Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pomiary światła na podstawie fotografii i danych EXIF

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Trochę nie rozumiem problemu - przy pomocy tego wzoru (po korekcie) możesz wyliczyć, ile luxów odpowiada punktowi o jasności 100%. Potem jeżdżąc pipetą po obrazku, odczytujesz jasność i mnożysz przez ilość luxów oraz współczynnik odbicia obiektu.

Nie zautomatyzujesz tego, bo żaden plugin nie zna współczynnika odbicia.
    Owszem - dokładnie o taką funkcjonalność mi chodzi - ale właśnie - zautomatyzowaną. Współczynnik odbicia można wyrazić procentowo - i można by za każdym razem go definiować dla danego pomiaru.

Zakładając, że zwykle fotografuję wnętrza, które nie są jeszcze umeblowane, to kwestia ogranicza się do definiowania współczynnika dla dwóch / trzech "materiałów". Inny współczynnik będzie dla ścian np. tynkowanych, inny dla podłóg drewnianych, inny dla glazury.

Funkcjonalność której poszukuję polega na tym, że chcę:
    1 - wczytać obrazek - program powinien wczytać wartości z exifu
    2 - ustawiam typ materiału z którego powierzchni chciałbym uzyskać pomiar
    3 - ustawiam orientacyjną odleglość od obiektu
    4 - "klikam pipetką" w obszarze gdzie na fotografii znajduje się obiekt do którego odleglość wpisałem i którego materiał zdefiniowałem
    5 - otrzymuję wynik wyrażony w luksach dla tego konkretnego punktu

Zatem - chce wprowadzać za kazdym razem 2 parametry, a resztę chciałbym aby program sam liczył i podawała przybliżona wartość. Czy ktoś się spotkał z aplikacją o podobnej funkcjonalności?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Chyba chodzi o tabelę naświetlań? Bezwzględna skala EV opiera się właśnie na takich przybliżonych parametrach ekspozycji i odpowiadających im typowych warunkach. Wystarczyłoby tylko rzecz odwrócić i zacząć od parametrów a skończyć na jakości światła jakie im zwykle towarzyszy. Polski program Spot miał to nawet z obrazkami. ;-) Na luxy bym nie liczył...
    Potrzebuję luxy, bo zakładam, że chciałbym na podstawie zdjęcia np. klatki schodowej - móc odczytać wartości natężenia oświetlenia i wiedzieć o ile muszę dana przestrzeń doświetlić dla względów ewakuacyjnych.
    Jest jakiś bezposredni przelicznik EV na Lux?
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 17-03-2009 o 17:10 Powód: Automerged Doublepost
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Uprawnienia umieszczania postów