Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: [Krakow] Ruiny, rudery i inne szkieletory

Mieszany widok

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie [Krakow] Ruiny, rudery i inne szkieletory

Witam,

Kawalek na polnoc od Krakowa leza sobie Tonie (w zasadzie to granicza z Krakowem). Swego czasu postanowiono wybudowac tam piekna nowa baze dla MPK. Budowa ruszyla pelna para, zaczely pojawiac sie hangary i budynki... ale jak to bywa, budowy nie dokonczono. Wybudowane obiekty (lacznie z kanalizacja, itp) pozostawiono na pastwe losu i czasu.

Krakow stracil w ten sposob piekna baze ale zyskal za to obiekt fotograficzny, szegolnie dla milosnikow klimatow apokaliptycznych. Stoja tam wraki budynkow, jakies slupy, luzne sciany, studzienki kanalizacyjne - generalnie krajobraz po wojnie.

Z "nieba" wyglada to tak, natomiast z ziemi mozemy ogladac m.in. takie widoki:

W srodku jest znacznie ciekawiej

Oczywiscie zdjecie bylo zrobione juz jakis czas temu - teraz, w lecie, wszystko jest tam zarosniete zielenia ale mysle ze to nawet dodaje uroku, a nawet rzeklbym, ze zmienia nieco wymowo miejsca. (aczkolwiek nie przedarlem sie jeszcze przez krzaczory zeby to obadac - jakos czasu malo...)

Gdyby ktos sie tam wybral, musze ostrzec, ze jak kazda ruina i ta sklada sie glownie z dziur i wystajacych pretow (sam nawet o malo co w jedna nie wpadlem) a wnetrza piwnic skladaja sie glownie z blota po kolana, wiec wysoka ostroznosc zalecana.

Zastanawiam sie tez, czy w samym Krakowie lub w okolicach znajduja sie podobne budowle, ktore by mozna spokojnie ofocic. Jezeli ktos cos takiego zna, to chetnie bym sie o tym dowiedzial. (o Szkieletorze wiem, zreszta kto nie wie ale jakos mnie nie pociaga)

Pozdrawiam,
    Pawel

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birez
    (o Szkieletorze wiem, zreszta kto nie wie ale jakos mnie nie pociaga)
    To jeden z tych dwóch wieżowców śmiesznycH?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Dwoch ? Hmmm...

Szkieletor to takie 90 metrowe ustrojstwo stojace przy rondzie Mogilskim (jedno warte drugiego)

Wyglada toto tak.

Natomiast nie wiem ktory, w tym ukladzie, bylby ten drugi.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wlasnie o tym myslalem. Ale wydawalo mi sie, ze byl drugi taki, ale zostal ostatnio wykonczony. Myle sie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Wlasnie o tym myslalem. Ale wydawalo mi sie, ze byl drugi taki, ale zostal ostatnio wykonczony. Myle sie?
    Wykonczony ? Nie to na pewno nie w Krakowie

U nas ostatnio to zaczynaja duzo ale koncza raczej niewiele. A tego to nawet nie wyburza, bo nikogo na to nie stac :-/
    Zapewnie sam sie zawali i wlasnie dlatego nie mam zamiaru go atakowac z aparatem - te budynki Toniach wygladaja jednak stabilniej

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Nie mylisz się. Ten drugi stoi przy Rondzi eKotlarskim i jest siedziba, ze tak powiem, jednego z banków

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yooreck
    Nie mylisz się. Ten drugi stoi przy Rondzi eKotlarskim i jest siedziba, ze tak powiem, jednego z banków
    AAAA..... to o nim mowa, no jasne.
    Chociaz jakos mi sie jeden z drugim nie kojazy

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birez
    AAAA..... to o nim mowa, no jasne.
    Chociaz jakos mi sie jeden z drugim nie kojazy
    Straszyl kilka lat, niedawno dopiero, jakies 2-4 lata temu go skrocili i wykonczyli.

tattoo
    Guest

Domyślnie

Witam

Chętnie zobaczył bym jeszcze kilka zdjęć tego miejsca ,jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu to podeślij mi kilka-kilkanaście fotek na tattoo@tenbit.pl .
    Chyba że "wiszą" gdzieś na www

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Fajne miejsce, szkoda ze mieszkam tak daleko od Krakowa bo juz bym tam dawno sie pojawil na sesje foto
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów