Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 101

Wątek: [krystian123] początki portretowania

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

krystian, cos cala dyskusja na temat zdjec poszla zlym torem. Prezentujesz cos, jesli sie nie podoba obrywasz i raczej ci powiedza co jest nie tak. Maja zdjecia maja prawo sie podobac lub nie. Kazdy ma inne gusta. W kwestii fotografii zdjecie moze sie nie podobac "ot tak", jak najbardziej . Na odbior danego zdjecia ma wplyw wiele czynnikow i dlatego nie jest to takie latwe po prostu.
    Twoje wystawione zdjecia sa fajne, ale niestety zepsules je agresywna obrobka skory - raczej nie potrzebnie no i kadry sa zbyt "normalne" nie przykuwajace uwagi.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Domyślnie

wrzuce jeszcze jedno, szalu nie ma, ale posluchac rad nie zaszkodzi
    obrobka eksperymentalna
    3.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja też znam jednego co połączył Astronomię z Gastronomią niekoniecznie objawiło się to astronomicznymi cenami. Po prostu coś tam sobie nawarzył. Piwa czy czegoś. Zwał się Heweliusz.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Coś już napisał
    Miasto
    WestSideWrzeszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez altowiolistka Zobacz posta
    mozesz przeczytac mase ksiazek, artykułów i teoretycznie wiedziec wszytsko, ale jak nie przelozysz tego na praktyke to wyjdzie gniot.
    przykre, ale prawdziwe.
    ja bym dodał tylko jeszcze to, że całe to zaplecze książkowo teoretyczne, jest owszem przydatne, po przełożeniu na praktykę może pomóc, ale to za mało by zdjęcie w jakiś tam sposób, mniej lub bardziej "zachwycało".
    Gdyby tak tylko się opierać na czytaniu i teorii i mocnych punktach zatrzymalibyśmy się na etapie "bloków z wielkiej płyty" budowanych wg. wszelkich zasad poprawności i estetyki.
    Daniel Libeskind byłby bezrobotnym...
    pzdr
    You_Me_Kan`on

Domyślnie

na litosc boska, dajcie juz na luz z tymi zasadami, to nie ja rozpoczalem o nich dyspute. napiszcie lepiej cos o zdjeciu. prosze

Dopiero zaczyna Awatar Adaminorge

Domyślnie

A dla mnie zdjęcia nie są aż tak złe, jak komentarze by sugerowały. Obróbke pominę, bo rzeczywiście przesadzona.

ad 1. dziewczyna z torbą na ramieniu, obszerną kurtką i zwiewnym szalikem, przy jednoczenym jednolitym ciemnym kolorze przedmiotów powoduje, że dół zdjęcia bardzo ciąży. Tym samym wydaje się, że zbyt dużo powietrza jest nad głową. I choć oczy są na mocnej linii to jednak wrażenie jest odmienne. Innymi słowy... "masywny" dół pociągnął całe zdjęcie.

ad 2. Podoba mi się zdjęcie, nie można nic zarzucić ustawieniu modelki. Myslę, że troszkę niefortunnie dobrane są kolory włosów, szalika, kurtki bo zlewają się. Również tło (śruba, koło) nie wnoszą wiele do zdjęcia, a nawet rozpraszają, dwukolorowość ściany może aż tak nie przeszkadza, ale już ten cień pod białym "gzymsem" zlewa się z włosami. Mimo to, uważam, że to najlepsze zdjęcie z tej serii.

ad 3. Niestety to zdjęcie w ogóle mi się nie podoba. IMHO niekorzystnie ukazuje modelkę, na dodatek w nieciekawym szaroburym świetle.

pozdrawiam.

Domyślnie

no i doczekalem sie konstruktywnej krytyki, z ktora nie moge sie nie zgodzic.
    dziekuje bardzo Adaminorge, sprobuje zapamietac i zwracac uwage na takie aspekty.
    to bure swiatlo na ostatnim to wynik obrobki, zdjalem troche saturacji i dodalem winiete, stad chyba ten efekt duzo nauki przede mna

Dopiero zaczyna Awatar Adaminorge

Domyślnie

Nie ma wzoru na robienie zdjęć. Matematyczne ujęcie kompozycji przerabiane już było przez malarzy i mimo setek reguł nie gwarantowało to sławy i sukcesów. Wręcz przeciwnie, zapamiętuje się nowatorów i eksperymentatorów, dlatego znając już podstawy odłóż na razie książki i rób zdjęcia tak jak czujesz. Z czasem zabaczysz, że jedne coś w sobie mają, a inne są po prostu słabe. Zbytnia wiara w "obowiązkowe" reguły kompozycji zabija Twoje osobiste piętno zdjęć. Osobiście uważam, że zdjęcia mają ukazywać sposób w jaki TY widzisz świat i jak go odbierasz. Uginanie się pod ciężarem krytyki i wzorców wyjaławia w pewnym stopniu prace i zabija osobisty charakter zdjęć. Chyba, że zależy nam tylko na poklasku

Ok, starczy tego mędrkowania, bo dojdziemy do dylematu rzemieślnik, czy artysta.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adaminorge Zobacz posta
    Nie ma wzoru na robienie zdjęć.
    ja nie potrzebuje zadnego wzoru, nawet jakby byl to ja go nie chce:-D
    dowiedzialem sie wszystkiego czego chcialem i mysle, ze caly ten spor mozna juz zakonczyc.
    jak pogoda bedzie bardziej przyjazna pocwicze sobie portretowanie i wrzuce efekty.
    dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pozdrawiam

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Ciemność widzę.

Mam nadzieję, że moja wskazówka okaże się przydatna
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów