Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Korekcja DPP dla obiektywów innych niż Canon dla 5D

Mieszany widok

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jakby ktoś potrzebował to udało mi się rozgryźć 40D i zrobić ten trik:
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ...Ten sam trik można zastosować oszukując że np. Sigma 10-20 to Canon 10-22 ...
    Nazwa obiektywu zapisana jest pod dwoma adresami: $0EC8 i $01498 - ale dopiero zmiana tego drugiego jest widoczna w DPP.
    Typ obiektywu to adres $04C0 - tu zmieniamy z 98 na EB i zamiast Sigmy 10-20 mamy Canona 10-22.

Przy okazji pytanko - czy ktoś wie jak szybko można wprowadzić te zmiany w inny sposób niż ręcznie - czy jest jakiś program który pozwala na grzebanie w exifach?
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    Przy okazji pytanko - czy ktoś wie jak szybko można wprowadzić te zmiany w inny sposób niż ręcznie - czy jest jakiś program który pozwala na grzebanie w exifach?
    Popytałem tu i tam i w efekcie napisałem mały skrypt, który podmienia odpowiednie bajty w RAWach .
    Programik oczywiście pasuje do 40D i robi konwersję Sigmy 10-20 na Canona 10-22 .
    Jakby ktoś był zainteresowany programem lub kodem źródłowym to proszę o kontakt na priv.
    Pozdrawiam!
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    Popytałem tu i tam i w efekcie napisałem mały skrypt, który podmienia odpowiednie bajty w RAWach .
    Programik oczywiście pasuje do 40D i robi konwersję Sigmy 10-20 na Canona 10-22 .
    Jakby ktoś był zainteresowany programem lub kodem źródłowym to proszę o kontakt na priv.
    Pozdrawiam!
    tak czytam i się zastanawiam... sugerujecie, że obydwa obiektywy generują takie same zniekształcenia?, bo jeśli nie to przecież więcej tu szkody niż pożytku... ...czy to tylko taka sztuka dla sztuki?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    tak czytam i się zastanawiam... sugerujecie, że obydwa obiektywy generują takie same zniekształcenia?, bo jeśli nie to przecież więcej tu szkody niż pożytku...
    rzeczywiście w przypadku "podmiany" Sigmy 10-20 na Canona 10-22 chyba się koledzy trochę zapędzili, ponieważ obiektywy te mają znacząco różne zniekształcenia:
    http://www.photozone.de/canon-eos/30...review?start=1
    http://www.photozone.de/canon-eos/17...review?start=1

ale tak naprawdę najlepiej byłoby zobaczyc rezultaty :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów