Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Bufor w 5d

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym jednak pogrzebał w ustawieniach - 9 raw to za mało nawet na wolnej karcie. Powinno być w okolicach tych 17. A czy kolega próbował użyć innej karty - też jest tak samo? Bo czasem się zdarza, że karta wskutek starzenia, uszkodzenia bardzo mocno spowalania zapis. Wtedy może to dawać podobny efekt. Przerabiałem coś takiego z kingstonem.
    Sama szybkość karty w niewielkim stopniu (szczególnie przy współczesnych karatach) przekłada się na ilość zdjęć w serii.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Sama szybkość karty w niewielkim stopniu (szczególnie przy współczesnych karatach) przekłada się na ilość zdjęć w serii.
    a wrecz nie moze sie przekladac, bo tam jest bufor (z pobieznego rachunku okolo 200MB) pamieci SDRAM, do ktorego zapisywane sa dane zanim w ogole zostana skierowane do karty pamieci. ilosc zdjec w serii determinuje wlasnie pojemnosc tego bufora, a nie predkosc karty pamieci. ta zaczyna ogrywac role dopiero w momencie zapelnienia bufora...
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Może są włączone sekwencje zdjęć z korektą balansu bieli i wtedy w serii też będzie mniej zdjęć.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a wrecz nie moze sie przekladac, bo tam jest bufor (z pobieznego rachunku okolo 200MB) pamieci SDRAM, do ktorego zapisywane sa dane zanim w ogole zostana skierowane do karty pamieci. ilosc zdjec w serii determinuje wlasnie pojemnosc tego bufora, a nie predkosc karty pamieci. ta zaczyna ogrywac role dopiero w momencie zapelnienia bufora...

nie do konca, przeciez w trakcie kolejnych zdjec w serii, poprzednie juz sa zapisywane na karcie robiac miejsce na kolejne w buforze

jak widać na tych przykladach:
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...iii/page13.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page14.asp

ilosc zdjec RAW w serii moze sie roznic o 3-5 zdjec w zaleznosci od szybkosci karty
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    nie do konca, przeciez w trakcie kolejnych zdjec w serii, poprzednie juz sa zapisywane na karcie robiac miejsce na kolejne w buforze
    moge sie mylic, ale we wczesniejszych EOS-ach nic nie bylo zapisywane na karte kiedy nacisniety byl spust. jak bede robil jakies zdjecia seryjne to zerkne na diodke, bo nie jestem tego 100% pewny. ale jesli tak jest, to akurat dla tych maksymalnie 17 zdjec w serii (tak szybkosci wykonania jak i ilosci) karta CF nie robi najmniejszej roznicy.

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jak widać na tych przykladach:
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...iii/page13.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page14.asp
    ilosc zdjec RAW w serii moze sie roznic o 3-5 zdjec w zaleznosci od szybkosci karty
    tutaj tak, bo sa w miedzyczasie zapisywane na karte (inaczej byc nie moze gdy seria jest potencjalnie nieskonczona).

natomiast na pewno w 10D, 30D i 5D mkI ilosc klatek jest niezalezna od karty. nie jestem pewien na 100% tego ostatniego (sprawdze) ale 10D i 30D na pewno nie zapisuja gdy nacisniety jest spust
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja bym jednak pogrzebał w ustawieniach - 9 raw to za mało nawet na wolnej karcie. Powinno być w okolicach tych 17.
    Jak policzyłem to było chyba coś ok 17, ale nie dam sobie ręki uciąć.

A czy kolega próbował użyć innej karty - też jest tak samo? Bo czasem się zdarza, że karta wskutek starzenia, uszkodzenia bardzo mocno spowalania zapis. Wtedy może to dawać podobny efekt. Przerabiałem coś takiego z kingstonem.
    Próbowałem użyć innej karty, ale była jeszcze wolniejsza, Pretec 512MB 80x albo PQI 1GB 40x, na tych kartach było jeszcze gorzej, sam bufor raczej nie ma nic do tego jak szybko foty się zapisują, to właśnie szybkość karty chyba się liczy, dlatego już zamówiłem sandiska extreme 3 z zapisem 30MB/s. Ta karta już powinna wyrabiać i bufor powinien być szybciej opróżniany.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    natomiast na pewno w 10D, 30D i 5D mkI ilosc klatek jest niezalezna od karty. nie jestem pewien na 100% tego ostatniego (sprawdze) ale 10D i 30D na pewno nie zapisuja gdy nacisniety jest spust
    5d zapisuje zdjęcia na kartę, jak jest wciśnięty spust i zapełniony bufor, dziś to sprawdzałem. U mnie dzieje się to wolno, ale zdjęcia są robione cały czas dopóki trzymam spust. Moja karta PQI ma zapis ok 18MB/s wg producenta, także to jest niewiele ponad 1 raw na sekunde.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

tylko ze 5D to bardzo stara konstrukcja i moze sie okazac ze szybsza karta niewiele Ci pomoze bo transfer wewnetrzny wynosi mniej niz 18MB/s

jestem zreszta pewny ze transfer wewnetrzny jest o wiele mniejszy, wedlug testow wynosi max 5 MB/s
    skoro masz 17 zdjec w serii to wiecej na 100% miec nie bedziesz mial, bo tyle wlasnie podawane jest w specyfikacjach
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Jak policzyłem to było chyba coś ok 17, ale nie dam sobie ręki uciąć.
    Czyli jednak wszystko OK 8).

Próbowałem użyć innej karty, ale była jeszcze wolniejsza, Pretec 512MB 80x albo PQI 1GB 40x, na tych kartach było jeszcze gorzej, sam bufor raczej nie ma nic do tego jak szybko foty się zapisują, to właśnie szybkość karty chyba się liczy, dlatego już zamówiłem sandiska extreme 3 z zapisem 30MB/s. Ta karta już powinna wyrabiać i bufor powinien być szybciej opróżniany.
    Na pewno na sandisku odczujesz duży postęp. Bufor się znacznie szybciej zwalnia na tej karcie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam dwie karty. 2GB Perteca x133 i Sonego 8GB x306(46mb/s zapisu i odczytu).

Sony polyka tego perteca.. miazga w szybkosci zapisu. Sądze, że wymiana karty coś pomoże. Polecam lexara x300 bo jest polowe tanszy od mojego sonego
    Sony: http://www.ceneo.pl/1862607
    Lexar: http://www.ceneo.pl/727341

Aha ;P Co do specyfikacji, to chyba 400d tez ma okreslona liczbe klatek w serii ;> Ja na max jpg. robie 54klatki. ;>
    Ostatnio edytowane przez lukaszlada ; 17-03-2009 o 22:22

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

5d zapisuje zdjęcia na kartę, jak jest wciśnięty spust i zapełniony bufor, dziś to sprawdzałem.
    kiedy bufor jest pelny to na pewno musi zapisywac na karte. pytanie co sie dzieje zanim bufor bedzie zapelniony. wydaje mi sie, ze 5D tez w tym czasie zapisuje, ale sobie to musze przy okazji sprawdzic. jesli tak, to oczywiscie szybkosc karty bedzie miala "jakis" wplyw na dlugosc serii, ale nadal bym tego "jakis" nie demonizowal ten aparat po prostu nie jest demonem predkosci zapisu na karty i kropka
    www albo tez flickr

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów