Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: 4 nowe obiektywy SIGMY.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cholerka, no... niedobrze, niedobrze...
    Ale może waluty spadną i znajdę kogoś kto do honkongu podleci... :>

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wiadomo coś odnośnie pojawienia się Sigmy 10-20/3.5? Szukam i szukam, a wszędzie milczą.
    Jeśli wyjdzie z jakością lepszą od Tamrona 10-24, a ceną podobną lub nieco wyższą to warto mi na nią poczekać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Wiadomo coś odnośnie pojawienia się Sigmy 10-20/3.5? Szukam i szukam, a wszędzie milczą.
    http://www.optyczne.pl/1963-nowość-S...ępność.html

"Sigma poinformowała o dacie wprowadzenia na rynek modelu 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM z mocowaniem Canona i Nikona. Dostawy obiektywu mają się rozpocząć już 3 lipca br., a cena ma wynosić 94300 jenów, co po przeliczeniu na złotówki daje ok. 3200 PLN.
    Jednak porównując inne ceny podane na japońskiej stronie producenta z tymi w naszych sklepach, wychodzi, że 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM będzie kosztował ok. 2850 PLN"

Domyślnie

A ja czekam na Sigmę 85mm f/1.4 EX DG HSM - gdyby była tak dobra jak 50mm to... miodzio!
    Ale chyba się nie doczekam, bo nawet w zapowiedziach i plotkach o tym cisza.
    Tylko od czasu do czasu na forach mozna przeczytać takie zyczenia...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    A ja czekam na Sigmę 85mm f/1.4 EX DG HSM - gdyby była tak dobra jak 50mm to... miodzio!
    mnie ogolnie tez sie podoba papierowa glebia ostrosci, ale lubie jak na zdjeciu ta odrobina ostrego wypada na miejscu, na ktorym nastawialem ostrosc, nie 5 cm za nim

a tak zupelnie serio - z tak nedzna trafnoscia jak maja Sigmy, to ja bym sie bal w tych szklach uzywac czegokolwiek jasniejszego niz f/5.6 (no dobra, moze i f/4 w cropie)... no bo po co miec piekne rozmycie oczu i ostrosc nastawiona na uchu? :-D (laryngologow, doraznie, pomijam w tym przykladzie )
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a tak zupelnie serio - z tak nedzna trafnoscia jak maja Sigmy, to ja bym sie bal w tych szklach uzywac czegokolwiek jasniejszego niz f/5.6 (no dobra, moze i f/4 w cropie)... no bo po co miec piekne rozmycie oczu i ostrosc nastawiona na uchu? :-D (laryngologow, doraznie, pomijam w tym przykladzie )
    Dlatego interesuje mnie wyłącznie 10mm i f/8 wzwyż.

Domyślnie

mnie ogolnie tez sie podoba papierowa glebia ostrosci, ale lubie jak na zdjeciu ta odrobina ostrego wypada na miejscu, na ktorym nastawialem ostrosc, nie 5 cm za nim
    ?????? Ja bym reklamował. Mi trafia w punkt.

a tak zupelnie serio - z tak nedzna trafnoscia jak maja Sigmy, to ja bym sie bal w tych szklach uzywac czegokolwiek jasniejszego niz f/5.6 (no dobra, moze i f/4 w cropie)... /.../
    Jak mawiał jeden człowiek ubrany na biało "Nie lękajcie się!".
    Często używam f/1,4 i f/1,6 i żyletę mam tam gdzie chcę.
    A jeśli nie mam, to jest moja wina a nie Sigmy... Bo jakość zdjęć zależy od wielu więcej czynników, niż tylko "nędznej trafności Sigmy".
    Wszelkie uogólnienia są szkodliwe, bo ja np. bym mógł napisać że w życiu nie spotkałem Sigmy, która by nie biła w punkt. A spotkałem aż dwie...

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A ja myślę że to będzie (niestety) pierwsza w kolejności jasna stałka jaką zrobi teraz sigma bo to bardzo często używana ogniskowa tak na cropie jak i na FF. Piszę "niestety" bo ja bym sobie życzył tak dobre optycznie jak pięćdziesiątka 35 i 24mm. Zresztą to dziwne że tych szkieł jeszcze nie zrobili, mieliby spore wzięcie z mocowaniem do Nikona a do Canona również przy normalnej cenie i w porównaniu z niezachwycającymi eLkami.
    Marzył mi się zakup 85mm ale chyba jednak 35mm będzie pierwsze. Wakacje idą, jednak więcej szerokiego kąta będzie potrzeba, niż portretów, ale nie tak szerokiego jak w Sigmie 12-24mm.
    Często mam takie sytuacje gdzie 24mm jest za szeroko a 50mm za wąsko.
    35mm świetnie tu by się wpasował... ale, że (jak słusznie powiadasz) Sigma się leni z introdukcją porządnych stałek w zakresach 35mm i 85mm to na 35mm nie potrafię znaleźć lepszego obiektywu niż C1,4L.
    Nie jest może tak dobry optycznie, jak by była Sigma w tym zakresie ale ileż można czekać...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

O ile mnie pamięć nie myli to dziś swoją premierę powinna mieć Sigma 18-50mm f2.8-4.5 DC OS HSM.

Czy ktoś już o tym cos słyszał?

Gdzie najlepiej wyszukiwać pierwszych info na ten teamat??
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    A ja myślę że to będzie (niestety) pierwsza w kolejności jasna stałka jaką zrobi teraz sigma bo to bardzo często używana ogniskowa tak na cropie jak i na FF. Piszę "niestety" bo ja bym sobie życzył tak dobre optycznie jak pięćdziesiątka 35 i 24mm. Zresztą to dziwne że tych szkieł jeszcze nie zrobili, mieliby spore wzięcie z mocowaniem do Nikona a do Canona również przy normalnej cenie i w porównaniu z niezachwycającymi eLkami.

Domyślnie

Ciekawe co stanie się po wprowadzeniu na rynek f/3,5 z cenami starszej wersji... i czy będzie warto dokladać do nowej, bo akurat światlo kompletnie mnie nie przekonuje - to szkło kupuje się głównie dla 10mm, a tam mamy f/4 i f/3,5, to raz, a dwa, do architektury i landshaftów dobrze przymknąć trzeba i tak i tak
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów