Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Quantuum R+300 czy FIGHTER F-300

Domyślnie

Bardzo dziękuję za wypowiedzi - zamówiłem dp300 - dzięki Przemek Lipski za testy

CY są jak najbardziej w porządku także
    choć metalowa obudowa do mnie nie przemawia
    - metalowe mocowanie - TAK
    - płynna regulacja modelującego światła to też nie zaleta (jest max błysk i takie też powinno być światło modelujące - proporcjonalne bo inaczej przekłamywać - po prostu trzeba o tym dodatkowo myśleć - a można to zlecić automatowi )
    Także moc CY deklarowana jest większa od faktycznej (wiele waszych opinii to potwierdza) prawdopodobnie z powodu niefortunnie umiejscowionego palnika (schowanego nieco)
    Ale to z pewnością najsolidniejsze z budżetowych lamp

Ja wybrałem po prostu trochę nowocześniejszą konstrukcję - DP.
    Dam znać jakie mam wrażenia z użytkowania - może nie będą zbyt wartościowe bo to moje pierwsze lampy, ale... może komuś pomogą
    Ostatnio edytowane przez gjozwiak ; 19-03-2009 o 00:18

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a DP to co to...??

Domyślnie

Digital Pioneer, zajrzyj na allegro, albo poszukaj na forum.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może lekki OT,ale przeglądając ofertę lamp studyjnych róznych producentów, zwróciłem uwagę, że lampy o podobnej mocy np 500 W róznych producentów, róznią sie całkiem znacznie czasem błysku i tu pytanie co jest faktem , a co efektem marketingowym. Z tego co widzę to tylko HENSEL podaje czas błysku dla pełnej mocy i dla połowy, u pozostałych producentów jest to z regóły jedna wartość, a im tańsza lampa (mocne upruszczenie ) tym czas jest krótszy. Czy jest jakiś standard np : ustalona wartość mocy przy której się mierzy czas ?
    Ostatnio edytowane przez piotrek72t ; 19-03-2009 o 11:56
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Domyślnie

Zmontowałem lampy są super !!
    Uwagi - nie dają reflektorów nie doczytałem - Quantuumy miały
    Wykonanie lamp bardzo przyzwoite i solidne
    Softboxy również ok za wyjątkiem pierścieni - sprawiają wrażenie tandetnych - ale swoje zadanie spełniają
    Jeden kabel dostałem z jakimś zmutowanym wejściem do gniazdka na trzy płaskie bolce
    Wszystko pozostałe działa ok - problem jest czasem z wyzwalaniem po kablu
    nie błyska raz na kilkadziesiąt nie wiem dlaczego.
    Jeśli koledzy macie jakiś link do wartościowego wątku traktującego o pracy z oświetleniem w studio to poproszę w zamian oferując proponowane przez Was testy lamp.

wojteh
    Guest

Domyślnie

ja dodam tylko iz wybierając lampy warto kierować się:
    - moc - tu w zależności jakie mamy studio - ważne by dobrać optymalnie - za duża moc i nie zejdziemy na np na f2,8
    - palnik - jak głęboko osadzony i czy ma chłodzenie
    - regulacja - co najmniej 1/32
    - mocowanie osprzętu i jego dostępność - Bowens
    - chłodzenie
    - co jest w zestawie np. czy jest reflektor

tak ja wybierałem lampy .....

Domyślnie

Z tą regulacją co najmniej 1/32, to by było fajnie, ale nie jest to powszechne jeszcze, a 1/16 jest OK przy mniejszych mocach.
    Chłodzenie to jest raczej elektroniki wewnątrz lampy, a nie bezpośrednio samego palnika.
    Reflektor można dokupić, więc nie jest to warunek pomijalny.

A wracając do lamp Digital Pioneer, to ostatnio jedna (Dp-250 z założonym beauty dishem) poleciała mi wraz ze statywem na beton z wysokości około 3 metrów, po drodze zahaczając o karton który trochę zamortyzował upadek. Dish trzeba było lekko wyprostować, a lampa działa bez problemów
    Ostatnio edytowane przez Przemek Lipski ; 03-04-2009 o 12:19
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia

wojteh
    Guest

Domyślnie

każdy chwali swoje - mogę tylko tyle powiedzieć ...

chłodzenie palnika występuje np. powerluxach oraz quantuumach z serii S

Domyślnie

Ale to jest chłodzenie specjalnie na palnik skierowane, czy przy okazji chłodzenia wnętrza są też otwory do chłodzenia pod palnikiem? W Digital Pioneer wydaje mi się, że to chłodzenie jest właśnie tak zrobione.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    ja dodam tylko iz wybierając lampy warto kierować się:
    - moc - tu w zależności jakie mamy studio - ważne by dobrać optymalnie - za duża moc i nie zejdziemy na np na f2,8
    - palnik - jak głęboko osadzony i czy ma chłodzenie
    - regulacja - co najmniej 1/32
    - mocowanie osprzętu i jego dostępność - Bowens
    - chłodzenie
    - co jest w zestawie np. czy jest reflektor

tak ja wybierałem lampy .....
    Dopiszę:

- sterowanie pilotem (najlepiej jak da się ustawić na off/proporcjonalny/full)
    - regulacja 'analogowa' (czyli suwakiem lub pokrętłem) a nie 'cyfrowa (czyli przyciskami) - jak lampę gdzieś wysoko postawimy czy wciśniemy gdzieś w trudny kąt to łatwiej 'analogowym' sterowaniem na wyczucie ustawić jakąś moc niż przyciskami wte i wewte klikać i strzelać zdjęcia testowe aż się odpowiednią moc ustawi (bo wyświetlacza mocy przy cyfrowym steroaniu nie widać w niektórych ustawieniach lampy)
    - subiektywnie dopiszę że preferuję płynną niż stopniową regulację ale to taka tam fanaberia

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów