Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: System Canona / Nikona

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez utente Zobacz posta
    Może mi ktoś wyjaśnić lub podesłać jakiś link co to jest i czym się różni system Canona od systemu Nikona?
    Dla mnie główne różnice to:

- dostępność szkieł; w Nikonie tragedia
    - (wciąż) niezrozumiałe dla mnie ustawienie błysku doświetlającego w Nikonie - anyone?, w Canonie kółko, ciach -2 EV i po temacie.
    - Nikon ma lepszy błysk out of box, zdjęcia z lampą (szczególnie wbudowaną) to w Canonie tragedia (w porównaniu do tych z chociażby D80 czy D200)
    - błogosławieństwo w Nikonie (i od niedawna w Canonie) to przycisk AF-On
    - błogosławieństwo nr 2 w Nikonie to AutoISO, w Canonie ztcp proteza
    - AF... w Canonie AF mają tak naprawdę Jedynki...
    - światłomierz (pomiar matrycowy) generalnie w Canonie (nie dotyczy Jedynek III) tragedia
    - brak odpowiednika D300 w Canonie, kupując D300 kupujesz za ułamek ceny profesjonalnych modeli D3/X bardzo udany, w zasadzie niezawodny układ AF.

powyższe wnioski mogą być nieprawdą, wszystko zależy od użytkownika i m.in. zestrojenia szkieł z body.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Jeśli zaczynasz zabawę z fotografią to bierz sprzęt z dowolnej firmy;C,N,P czy też O doskonale spełni na początek swoją rolę. Po pewnym czasie zobaczysz co ci brakuje,co ogranicza i w jakim kierunku idą Twoje "ciągotki" fotograficzne i dopiero wtedy będziesz mógl okreslić zgrubsza jaki zestaw spełni te wymagania.Ja dla przykładu zaczynałem od Pentaxa ale szybko zauważyłem że brakuje mi ilości "strzałów" na sek. (o af nie będę mówił ), ale miło wspominam kadyszkę,uszczelnienia jakie ma w Canonie dopiero jedynka i fajne sterowanie tymi dwoma pokrętłami.I oczywiscie masę tanich,świetnych szkieł,czego nie uświadczy się w innych systemach (zgodność bagnetu wstecz i stabilizacja w korpusie,fakt że marna ale lepsza niz nic). Przechodziłem do Canona w miarę świadomie, akurat pojawił sie 50D (+tania i dobra eL-ka 70-200f4 do niego), był tym co mi pasowało...stał sie mój .No a teraz mam jedynkę,coś wspaniałego jak dla mnie .
    jedynka / EF 50-1,8mkI/ 24-105f4 L/Lowepro SlingShot 200AW
    ..inne później

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    - (wciąż) niezrozumiałe dla mnie ustawienie błysku doświetlającego w Nikonie - anyone?, w Canonie kółko, ciach -2 EV i po temacie.
    szkoda, ze do matryc o rozpietosci tonalnej siegajacej 8EV Canon daje drabinke na +/- 2 EV. sorki, ale to jest robienie sobie jaj z pogrzebu, albo traktowanie potrafiacych zmierzyc swiatlo spotem fotografow jak, nie przymierzajac, Yeti. albo moze jak inteligentnej blondynki, bo Yeti podobno ktos widzial

- błogosławieństwo w Nikonie (i od niedawna w Canonie) to przycisk AF-On
    nie wiem jak z tym niedawno, ale kurcze w 10D mialem ten przycisk. potem od 20D do 40D byl MIA, zeby sie na nowo odrodzic.

wiem co chcesz napisac o konsekwencji Canona w pelni sie zgadzam

powyższe wnioski mogą być nieprawdą, wszystko zależy od użytkownika i m.in. zestrojenia szkieł z body.
    tez prawda. mnie z punktu widzenia landszafciarza najbardziej wpienia brak sensownego MLU i kurtynki w celowniku. a po pobieznej znajomosci z 5D do lez doprowadza mnie rozwiazanie trybu "C", w ktorym niemozliwe jest przejecie parametrow ekspozycji z "M", w rezultacie czego niemozliwa jest wymienna praca miedzy tymi trybami (przy opcji "zapisz ustawienia", zwyczajowo dla Canona, ukrytej w cholere w menu aparatu).

jeszcze jedna rzecz, ktora jest kretynsko rozwiazana w Canonach ponizej 1-ek to brak C.fn.-a do zamiany rola kolek w trybie (M)istrzow. bo przy takim rozwiazaniu mozna wymiennie pracowac w M i Tv, ale za diably nie w M i Av. przerastaja moja zdolnosc pojmowania dlaczego nie mozna bylo tego dac w C.fn.-ach...

ale za to wymienie jeden argument, ktory ktora dla pewnej (sporej) grupy uzytkownikow rozstrzyga na korzysc Canona:
    5D mkII + 17-40/4 + 24-105/4 IS + 70-200/4 IS = 4800 EUR

i pod wzgledem mozliwosci i jakosci obrazowania nie ma tu konkurencji w szeroko rozumianym poblizu tej ceny. zadnej. a ten epsilon przyjmuje naprawde po byku i bez komentarzy, ze warunkiem jest tu trafienie z ostroscia przez AF
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-03-2009 o 14:10
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bierhoff Zobacz posta
    Ciekawe porównanie 40D i D70.... Można od razu D40 i 1Ds3, tylko również z tego porównania nic obiektywnego nie wyniknie.

D700 vs 5D2 wypada podobnie jak D700 vs 5D, stąd jest ono bardziej zasadne.
    Nie miałem zamiaru urazić Cię ani wytykać Twego postu, chciałem tylko wyolbrzymić dlatego nierówne porównanie, bo pytania takowego nie było
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Dla mnie główne różnice to:
    [...]
    Roznice w obrazkach sa pomijalne dla Ciebie?
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów