Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: canon 90-300, 75-300, 100-300 ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j23
    czy ta sigma: http://allegro.pl/show_item.php?item=58675899 jest rzeczywiście najnowsza?
    tak, to ta najnowsza-DG.
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Domyślnie

Witam

aby nie zakładać nowego wątku odgrzewam 'starą rybe' - a i jak ktoś będzie szukał to będzie wszystko w jednym miejscu

od czasu kiedy topic powstał ceny troche spadly :-) ale dylemat jaki obiektyw pozostał; przebrnąłem przez ten i kilka topiców ale żeby podjąć decyzję chcę sie jeszcze poradzić bardziej doświadczonych z forum (ja dopiero zaczynam na 300D)
    na razie z powodu gotówki moge pozwolić sobie na jeden dodatkowy (tele)
    do wyboru
    659 zł - Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6
    699zł - Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM (cena z pierwszego posta 889)
    699 zł - Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III (cena z pierwszego posta 929)
    870zł - Canon EF 75-300mm f/4-5.6 USM III (cena z pierwszego posta 1.099 )
    1250 zł - Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM (cena z pierwszego posta 1.399 )

~800 zł - Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 APO Macro Super (cena z pierwszego posta 992)

ceny zróznicowane - canona z USM mozna dostac taniej niz sigme apo dg; wiem ze niektore z tych canonow to starsze modele ale nie zawsze znaczy to gorsze - bede wdzięczny za wskazówki i podpowiedzi (do dyspozycji mam ~1kpln)
    i pytanie dodatkowe: czy warto taki zestaw (kit+tele) uzupełnić o obiektyw w stylu EF 35-80 1:4-5.6 usm (lub 28-80); sigma 28-80 3.5-5.6 asp hf mini macro zoom - tylko co znaczy helical focus) - ale to później jak juz naucze sie robic zdjecia a to zejdzie troche czasu

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Po pierwsze duży PLUS że nie załozyłes oddzielnego wątku
    Ja tradycyjnie będe głosował za Sigmą, mam ją i chwale sobie! Nie jest cicha i szybka jak USMy ale robi ładne zdjęcia i jest tańsza..
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Domyślnie

za PLUS dzięki - nie ma to jak dobre wejscie lol
    jestem pozatkujacym pstrykaczem ale nie forumowiczem
    i opcja szukaj jest mi znana (również z lekcji we flashu ;-) )

zapomniałem jeszcze zapytać o nakadanie filtra polaryzacyjnego - rozumiem ze jak sie kreci mordka obiektywu to no chance
    czy IF internal focus oznacza ze mordka sie nie kreci?

btw. chciałbym podrzucić wszystkim początkującym moim zdaniem bardzo dobry krótki artykuł (może go gdzięś na forum walnąć?)

http://onephoto.net/publish.php?idPublish=3

naprawde polecam
    i mówie poważnie - chodzi mi o techniczną strone forum... tylko kto jest adminem ;-)
    Ostatnio edytowane przez pst ; 01-04-2006 o 22:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    na razie z powodu gotówki moge pozwolić sobie na jeden dodatkowy (tele)
    do wyboru:
    1. 659 zł - Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6

2.699zł - Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM

3.699 zł - Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III

4.870zł - Canon EF 75-300mm f/4-5.6 USM III

5.1250 zł - Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM

~800 zł - Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 APO Macro Super

(do dyspozycji mam ~1kpln)
    pozwolcie ze zapytam bardziej precyzyjnie: czy ktoś może w krótki sposób opisać główne róznice między obiektywami 1. 2. 3. 4. 5. ?
    pomoże mi to bardzo wybrać odpowiedni.

Poczytałem troche na forum oraz na stronach canona (pl) oraz sigmy i dowiedziałem się tylko tego

jesli dobrze wszystko zrozumialem to 2. jest rozwiniętym modelem 1. bo dodano USM (optyka pewnie taka sama);
    natomiast 4. to ulepszona wersja modelu 3. (i tu znow optyka pewnie taka sama)
    powyzsze modele 'krecą mordką' i mają z tego co wyczytałem silniczki do USM

moze wyciągam pochopne wnioski ale zdaje sie ze modele 1. i 3 to starsze konstrukcje a 2 i 4 to nowsze...

czy to sie zgadza?

natomiast model 5. ma ring USM i tylne ostrzenie (to sie chyba nazywa fachowo IF - internal focus?) a wiec mordka nie kreci
    roznica w cenie pomiedzy modelem 4. i 5. to ca ~400 - wiem że można żyć spokojnie z obiektywami krecącymi przodem (z polarkiem) ale czy w modelu 5. jest coś więcej niż w 4. za co warto by dodac tę róznicę 400pln?

czy lepiej wybrać model 4. canona czy patrzeć na sigmę AF 70-300mm f/4-5.6 APO Macro Super ?- bo ceny podobne

z góry dzieki cierpliwym za odpowiedź
    Ostatnio edytowane przez pst ; 02-04-2006 o 19:21
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie A jak się mają te obiektywy do 70-300 IS ??

Czy różnica w jakości zdjęć, między obiektywami rozpatrywanymi w tym wątku a tym z tytułu, będzie duża, czy raczej cenę szkła winduje IS ??

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Niestety IS zawsze winduje cenę znacznie w górę :-(
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

michalng
    Guest

Domyślnie

...ja sie skusilem na 100-300 USM bez IS.....mi akurat bieganie ze statywem nie przeszkadza...i jestem pod wrazeniem....tez sie zastanwailem nad 75-300, czy 100-300....i z opini szanownego gremium wyszlo ze pozadniejsze szklo to setka....jesli moge to wrzuce link...wlasnie sobie stzrelilem fote ksiezyca i powiem tak....jestem pod wrazeniem....

fota....
    Ostatnio edytowane przez michalng ; 07-04-2006 o 20:40

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    pozwolcie ze zapytam bardziej precyzyjnie: czy ktoś może w krótki sposób opisać główne róznice między obiektywami 1. 2. 3. 4. 5. ?
    Dokładnie tak jak napisałeś jest.
    2. to to samo co 1., tyle, że zamiast DC jest USM.
    4. to to samo co 3., tyle, że zamiast DC jest USM.
    Powtarzam się?

Przy czym - już raz pisałem to w innym wątku poświęconym tymże obiektywom ( poszukaj! ) - te USMy to taka wielka kupa, bo one USMy są tylko z nazwy - nie niosą ze sobą NIC co niesie ze sobą silnik ultrasonic, czyli IF oraz FTM - te szkła tego nie mają!
    A różnica szybkości AF to sprawa czysto subiektywna.

Sam posiadam numer 1. Twojej listy ( naj: -tańszy, -badziewniejszy, -gorszy optycznie ) i w analogu się broni - udowadniałem to już w w/w topiku.
    Ale do cyfry nie kupuj!

Zasadniczo nie wiem czy nie będzie lepiej jak odłożysz kilka złotówek więcej i nie weźmiesz tego 100-300. To już inna półka ( cenowa też ).

Pozdrawiam..!
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Domyślnie

zakupilem w zeszly czwartek wlasnie 100-300; uzywany; teraz czekam na dostawe ma byc w poniedzialek
    jak sie naucze robic zdjecia to moze cos wstawie
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów