Cholerka, no... niedobrze, niedobrze...
Ale może waluty spadną i znajdę kogoś kto do honkongu podleci... :>
Cholerka, no... niedobrze, niedobrze...
Ale może waluty spadną i znajdę kogoś kto do honkongu podleci... :>
Wiadomo coś odnośnie pojawienia się Sigmy 10-20/3.5? Szukam i szukam, a wszędzie milczą.
Jeśli wyjdzie z jakością lepszą od Tamrona 10-24, a ceną podobną lub nieco wyższą to warto mi na nią poczekać.![]()
http://www.optyczne.pl/1963-nowość-S...ępność.html
"Sigma poinformowała o dacie wprowadzenia na rynek modelu 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM z mocowaniem Canona i Nikona. Dostawy obiektywu mają się rozpocząć już 3 lipca br., a cena ma wynosić 94300 jenów, co po przeliczeniu na złotówki daje ok. 3200 PLN.
Jednak porównując inne ceny podane na japońskiej stronie producenta z tymi w naszych sklepach, wychodzi, że 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM będzie kosztował ok. 2850 PLN"
A ja czekam na Sigmę 85mm f/1.4 EX DG HSM - gdyby była tak dobra jak 50mm to... miodzio!
Ale chyba się nie doczekam, bo nawet w zapowiedziach i plotkach o tym cisza.
Tylko od czasu do czasu na forach mozna przeczytać takie zyczenia...![]()
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
mnie ogolnie tez sie podoba papierowa glebia ostrosci, ale lubie jak na zdjeciu ta odrobina ostrego wypada na miejscu, na ktorym nastawialem ostrosc, nie 5 cm za nim
a tak zupelnie serio - z tak nedzna trafnoscia jak maja Sigmy, to ja bym sie bal w tych szklach uzywac czegokolwiek jasniejszego niz f/5.6 (no dobra, moze i f/4 w cropie)... no bo po co miec piekne rozmycie oczu i ostrosc nastawiona na uchu? :-D (laryngologow, doraznie, pomijam w tym przykladzie)
?????? Ja bym reklamował. Mi trafia w punkt.
Jak mawiał jeden człowiek ubrany na biało "Nie lękajcie się!".
Często używam f/1,4 i f/1,6 i żyletę mam tam gdzie chcę.
A jeśli nie mam, to jest moja wina a nie Sigmy... Bo jakość zdjęć zależy od wielu więcej czynników, niż tylko "nędznej trafności Sigmy".
Wszelkie uogólnienia są szkodliwe, bo ja np. bym mógł napisać że w życiu nie spotkałem Sigmy, która by nie biła w punkt. A spotkałem aż dwie...
Marzył mi się zakup 85mm ale chyba jednak 35mm będzie pierwsze. Wakacje idą, jednak więcej szerokiego kąta będzie potrzeba, niż portretów, ale nie tak szerokiego jak w Sigmie 12-24mm.
Często mam takie sytuacje gdzie 24mm jest za szeroko a 50mm za wąsko.
35mm świetnie tu by się wpasował... ale, że (jak słusznie powiadasz) Sigma się leni z introdukcją porządnych stałek w zakresach 35mm i 85mm to na 35mm nie potrafię znaleźć lepszego obiektywu niż C1,4L.
Nie jest może tak dobry optycznie, jak by była Sigma w tym zakresieale ileż można czekać...
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
O ile mnie pamięć nie myli to dziś swoją premierę powinna mieć Sigma 18-50mm f2.8-4.5 DC OS HSM.
Czy ktoś już o tym cos słyszał?
Gdzie najlepiej wyszukiwać pierwszych info na ten teamat??
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
A ja myślę że to będzie (niestety) pierwsza w kolejności jasna stałka jaką zrobi teraz sigma bo to bardzo często używana ogniskowa tak na cropie jak i na FF. Piszę "niestety" bo ja bym sobie życzył tak dobre optycznie jak pięćdziesiątka 35 i 24mm. Zresztą to dziwne że tych szkieł jeszcze nie zrobili, mieliby spore wzięcie z mocowaniem do Nikona a do Canona również przy normalnej cenie i w porównaniu z niezachwycającymi eLkami.
Ciekawe co stanie się po wprowadzeniu na rynek f/3,5 z cenami starszej wersji... i czy będzie warto dokladać do nowej, bo akurat światlo kompletnie mnie nie przekonuje - to szkło kupuje się głównie dla 10mm, a tam mamy f/4 i f/3,5, to raz, a dwa, do architektury i landshaftów dobrze przymknąć trzeba i tak i tak![]()
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42