Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Dziwne zachowanie przy naświetlaniu D1MII

Domyślnie Dziwne zachowanie przy naświetlaniu D1MII

Witam. Zauważyłem dzine zachowanie : aparat 1DmIIn, obiektyw 300/2,8 (sprawdzałem dwa egzemplarze, obiektyw jako przyczyna wykluczony). Ustawienia aparatu: silnik na H, Continuous, preselekcja przysłony, 2,8. Przy serii zdjęć pierwsze jest naświetlone poprawnie, kolejne konsekwentnie źle, czyli czas jest dwa razy dłuższy niż przy pierwszym zdjęciu. Np: przy pierwszym aparat ustawia się na 1/800 przy kolejnych na 1/400 przy czym nie jest regułą, że kolejne zdjęcia to równo dwukrotnie dłuższy czas ale zawsze znacznie dłuższy. Taki problem nie występuje na Single Shot, nie ma go jeśli przed pierwszym zdjęciem zapamiętam ekspozycję (AE Lock), nie ma go na ręcznych ustawieniach ekspozycji i nie występuje jeśli silnik jest ustawiony na L. Mało tego, podobny problem nigdy nie występuje na innym obiektywie, np. 70-200/2,8. Oczywiście w menu wyłączona jest funkcja Safety Shift. Próbowałem zresetować menu do fabrycznego ale bez efektu. Może ktoś ma jakieś sugestie?

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pierwsze objawy podobne do włączonego bracketingu, ale jakoś nie zgadzają się z resztą opisu...

Zablokowany

Domyślnie

Bracketing masz na pewno wyłączony? Sprawdź - wciśnij jednocześnie AF/ISO i zobacz, czy na podziałce EV nie masz ustawionych parametrów bracketingu (możliwość nawet do 3 EV).

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Dziwne.....tym bardziej ze to już któraś z kolei opinia na ten temat jaką słyszę
    co do 1D MKII N.
    Uzywam 1D MKII i nie zauważam takich problemów u siebie.
    Jedynym sensownym ratunkiem jest przejscie na manualny tryb pomiaru.

Uprawnienia umieszczania postów