Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: a moze ranking (opinie) obiektywow?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    New York

Domyślnie a moze ranking (opinie) obiektywow?

chodzilo mi to po glowie od jakiegos czasu, ale przekonalem sie, ze to nie jest zly pomysl po obejrzeniu http://www.fredmiranda.com/reviews/ - moze by stworzyc na tym forum miejsce gdzie, kazdy moglby wejsc i poczytac opinie uzytkownikow na temat danego obiektywu. W tej chwili co jakis czas pojawia sie pytanie: "jaki, taki czy siaki obiektyw?" fajnie ze cos sie dzieje, jest co poczytac, ja bym mial tylko propozycje uporzadkowania tego.
    sam mialem juz pare razy problem, nie moglem znalezc opini na temat jakiegos szkla ( wiedzac, ze bylo juz to na forum), chcialem zakladac nowy temat.

nie tworze ankiety, bo ciekawsze sa dyskusje niz jakies liczby "za" i "przeciw"

juz sie zebralo troche uzytkownikow, kazdy ma jakies doswiadczenia ze swoimi szklami. fajnie by miec taka baze wiedzy o obiektywach stworzona wylacznie na podstawie opini uzytkownikow, a nie suchych testow, nierzadko sponsorowanych
    pozdrawiam
    piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
    Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6L,
    VG-10, SpeedLite 540EZ

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Według mnie bardzo trafiony pomysł.
    Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: a moze ranking (opinie) obiektywow?

Cytat Zamieszczone przez piotrkula
    fajnie by miec taka baze wiedzy o obiektywach stwozona wylacznie na podstawie opini uzytkownikow
    Sprecyzuj pomysl.
    To znaczy: co, jak, gdzie, kiedy, opisac 8) .
    Albo po prostu podaj template (wzor/formularz) jak to ma wg ciebie wygladac - czy kazdy zaklada osobny watek o swoich obiektywch (bez sensu bo sie zagubia), czy w jednym konkretnym watku wypisujemy - wtedy jakis wzor opisu obiektywu by sie przydal.

Bywalec
    Miasto
    New York

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Sprecyzuj pomysl.
    sam go prawie sprecyzowales

link do czegos podobnego byl w mojej wypowiedzi, jako przyklad , a teraz wspolnie mozemy podyskutowac co dodac, co zabrac, to ty jestes moderatorem, ja nie wiem jakie mozliwosci daje php, ale do rzeczy -
    oddzielny watek na kazdy obiektyw,
    marzy mi sie abym mogl zaznaczyc powiedzy 3 obiektywy i w rezultacie dostyac tabele porownania, aby cos takiego uzyskac, prawdopodobnie trzeba okreslic scisle sposob opisu obiektywu ( w formie formularza - to o czym wspomniales) tzn: np ostrosc -5, szybkosc AF -4, ciezar ( to rzecz wzgledna) -7, cena -10 itd + wslane odczucia (nieporownywalne, ale wazne zeby moc przeczytac co dana osoba dodatkowo moze powiedziec na temat szkla), z czegos takiego latwo wyciagnac srednia ocene obiektywu, a i porownanie nie powinno byc trudne ( nie wiem moze bujam w oblokach, ale wydaje mi sie ze byloby to fajne i przydatne).

mam nadzieje, ze jest to teraz troche jasniesze.
    pozdrawiam
    piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: a moze ranking (opinie) obiektywow?

Cytat Zamieszczone przez piotrkula
    chodzilo mi to po glowie od jakiegos czasu, ale przekonalem sie, ze to nie jest zly pomysl po obejrzeniu http://www.fredmiranda.com/reviews/ - moze by stworzyc na tym forum miejsce gdzie, kazdy moglby wejsc i poczytac opinie uzytkownikow na temat danego obiektywu.
    Hmm.. moja osobista opinia jest taka, że im mniej takich stron na sieci, tym są one większe i bardziej reprezentatywne.

BTW. Jest jeszcze parę ładnych serwisów oprócz fredmiranda, np: Photodo i Photozone

Bywalec
    Miasto
    New York

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    im mniej takich stron na sieci, tym są one większe i bardziej reprezentatywne
    nie bede z ta wypowiedzia dyskutowal, bo pewnie masz racje, jest na tomiast pare "ale" :
    1. zadna z tych stron nie jest po polsku (nie robi mi to roznicy dopoki jest to po angielsku, ale jest duzo osob, ktore nawet znaja jakis jezyk obcy, niestety np nie angielski, sa tez takie ktore wladaja biegle tylko polskim, ja jak widze strone po niemicku czy w innym jezyku wymiekam).
    2. przypuszczam, ze na zadnej z tych stron nie ma twojej opini (moze sie myle), a na pewno nie ma mojej ( nie wiele mam do napisania o obiektywach, ale zawsze swoje 5gr moge wtracic)
    3. zadna z tych stron nie oferuje opcji bezposredniego porownania dwoch i wiecej szkiel(moze sie tego wogole nie da zrobic - eee... na pewno sie da )
    4. ranking taki moze (choc nie musi) przyspozyc nam nowych forumowiczow, a co za tym idzie popularnosc tego forum wzrosnie z czego admin bedzie zadowolony (chyba )
    5. forum bedzie bardziej uporzadkowane (ale akurat nie wiem czy to dobrze, troche powtarzajacych sie pytan czasami jest nawet zabawna)

wiecej "grzechow" nie pamietam

a wlasciwie to tak, wszyscy narzekaja ze testy sa niemiarodajne bo robione przy roznych ogniskowych, roznych przyslonach, z regoly brak przykladow zdjec, gdybysmy sami tworzyli wszystkie regoly mozna scisle okreslic, a poza tym mozna by umieszczac zdjecia testowe.
    pozdrawiam
    piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

wiesz.. mozemy okreslac.. a to i tak nic nie da.. bo nie bede mial takich samych warunkow podczas testu jak ty czy vitez..

po prostu proponuje zapoznawac sie z tym co juz jest na sieci.. a jesli nie zna sie jezyka, to mozna olac text.. przeciez w koncu chodzi o obrazki ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jedyne co da sie zrobic w ramach forum to zbiorczy watek wypracowanek wlascicieli SLR/dSLR w ktorym moga mocno subiektywnie opisac swoje wrazenia z uzytkowania obiektywow ktore posiadaja lub z ktorymi mieli stycznosc (np byłe obiektywy, pozyczone itp).
    Dodatkowo kazdy we wlasnym zakresie moze gdzies wrzucic fotki testowe (chyba ze hazan udostepni jakis upload ze sporym zapasaem bo musza to byc oryginaly i to po kilka sztuk na obiektyw - rozne ogniskowe, przyslony).

Nie bedzie to "profesjonalny" serwis jak photodo czy photozone - nie mamy takich mozliwosci wspolnego i obiektywnego testowania.
    Mozemy jedynie zalozyc wspolny watek, w ktorym posty by wygladaly mniej wiecej:

Autor
    1.
    - Obiektyw #1 - dokladna nazwa, ogniskowe, przyslony
    (nie przesadzajmy tu z danymi - chwila googlania i latwo znalezc specyfikacje techniczna, wystarczy dokladna nazwa).
    - subiektywny opis zastosowania (np "uzywam tego obiektywu glownie w takich a takich warunkach, w takim celu i przy takim oswietleniu")
    - subiektywna ocena wad i zalet (przy takim a takim zastosowaniu podoba mi sie w nim to i to, dobrze dziala w takich a takich warunkach, zle dziala przy tym, zauwazalne dystorsje czy wady to to i to, brak takich a takich wad)
    - linki do przykladowych fotek - ostrosc przy pelnej dziurze, odpowiednio kolejne przyslony i ogniskowe, typowa fotka do typowego zastosowania danego obiektywu (czyli fotka "z terenu" a nie przykladowa)

2.
    - Obiektyw #2 itd itp...

I chyba tyle wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jedyne co da sie zrobic w ramach forum to zbiorczy watek wypracowanek wlascicieli SLR/dSLR w ktorym moga mocno subiektywnie opisac swoje wrazenia z uzytkowania obiektywow ktore posiadaja lub z ktorymi mieli stycznosc (np byłe obiektywy, pozyczone itp).
    (...)
    Nie bedzie to "profesjonalny" serwis jak photodo czy photozone - nie mamy takich mozliwosci wspolnego i obiektywnego testowania.
    Yup. Popieram w 100% i sam się pierwszy do takiego wątku wpiszę.

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dodatkowo kazdy we wlasnym zakresie moze gdzies wrzucic fotki testowe (chyba ze hazan udostepni jakis upload ze sporym zapasaem bo musza to byc oryginaly i to po kilka sztuk na obiektyw - rozne ogniskowe, przyslony).

Mozemy jedynie zalozyc wspolny watek, w ktorym posty by wygladaly mniej wiecej:

Autor
    1.
    - Obiektyw #1 - dokladna nazwa, ogniskowe, przyslony
    (nie przesadzajmy tu z danymi - chwila googlania i latwo znalezc specyfikacje techniczna, wystarczy dokladna nazwa).
    - subiektywny opis zastosowania (np "uzywam tego obiektywu glownie w takich a takich warunkach, w takim celu i przy takim oswietleniu")
    - subiektywna ocena wad i zalet (przy takim a takim zastosowaniu podoba mi sie w nim to i to, dobrze dziala w takich a takich warunkach, zle dziala przy tym, zauwazalne dystorsje czy wady to to i to, brak takich a takich wad)
    - linki do przykladowych fotek - ostrosc przy pelnej dziurze, odpowiednio kolejne przyslony i ogniskowe, typowa fotka do typowego zastosowania danego obiektywu (czyli fotka "z terenu" a nie przykladowa)

2.
    - Obiektyw #2 itd itp...

I chyba tyle wystarczy.
    Hmm - a moze osobną strone ?? - tylko to wymaga sporo pracy na początku

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów