Witam! To mój pierwszy post na forum. Dlatego proszę o oszczędzenie uszczyplwych komentarzy- wiem, że pytanie jest naiwne i wszystko jest napisane na forum. Nie potrzebuję na razie jednak aż tak szczegółowych wskazówek bo wprowadzają na tym etapie mojej zabawy z fotografią za dużo mętliku w głowie.
Mam problem ze zrobieniem ładnych nocnych, wieczornych fotek oświetlonego miasta. Przeczytałem wskazówki na CB oraz innych forach. Mam canona 40 d i obiektyw 17-85 usm.
Ustawnienia: Używam statywu, ustawiam niskie iso- np 100/125, balans bieli na światło żarowe, tryb av i dużą przesłone np .początkowo nawet 30 później stosowąłem mniejsze 11, próowałem też na trybie tv i waliłem duże czasy po 30 lub 20s. początkowo uruchamiałem centralny punk af i na jakimś elemencie budynku ostrzyłem potem uruchamiałem wszytkie punkty i stałem aby autofocus "naostrzył" jak najwiecej punktów. Początkowo usatwiałem pomiar światła na wielosegmetowy później przerzuciłem się na centarlnie ważony, uśredniony. Dodatkowo stosuję blokadę lustra podniesionego i samowyzwalcz.
Sorry, że przynudzam, macie jeszcze siłę to czytać....
No i stosując te ustawienia wychodzą średnie fotki. Obraz cały czas jest jakbby zamglony. Jego ostrośc jest nie najgorsza. jeśli zastosuję digital photo proffesional to idzie to wyostrzyć. Ale ta jakbby "mgla"? co to jest do cholery zdjęcie jakby za jasne, trzeba przyciemniać, kombinować z nasyceniem. DLaczego zdjęcie nie jest bardziej "przejrzyste". Co jest grane ? obiektyw czysty, stosuję filtr polaryzacyjny.
Co zrobić żeby efekty były lepsze? co zmeinić? jaie nowe ustawienia wprowadzić?
I jeszcze jedne pytanko? jak obrabiam fotki w digital photo proffesional to po amianie nasycenia, jasności, wyostrzeniu i zapisaniu jpg mam małą lipę.... Bo po jak już zdjęcie jest zapisane i otwieram je np. infran view, a nsatepnie zmniejszam jego wielkośc np do 50% aby yobrazić sobie jak będzie wyglądało zdjęcie po wywołaniu w takim formacie, jaka będzie jego jakość to widzę, że wraz ze zmniejszeniem zdjęcia gwałtownie spada jego jakość. NIe odsylajcie mnie do obróbki RAw opianej przez Jana Body. Przeczytałem to ale nie mam zamiaru obrabiać zdjęc aż tak profesjonalnie. Mi potzrebna jest prosta obróka Raw lub jpg czyli lekka zmiana jasności, potem nasycenia, wyostrzenie zapis raw na jpg, potem ewentualnie taka sama obróbka jpg tym programem. Sorry że tak dużo ale proszę o cierpliwość i dziękuję za pomoc.:wink: