Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Korekcja DPP dla obiektywów innych niż Canon dla 5D

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    pozwolę się przypomnieć... :-)
    No jest problem. Przysłona i ogniskowa zapisane są w dwóch miejscach ale zmiany nie dają żadnego rezultatu. Chyba będę musiał zrobić jakieś zdjęcia testowe z różnymi ustawieniami żeby wykryć gdzie i co trzeba pozmieniać.

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jakby ktoś potrzebował to udało mi się rozgryźć 40D i zrobić ten trik:
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ...Ten sam trik można zastosować oszukując że np. Sigma 10-20 to Canon 10-22 ...
    Nazwa obiektywu zapisana jest pod dwoma adresami: $0EC8 i $01498 - ale dopiero zmiana tego drugiego jest widoczna w DPP.
    Typ obiektywu to adres $04C0 - tu zmieniamy z 98 na EB i zamiast Sigmy 10-20 mamy Canona 10-22.

Przy okazji pytanko - czy ktoś wie jak szybko można wprowadzić te zmiany w inny sposób niż ręcznie - czy jest jakiś program który pozwala na grzebanie w exifach?
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    Przy okazji pytanko - czy ktoś wie jak szybko można wprowadzić te zmiany w inny sposób niż ręcznie - czy jest jakiś program który pozwala na grzebanie w exifach?
    Popytałem tu i tam i w efekcie napisałem mały skrypt, który podmienia odpowiednie bajty w RAWach .
    Programik oczywiście pasuje do 40D i robi konwersję Sigmy 10-20 na Canona 10-22 .
    Jakby ktoś był zainteresowany programem lub kodem źródłowym to proszę o kontakt na priv.
    Pozdrawiam!
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jest możliwe wykorzystanie automatycznej korekcji w DPP, a potem obrabiać RAWa w Lr? (żeby było widać te poprawki oczywiście)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    Popytałem tu i tam i w efekcie napisałem mały skrypt, który podmienia odpowiednie bajty w RAWach .
    Programik oczywiście pasuje do 40D i robi konwersję Sigmy 10-20 na Canona 10-22 .
    Jakby ktoś był zainteresowany programem lub kodem źródłowym to proszę o kontakt na priv.
    Pozdrawiam!
    tak czytam i się zastanawiam... sugerujecie, że obydwa obiektywy generują takie same zniekształcenia?, bo jeśli nie to przecież więcej tu szkody niż pożytku... ...czy to tylko taka sztuka dla sztuki?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    tak czytam i się zastanawiam... sugerujecie, że obydwa obiektywy generują takie same zniekształcenia?, bo jeśli nie to przecież więcej tu szkody niż pożytku...
    rzeczywiście w przypadku "podmiany" Sigmy 10-20 na Canona 10-22 chyba się koledzy trochę zapędzili, ponieważ obiektywy te mają znacząco różne zniekształcenia:
    http://www.photozone.de/canon-eos/30...review?start=1
    http://www.photozone.de/canon-eos/17...review?start=1

ale tak naprawdę najlepiej byłoby zobaczyc rezultaty :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Moze sie komus przyda, w 5d mk II... ten no... adres? to 058a.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wymyslil moze ktos jak zastosowac taka zmane np do wszystkich plikow na karcie?
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 12-05-2010 o 15:11 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Mój znajomy pentaxiarz na moją prośbę napisał mi prosty programik, który potrafi szybko podmieniać wpisy w wybranych adresach plików RAW i nie tylko, dla wielu plików na raz.

Wystarczy podać adres do zmiany i wartość jaką ma wpisać.

Ja używam go do podmiany danych w RAWach z 5D, tylko do likwidacji winiety jak za duża.
    W 5D to adres 44A
    Za Tamrona 70-200 podstawiam Canona - wartość hexa A5 lub 165.
    A za Samyanga 14mm wstawiam wartość dziesiętną 161 (chociaż nie wiem z jakiego szkła ona pochodzi). Na chybił trawił zobaczyłem ze ładnie zdejmuje winietę z tego samyanga zwłaszcza jak jest na f/2.8. Tyle ze u mnie przejściówka posiada wartość 50mm f/2.0.

Program możecie pobrać i używać do woli. Prezent na wakacje, ale pod warunkiem że nie będziecie źle mówili na temat Pentaxów i ich użytkowników ;-)
    Dwa pliki:
    http://www.szwajkowski.pl/temp/Zmiana.exe
    http://www.szwajkowski.pl/temp/Opis.ini

Mam prośbę zróbmy w tym wątku informacje, jaki aparat jaka wartość o danym obiektywie wpisuje w przedmiotowy adres. Darmowy szybki i prosty programik do podglądu wartości binarnych w rawach to HxD do pobrania w wersji polskiej tutaj:
    http://mh-nexus.de/en/downloads.php?product=HxD

W Canonie 5D to adres 1098 lub 44A
    Wartości hex-agonalne:
    - Canon 50/1.4 - C6
    - Canon 100/2 - 95
    - Canon 20/2.8 - 9A
    - Canon 28/1.8 - A8
    - Canon 24-85/3.5-4.5 - B0

Proszę niech ni ktoś poda wartości innych szkieł z rawów ze starego 5D.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

No i jak, tak ciężko jest Wam odczytać jakie wartości dają inne szkła podłączone do 5D.

Domyślnie

Odgrzewam temat ponieważ znalazłem dość wygodny sposób na skłonienie DPP do współpracy. Mianowicie jest to makładka na ExifTool:
    http://freeweb.siol.net/hrastni3/fot...xiftoolgui.htm
    Aby działał on poprawnie porzebny jest oczywiście także sam ExifTool. (Ja umieściłem go w tym samym katalogu co ExifTool GUI i zmieniłem jego nazwę na ExifTool.exe - oryginalnie nazwa zawiera "-k" w nawiasach).

--
    Wojciech Borzemski

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów