Zastanawia mnie kwestia pomiaru natężenia światła na podstawie przechwyconej fotografii i danych EXIF.
Każda fotografia zawiera przecież pewne, przechwycone spektrum jasności - luminacji, które w kontekście danych - wartości przesłony, czasu i czułości - mogą dać informację odnośnie natężenia oświetlenia w danym punkcie obrazu. Przypuszczalnie, potrzebna by była jeszcze informacja nt. odległości od fotografowanego obiektu, ale w pewnym stopniu można ją wpisać "z głowy", oraz informacja nt. refleksyjności i zdolności do odbicia danego materiału z którego wykonany jest obiekt - to też nie stanowi problemu bo na podstawie fotografii możemy często rozpoznać sam materiał (potem ewentualnie jakaś baza danych która zawiera uproszczone wartości).
Znalazłem nawet prosty wzór, które daje informację nt. natężenia, wyrażonego w luksach:
Lux = 50 x fnumber2/ (exposure time in seconds x ISO film speed)
(źródło: http://www.padfield.org/tim/cfys/lightmtr/luxmtr1.php)
Czy ktoś jednak spotkał się z oprogramowaniem przeznaczonym do tego celu, jakimiś pluginami do PS'a lub dowolnej innej aplikacji?
Pytam, ponieważ zajmuję się obecnie oświetleniem obiektów a dokumentacja fotograficzna i tak jest wykonywana podczas wizji lokalnych - jeśli jest możliwość wykorzystania jej do uzyskania informacji o natężeniu oświetlenia (nawet znacznie przybliżonej) - to wtedy automatycznie skróci mi to czas pomiarów wykonywanych w danym budynku.
Będę wdzięczny za wszelki oddzew...