Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Ściana niebieska, fotka zielona... :(

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Ściana niebieska, fotka zielona... :(

Witam,
    Mam pytanie, pewnie banalne, ale jednak. Nabyłem ostatnio analogową 30-tkę i dla testu postanowiłem natychmiast zrobić kilka zdjęć. Ponieważ to tylko test działania aparatu pod kątem mechanicznym, kupiłem najtańszy film - coś a al Konica VX, za ok 5 zł. Popstrykałem, oddałem do labu i... zdjęcia są wyraźne, wyglądają na prawidłowo naświetlone, ale niebieskie ściany i granatowe drzwi wyszły na zielono... . Czy to kwestia filmu, czy jakichś ustawień? Przecież WB jest w cyfrówkach, a to analog...
    Oświeci mnie ktoś?
    Dziękuję i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

WB jest przy każdym robieniu zdjęć, nawet przy obrazach ma znaczenie

Jakkolwiek taka różnica kolorów może wskazywać na stary film lub błędy w wywołaniu/odbiciu. Chyba, że jakieś jarzeniówki dziwne były w pokoju...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Oświetlenie to faktycznie jakieś niemiłe neonówki w okrągłych obudowach wmontowane w kasetony pod sufitem - jak to w biurach bywa. Film stary nie był, acz jakości (patrz: cena) raczej wątpliwej. A wywołanie i odbitki - C41 w Media Markt. Wiem, że WB jest "wszędzie", ale miałem na myśli ustawienia, które w cyfrówkach są standardem, a w analogach takowych nie spotkałem . Mam nadzieję, że w plenerze, po użyciu kliszy b&w przeznaczonej do C41 nie spotka mnie jakaś niespodzianka... - no, z zielenią i błękitami problemów być nie powinno... .

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

W cyfrówkach można ustawić WB. W analogu trzeba kupować specjalne filmy do sztucznego światła lub stosować filtry.

Na kliszy B&W takich problemów na pewno nie będzie
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Tę 30-tkę kupiłem dla "pełnej klatki" i nominalnej szerokości obiektywów, ciekaw jestem porównania ujęć b&w z 40D i Ilforda XP-2... . Kiedyś posługiwałem się 500N i przynajmniej miałem zdjęcia (najlepsze z użyciem Reali, nie mam doświadczeń b&w), a od czasu 350D i 40D - mam kilka zapchanych dysków .

Uprawnienia umieszczania postów