Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Co to za objaw? Migawka?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar anger
    Miasto
    somewhere

Domyślnie

Czołem. No więc sprawdziłem różne karty, różne kompy, różne softy. Efekty takie jak poniżej

iso 1600
    http://img7.imageshack.us/img7/8428/kredkil.jpg

iso 400
    http://img6.imageshack.us/img6/9650/listek.jpg

Sam nie wiem. Zauważyłem, że kreskę widać mocno na niedoświetlonych kadrach i wszędzie tam, gdzie na zdjęciu są ciemne pola (jakby banding, ale taki?) Kompletnie nie rozumiem. Szkła bez osłon więc nie ma obaw.

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Stawiam na błąd zapisu na Karcie - ogólnie pisząc walnięta karta.
    Miałem podobne zjawiska na karcie Kingstona "te zielone typówki", zjawisko pojawiało się raczej nie często...ale było. Sprawdzanie na wszelakie sposoby karty nic nie wykazywało.
    Kiedy zaczęło mnie to irytować, zmieniłem kartę na SanDiska, a Kingstona zostawiłem sobie na zapas, z którego też korzystałem ale jak już nie miałem na czym zapisywać zdjęć.
    Po kilku miesiącach sporadycznego sięgania po kartę, pojawiły się konkretniejsze objawy na zdjęciach, tym razem zaczęły trafiać się sztuki w połowie czarne a w połowie normalne, niektórych nie dało się kopiować ani przez czytniki "mam dwa" ani bezpośrednio z korpusu.
    Skanowanie karty etc tradycyjnie nic nie wykazało, również formatowanie nic nie naprawiało - zawsze na karcie trafiały się czarne lub pół czarne obrazki.

Tak czy owak kartę szlag trafił (całe szczęście że korzystałem z niej już dość żadko). Być może była to jakaś wadliwa seria, albo jak każdy sprzęt dopadło ją zjawisko zwykłego psucia się.

Możliwe że i u Ciebie są tego pierwsze oznaki...jednak niekoniecznie.

Czy to co jest na twoim zdjęciu to pojedyńczy wypadek przy "pracy", czy masz więcej klików z takimi ozdobami?
    Bo jak więcej to popracowałbym na innej karcie przez jakiś czas i zobaczył czy będzie się to nadal pojawiało.
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 17-03-2009 o 21:44
    Pucha i słoki

Domyślnie

Rzeczywiście dziwne. Skoro wyeliminowałeś możliwości błędu w zapisie, karta->kabel/czytnik->komputer no i soft w aparacie, to zostaje tylko matryca, niestety.....

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Kiedyś jak dobrze pamiętam był taki problem z jednym Sony DSC f828 - przy wyższych czułościach "zatykała" się matryca (linia pikseli) tylko że kreska była cieńsza i niżej - przy tamtym aparacie naprawa była nieopłacalna.

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Obstawiam matryce, kiedyś miałem podobnie tylko kresek było znacznie wiecej w kompakcie minolty A1, a potem przestała działać całkiem /czarno/. Szczęsliwie dla mnie okazało się to wtedy wadą fabryczną aparatu i po 2 latach od momentu jego nabycia odzyskałem całą równowartość, radość była ogromna bo za te pieniądze kupiłem pierwsze lustro i tak zostałem w Canonie.

Miasto
    somewhere

Domyślnie

Dziś niespodziewanie po kilku tygodniach spokoju na dwóch zdjęciach w serii trzech wykonanych (pierwsze nie) pojawiła się wyraźna cienka kreska ale w środku kadru przez całą długość. Ani wcześniej, ani później jej nie ma.

Jest i drugi objaw. Zdjęcia, które wykonano puszką i po kilka razy otwierano (czytnikami) programem Fast Stone - nagle są niemożliwe do odczytu - jedno, dwa maksmalnie na karcie 1 GB i 2 GB (obie to Pretec metalowe). Wcześniej czytało je normalnie. Szajba, czy chore body jednak?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anger Zobacz posta
    Jest i drugi objaw. Zdjęcia, które wykonano puszką i po kilka razy otwierano (czytnikami) programem Fast Stone - nagle są niemożliwe do odczytu - jedno, dwa maksmalnie na karcie 1 GB i 2 GB (obie to Pretec metalowe). Wcześniej czytało je normalnie. Szajba, czy chore body jednak?
    Albo czegoś nie zrozumiałem, albo masz dowód, że to nie wina aparatu. No chyba, że masz wirusa w aparacie i uaktywnia się w czytniku?
    Jarek

Miasto
    somewhere

Domyślnie

Ale jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie karty pod rząd są trefne? Zwłaszcza, że na innym body działają ok, tzn takich dowcipów dotąd nie robiły.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anger Zobacz posta
    Ale jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie karty pod rząd są trefne? Zwłaszcza, że na innym body działają ok, tzn takich dowcipów dotąd nie robiły.
    Słuchaj, nie chcę krakać, a może podczas zapisu aparat uszkadza karty tak, że później to się pogłębia? Jej, strasznie to dziwne wszystko, szczególnie, że nie ma powtarzalności..
    Jarek

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To na pewno nie jest walnięta karta. Uszkodzenie pliku spowodowałoby kaszanę na dużej i nieregularne powierzchni zdjęcia (kompresja!), o ile taki plik w ogóle by się otworzył.
    Obstawiam (niestety) matrycę... :-(

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów