Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: System 64 bit pod CS4

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    No tak, ale cała idea wywracania kompa do góry nogami i instalacji 64-bitowej Visty jest z powodu 64-bitowego CS4. Jak miałbym skakać pomiędzy jednym a drugim żeby część operacji wykonać w 32-bitowym to robi się to bez sensu...
    Więcej powodów do instalacji 64-bitowego systemu póki co nie mam...
    Tez mi się tak wydawało i miałem dokładnie takie samo podejście. Trochę zmieniłem zdanie Akcje działają czyli np. ostrzenie mogę sobie robić własną akcją, która w sumie robi to samo co InteliSharpen. No i jest jeden pozytyw. Przestałem używać plug-inów. Różnica pomiedzy systemem 32 bit a 64 bit jest ogroma. Z dużą ilością pamięci (8Gb i więcej) naprawdę warto. Nawet korzystając z 32 bitowego PSa system dalej będzie korzystał z całej pamięci a to oznacza szybkość, zwłaszcza jak obrazki mają dużo warstw i same są duże. Test (http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=6997) na obydwu PSach 32 i 64 bit wykonuje się tak samo.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nawet korzystając z 32 bitowego PSa system dalej będzie korzystał z całej pamięci
    ??? System tak ale sam PS w wersji 32-bit to chyba raczej nie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ??? System tak ale sam PS w wersji 32-bit to chyba raczej nie.
    Rozumiem że wtedy PS bierze ile może (3.2 GB ?), reszta zostaje dla systemu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

chyba 4.2 Gb (2 ** 32 = 4,294,967,296) czyli tyle może zaadresować. Ograniczenie do 3.8Gb to windows 32 chyba robił bo na pomysł stronicowania nie wpadli.

W sumie to nie wiem jak PS 32 bit się komunikuje z systemem ale jest mozliwe, że obrazki z warstwami mogą być przechowywane w RAM bo system se z tym poradzi.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chyba 4.2 Gb (2 ** 32 = 4,294,967,296) czyli tyle może zaadresować.
    Tylko dla ścisłości:
    Nie 4,2 tylko równo 4 GB bo

1 KB = 1024 B
    1 MB = 1024 kB
    1 GB = 1024 MB

zatem 4,294,967,296 B = 4 GB.

Ale praktyczne znaczenie te wyliczenia mają niewielkie
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 16-03-2009 o 13:50
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chyba 4.2 Gb (2 ** 32 = 4,294,967,296) czyli tyle może zaadresować. Ograniczenie do 3.8Gb to windows 32 chyba robił bo na pomysł stronicowania nie wpadli.
    W windowsach 32-bit, nawet ze stronicowaniem, pojedynczy proces może dostać max. 3 GB z małym hakiem. Dla procesu to jest te 3.2 GB przestrzeni i już nie ważne czy w RAM czy na dyskach. W Linuksach 32-bit jest z resztą podobnie.

W sumie to nie wiem jak PS 32 bit się komunikuje z systemem ale jest mozliwe, że obrazki z warstwami mogą być przechowywane w RAM bo system se z tym poradzi.
    No niestety tak dobrze też nie ma, a chciałoby się. Wszystko poza przestrzenią adresową procesu (np. photoshop.exe) nie istnieje dla niego. Inaczej procesy pisałyby sobie nawzajem po pamięci i byłaby niezła kaszanka. A tak, mamy pamięć wirtualną i izolację.
    Jedyny ratunek to 64-bitowy system i 64-bitowa aplikacja.

A czy Photoshop na OS X jest 64-bitowy? :-)

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    ....

A czy Photoshop na OS X jest 64-bitowy? :-)
    A jest 64 bitowy OS X? bo z tego co wiem to się Applowi "slizgneło" i nie mieli gotowego systemu 64 bitowego przed release PS CS4

EDIT: W konsekwencji 64 bitowego psa na OS X chyba nie ma.

EDIT 2: No tak jest Leopard. Pod Leopardem nie udało mi się ostatnio zrobić kalibracji bo się iMatch 3.6.2 zwieszał i wywalał jakiś błąd kernela. Taki dobry system.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-03-2009 o 21:43

Janusz,

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

EDIT 2: No tak jest Leopard. Pod Leopardem nie udało mi się ostatnio zrobić kalibracji bo się iMatch 3.6.2 zwieszał i wywalał jakiś błąd kernela. Taki dobry system.
    Ech kurde... pytałem, bo stoję przed zmianą kompa w domu i myślałem, że złożę takiego PC, na którym odpalę makosiksa zamiast windy. Wydawać 2 razy więcej, żeby mieć białą obudowę, to chyba lekka przesada ;-)

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Janusz, zmień w Leopardzie język na EN/US i będzie po kłopocie. X-Rite widocznie sądzi, że tylko w USA lub UK kalibruje się monitory pod Mac (bo to sterownik powoduje konflikt).
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Uprawnienia umieszczania postów