a Induro...?
a Induro...?
nie chce zakładać nowego wątku
mam głowicę benro B-2 i szukam szybkozłączek PU-60- benro kosztuje 60-70 zł
- czy sa jakieś zamienniki???
- jakie używacie dodoatkowe szybkozłaczki do B-1, B-2, B-3?????
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
hmmm.
nic nie moge znaleśc z velbon czy phottix - może coś tam jest o pasuje do Benro - czyżby nie było tańszych zamieników do sysytemu Acra Swiss
Słuchajcie podepnę się i zadam pytanko.
Chcę w sierpniu (na początku miesiąca) zmienić głowicę do statywu Manfrotto 190xb. Mam dwa typ:
1. Manfrotto 498RC2;
2. Benro B-1 z płytką.
Powiedzcie czy cena w tym przypadku idzie za jakością i co najważniejsze komfortem użytkowania i sztywnością kuli po zablokowaniu?
Pytanie głównie do posiadaczy obu modeli ;-)
z tego co zauważyłem nie masz jakichś ciężkick tele wie c jak najbardziej frotka 8 kg ci starczy
Tutaj masz rację moregun. Tym bardziej, że w przyszłości nie mam zamiaru uzbrajać się w wielkie lufy na ptaszyska bądź skrzydlate maszyny.
z tej dwojki, bez cienia watpliwosci, wybieram Benro. mialem co prawda MF 486RC2, ale ta glowica pod wzgledem jakosci i wygody uzytkowania jest lata swietlne za B-1 (ktore mam teraz).
jesli chodzi o stabilnosc, to mysle, ze bedzie podobnie jak juz sie ustawi wlasciwy kadr. chociaz niewatpliwie B-1 tytulem galkologii bedzie wygodniejsze do ustawienia.
Benro jest bezdyskusyjnie lepsze, wiec jesli masz grosz, zeby dolozyc, to polecam. jest po prostu wygodniej, plynniej (znacznie plynniej!). i na moje oko tez lzej, chociaz przy aluminiowych nogach to mozna tej roznicy nie zauwazyc...
wyjasniając - ja tez uwazam że benro jest lepsze - dlatego kupiłem B-2 (teraz szukam złączki)
ale.. bawiłem się ostatnio manfrotto 6 kg i powiem ze bardzo dobrze sobie radzi nawet z 400L. dlatego uważam że pod aparat z z szerokim kątem kula 8kg wystarczy zupełnie i nie ma co przepłacac za cos czego sie nie wykorzysta.
ale jeśli kolega jednak przypuszcza że kupi cięższy aparat , może jakieś tele w dalekiej przyszości to czemu nie - kupuj benro będzie na długie lata
Przejrzałem dokładnie wątek, bo jestem żywo zainteresowany zakupem głowicy.
Zakupiłem nogi MANFROTTO 190XPROB i stoję przed wyborem
1. Manfrotto 488RC2 z podziałką do panoramy
2. Benro B1 lub B2.
Czy ktoś używał w praktyce tych głowic ???
Koledzy powyżej wypowiadali sie co do głowicy B2 a co z 488RC2.
O opinie proszę tylko użytkowników![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII