Ja zastanawiałem się nad 650 ale ostatecznie kupiłem 297n6 + BH-2.
Mam 196 cm i nie wysuwam kolumny bo akurat pasuje do mojego wzrostu.
Maiłem obawy co do bh-2 ale spokojnie trzyma stabilnie 40d+grip+sigma 100-300.
Ja zastanawiałem się nad 650 ale ostatecznie kupiłem 297n6 + BH-2.
Mam 196 cm i nie wysuwam kolumny bo akurat pasuje do mojego wzrostu.
Maiłem obawy co do bh-2 ale spokojnie trzyma stabilnie 40d+grip+sigma 100-300.
Canon
tak ale u mnie en statyw odpada z racji wymiarów po złożeniu i wagi. Jeśli dobrze widze to miałęm go w ręku.. i coś mi nie leży. Ma fajny mechanizm ryglowania kolumny w pionie i poziomie. To jest plus.
w KB-1A...jedyna rzecz która mi przeszkadza to sposób mocowania stopki..w sumie rzadko robie ze statywu w Pionie..ale czy to sie nie wyślizgnie pod obciążeniem?
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Witam
Na początku chciałbym się przywitać, bo chodź na forum zaglądam od dłuższego czasu to dopiero teraz zacznę coś pisać
Potrzebuję statywu który będzie trzymał głównie 20d + 70-200L f4 lub Sigme 12-24 i zastanawiam się właśnie nad zestawem Benro A257 + HD28. Kulowe głowice raczej odpadają, bo jakoś nie przepadam za nimi no i panoramki. Co sądzicie o takim zestawie warto?
Pozdrawiam
Witam, tez stoje przed tym samym problemem i rozważam ten statyw albo A-500EX. Jutro jadę oglądac i bawić się nimi. i z którymś wróce
co do głowicy to wachałem się między tą HD a kulową ale rozwiązaniem jest KB-1A..kulowa z blokadą pionu i możliwością trzaskania panoram w poziomie a przy tym wszelkie zalety głowicy kulowej. W statywie którym się bawiłem akurat KB-1A chodziły lepiej niż BH... precyzyjniej.
To w takim razie czekam na opis wrażeń po zakupie. No KB-1A jest napewno ciekawym rozwiązaniem, tylko czy jeśli jest do wszystkiego, (no bo jednak łączy zalety kulowej i 3D) to nie okaże się do niczego?
Pozdrawiam
PS. Może ktoś się orientuje gdzie w Białymstoku można pomacać benro? O ile wogule w naszym "mieście" jest to możliwe![]()
Ostatnio edytowane przez Yova ; 15-04-2009 o 20:31
KB-1A... jak porównałem z BH1 to KB jest precyzyjniejszy do tego można bez problemu trzaskać panoramy... zobaczymy z czym jutro wróce :-) hehe..
oby sie nie okazało że z mojej listy... statyw, lampa, 50tka... zmieni sie kolejność hihi..choć z 50 sprawa dość jasna ;-)... czekam jeszcze troche bo moge sobie na to pozwolic i albo 50 1.4 MKII (o ile będzie) albo 50 1,2 (bo odziwo ceny ma zqaskakująco dobre - poniżej 5k... i jeszcze do negocjacji)
Używam od dłuższego już czasu zestawu Benro A297n6 + KB-1 i moge go śmialo polecić.
Bez problemu utrzymuje zestawy w stylu Body 40D czy 5D plus założone szkiełko pokroju 70-200 f2.8 wraz z zapiętą lampą.
Wszystko jest stabilne i pewne - zestaw nie wpada w wyraźne i drażniące drgania np po stuknięciu w obiektyw. Podczas stosowania na zewnątrz wiatr też tego zestawu się nie ima.
Całość sprawuje się znakomicie zarówno w kadrowaniu poziomym jak i pionowym.
Pozdrawiam
Pucha i słoki
Witam,
byłem w sklepie i porównałem dokładnie KB1A kontra BH1... BH1 ma jedną jak dla mnie wadę, nie można regulować poziomie jak zablokujemy śrubę. Mam również odczucie że jest mniej precyzyjna. Tak więc... przyjechałem z A-500EX + KB1A. Jedyne co mnie zastanawia ..dopiero teraz... czy czarny statyw na aluminium nie będzie miał problemu ze ścieraniem sie farby na kolumnie i innych elementach które moga się obić.
Witam
A Mógłbyś zrobić taki miniteścik i sprawdzić, jak ta głowica faktycznie sprawdza się przy panoramkach? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam