Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Canon 17-40, ostrosc w rogach na FF.

Mieszany widok

Domyślnie Canon 17-40, ostrosc w rogach na FF.

Mam pytanie do uzytkownikow, jak wygladaja rogi z 17-40 f8-f10 na FF? Tzn. na 17mm to chyba papka nieunikniona(pamietny oficjalny gorski sampel z 5d mk I ), ale co sie dzieje powyzej? na 20 - 24mm? Czy jest szansa zeby na 24 mm bylo lepiej od 24-105 ktore na szerokim koncu mistrzem w dziedzinie naroznej ostrosci tez nie jest...?

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Mam pytanie do uzytkownikow, jak wygladaja rogi z 17-40 f8-f10 na FF? Tzn. na 17mm to chyba papka nieunikniona(pamietny oficjalny gorski sampel z 5d mk I ), ale co sie dzieje powyzej? na 20 - 24mm? Czy jest szansa zeby na 24 mm bylo lepiej od 24-105 ktore na szerokim koncu mistrzem w dziedzinie naroznej ostrosci tez nie jest...?

Pozdr.
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...duct/31/cat/11
    zakładka full frame

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Dzieki, ogladalem juz to, tak samo jak i http://www.the-digital-picture.com/R...mp=3&APIComp=4 ..ale wolalbym jakies wnioski uzytkownikow i przyklady z realnego swiata

Akustyk, znalazlem cos takiego jak Sigma 15-30, wydawala sie nawet ok ale ma ten sam problem co jej szersza siostra, czyli bulwiasta przednia soczewke i niestety raczej mozna zapomniec o tradycyjnym nakrecanym polarze, Ty z tego co pamietam mocujesz sie z cokinem to moze Ci podpasuje, te sample wygladaja dosyc dobrze: http://www.pixel-peeper.com/lenses/?...ax=none&res=12

A ten 20-35/3.5-5.6 co to za wynalazek, bo jakos nigdy tego pod rozwage nie bralem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradc Zobacz posta
    ...ale ten serwis jest chyba czyms w rodzaju naszego plfoto? Bo poklikalem po paru fotkach i nie wkliknalem sie w nic o pelnej rozdzielczosci.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to ja sie podepne, bo tez potrzebuje kupic 20mm i 24mm i caly czas sie modle co wybrac.
    przy czym moje pytanie bedzie dotyczyc nie tyle rogow (choc tez sa wazne) co dystorsji i kolorow.

moze ktos porownywal 17-40 z 20-35/3.5-5.6 albo 20/2.8 i 24/2.8?

prosba - jakby te wyniki mogly byc wizualne, nie w postaci cyferek. bo ja jestem fotograf nie komputer i z napisu 1% dystorsji kompletnie nic dla mnie nie wynika. a jak widze przyklad, to wiem od razu o co chodzi jeszcze winietowanie potrafie sobie jakos wyobrazic, ale ta dystorsje za czorta. a juz pomiar aberracji chromatycznych w jednostce typu mil morskich na kilogram kwadratowy razy barwa ciala idealnie czarnego... no sorry, w zab inz. polibudy mam, ale jednak wole organoleptycznie...
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ....moze ktos porownywal 17-40 z 20-35/3.5-5.6 albo 20/2.8 i 24/2.8?
    ...
    Odezwij się jak wpadniesz na święta, udostępnię Ci 17-40. 20/2.8 i 24/2.8 to sam sobie porównasz, na prawdziwych zdjęciach a nie na fotkach tablic :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Odezwij się jak wpadniesz na święta, udostępnię Ci 17-40. 20/2.8 i 24/2.8 to sam sobie porównasz, na prawdziwych zdjęciach a nie na fotkach tablic :-)
    nie wiem czy do swiat juz czegos nie kupie, bo poniekad czekam tylko na kase z kaucji za mieszkanie, a ta powinna byc na dniach... poki co bangla Tokina 12-24 i, o dziwo, zupelnie niezle sobie w FF radzi - nawet chyba mniej aberruje niz w cropie (choc zadna logika nie pomaga mi wytlumaczyc tego fenomenu).
    no ale ten lens to rozwiazanie dosc zastepcze, bo trzeba sie pilnowac, zeby nie odkrecic ponizej 19mm i sobie wstawic winiete w rogach albo holder Cokina w kadr. poza tym w zakresie 18-20 chyba traci kontrast, ale musze jeszcze troche pofocic, bo to moze byc mylne wraznie

bylo nie bylo, na swieta mam do wyboru siedzenie z mamusiami albo wypady na focenie i/lub piwo (kolejnosc przypadkowa). wiec niejako, juz mnie namowiles na Snieznik
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ... poki co bangla Tokina 12-24 i, o dziwo, zupelnie niezle sobie w FF radzi - nawet chyba mniej aberruje niz w cropie (choc zadna logika nie pomaga mi wytlumaczyc tego fenomenu).
    Ja ją testowałem na negatywach, jakoś to wyglądało, ale ze wszystkich trzech wymienionych szkiełek wygląda lepiej. Trudno mi ocenić które jest najlepsze, bo używam głównie na f/8. To co na pewno rzuca się w oczy to zniekształcenia, które w stalkach są niemal niezauważalne, mimo szerokiego kąta (najlepiej widać to na fotach architektonicznych, na takim moich typowych już zdecydowanie mniej).
    bylo nie bylo, na swieta mam do wyboru siedzenie z mamusiami albo wypady na focenie i/lub piwo (kolejnosc przypadkowa). wiec niejako, juz mnie namowiles na Snieznik
    No to teraz ja będę musiał się wykręcić ze zbyt długiego wyjazdu do teściów, ale na pewno coś wymyślę

P.S. A Tokina będzie miała wycieczkę do Krakowa, bo mi się zbiesiła w niedzielę, akurat na Pielgrzymach, gdzie UWA jest niemalże niezbędne :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ...Trudno mi ocenić które jest najlepsze, bo używam głównie na f/8. To co na pewno rzuca się w oczy to zniekształcenia, które w stalkach są niemal niezauważalne, mimo szerokiego kąta (najlepiej widać to na fotach architektonicznych, na takim moich typowych już zdecydowanie mniej).
    No i jak sie sprawuje 17-40 w rogach przy tych f8? Tak jak pisalem nie koneicznie przy 17 mm ale juz 20mm fajnie by bylo miec uzywalne...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów