Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Quantuum R+300 czy FIGHTER F-300

Coś już napisał

Domyślnie

znajomy pracuje na Quantuum w studio i jest bardzo zadowolony, ma już chyba od dłuższego czasu. Czasem jak z nich korzystam, nie mam problemów. Tyle, że on ma mocniejsze. Koszt bodajże jest obu taki sam w przybliżeniu. My jednak jesteśmy za quantuum. Tu masz info o R300 http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Opisują lampę R+300 a cenę dotyczy lampy R300 (zwykłej).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie rozumiem. Link jest do oferty R+300. Nie-plusów już od dłuższego czasu nie ma na stanie.

Coś już napisał

Domyślnie

inwestycja w quantuum R+300Digital to dobra sprawa. chyba sama taka podejme, bo mialam okazje ostatnio wspolpracowac z dwiema takimi lampami i przyznac musze, ze dzialaly bez zarzutu, a i efekt na zdjeciach byl satysfakcjonujacy.
    tylko ile w tym zaslugi lamp, a ile mojej inwencji tworczej to juz inna sprawa

Coś już napisał Awatar Zaicev
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli chodzi o lampy fighter to zupełnie bym je sobie odpuścił. Można je pomacać np w warszawskim Eltecu i nie robią dobrego wrażenia. Quantuum przyciągnął moją uwagę dość solidnym wykonaniem. Zastanawiałem się między 2-3x droższym Elfo a właśnie Quantumem.
    Przeglądając ceny lamp Quantuum trafiłem na dość ciekawą ofertę. Model R+300 (nie digital) wychodzący ze sprzedaży - http://multifoto.pl/go/_info/?id=8737. Cena 580zł za lampę 300Ws to moim zdaniem niezła oferta. Czekają na dostawę z foto-tipa.
    Ostatecznie zdecydowałem się dać szansę Quantumowi. Ze względu na dostępność (w Multifoto) zdecydowałem się na wersję digital. Wrażenia jak na razie ok (sklep tez zrobił bardzo dobre wrażenie!). Lampy lekkie i zdają się być dość "delikatne" ale za tą cenę ok, stabilny błysk i ogromny plus za standardowe wyposażenie (czasza i kabelek synchro do każdej lampy). Jeśli wersje 300Ws się sprawdzą będę testował większe moce
    3 EOSy 2 cyfry 1 analog | blog

Domyślnie

...może by przenieść ten wątek do nowej kategorii?
    A odnośnie tematu, myślę o tych R+300, chciałem w domu trochę pokombinować, moje pytanie to jakie softboksy byście poradzili przy szerokości pomieszczenia 4m, nie jest to za wiele
    Na razie myślę o jakimś prostokącie typu 60x120 i do tego okta 80 lub 120 z gridem, czy lepiej dać 2 równe i dołożyć 3cią lampę z jakimś dishem czy gridem.
    Zastosowanie głównie portreciki żony, dzieci itp ...jeżeli chodzi o studio to troche jeszcze jestem zielony
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam wszystkich,
    Jestem nowy na tym forum i mam kilka pytań dotyczących czasu błysku w lampach studyjnych Quantuum.
    Ogólnie jestem stosunkowo zielony w branży foto studyjnego, ale mam kilka pytań (być może banalnych dla wyjadaczy), ale proszę o pomoc:
    W instrukcji Quantuum R+300 Digital (i nie tylko tych) wyczytałem, że czas błysku wynosi 1/1500–1/800s. Jak to się ma do EOS 50D, gdzie aparat sprawuje się OK do czasu błysku 1/250 s. Dalsze skracanie czasu powoduje powstawanie ciemnych pasków na dole.
    Czy w ogóle Quantuum R+300 Digital może współpracować z EOS 50D?

Dotychczas robiłem zdjęcia "studyjne" na Fomei 200 do wartości 1/250s. Do foty małych rzeczy wystarczało, ale ... myślę nad zwiększeniem mocy, delikatnie w miarę posiadanych środków, doświadczenia i potrzeb. Czy jednocześnie da się odpalać lampy różnych producentów (konkretnie Quantuum i Fomei), czy jednak można pracować jednocześnie tylko na lampach tego samego producenta. Chodzi mi o to czy będą się odpalały na ten sam sygnał.

Nie wiem czy myśląc nad kupnem mocniejszych lamp Quantum muszę definitywnie pozbywać się dotychczasowych Fomei 200 czy jednak do czegoś się jeszcze przydadzą (np. oświetlenie tła, czy kontra).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za konstruktywne porady i odpowiedzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Quantuum R+300 możesz spokojnie używać z EOS 50d.
    Mieszanie lamp różnych wymaga spełnienia warunku identycznej temp.barwowej tych lamp.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.
    Quantum na temp. 5600K, a Fomei Basic 200 - 5500K(+/- 100K).
    ale czy na zdjęciach ta różnica (+/- 100K) ma aż tak duże znaczenie?

Czyli rozumiem że Quantum trzyma te temp. i jest w miarę powtarzalność błysków jest OK a Fomei Basic 200 raz trafi raz nie w granicach 5400-5600?

A jak jest ogólnie z z współpracą obcych lamp czy nie ma problemów czy jednak raczej takich rozwiązań tymczasowych unikać?
    Ostatnio edytowane przez Mart44 ; 07-02-2012 o 22:33

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

te 100-200k moze byc roznicy nawet na tych samych modelach producenta , raczej bym sie nie przejmowal jesli nie ma to az tak znaczenia dla ciebie/zdjec w sensie wymagan
    no comment...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów