trzeba czekać....
    Ostatnio edytowane przez AgaP ; 21-03-2009 o 08:16 Powód: Automerged Doublepost
    Agnieszka
    5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Układ działania is jest bardzo szybki. Na statywie niektórzy wyłączają a niektórzy nie - tak naprawdę różnica jest niewyczuwalna. Przy fotografowaniu z ręki można focić bez specjalnego oczekiwania na stabilizację. Uszkodzić się może jak każde urządzenie - jednak przy normalnym użytkowaniu zużycie jest niezauważalne - soczewka jest zawieszona na "układzie cewek" - tarcie w układzie prawie żadne a cewki "elektrycznie" się nie zużywają. Jedyne co go może uszkodzić to gwałtowny wstrząs, uderzenie - ale to może może uszkodzić też każdy inny element obiektywu. Jednym słowem jak jest is to cieszyć się, używać i nie zwracać na niego większej uwagi.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów