Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 154

Wątek: Canon 10-22 vs Canon 17-40

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
    Jak go oceniasz w porównaniu do 17-40 jeśli miałeś taką możliwość.
    Nie miałem.
    Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
    A do reporterki nie będę go używał napewno! Ale w ciasnych pomieszczeniach często - i tu pytanie jak oceniasz zniekształcenia w zakresie 10-18 mm a jak ostrość?
    W recenzji u Reichmana jest wszystko czarno na białym kiedy i gdzie zniekształca. Ten obiektyw jak chyba każdy UWA zniekształca. Cały pic polega na tym, że patrząc przez wizjer ruszasz aparatem tak by zniekształcenia zlikwidować. To działa.

Co do ostrości: IMO jest super (20D, raw, 10mm f/3.5)
    Co do kolorów: naprawdę bardzo niewiele ale jednak brakuje (?) do L-ki. Inne, mniejsze nasycenie ot co. Abberacja jest, bo miała być (patrz wykaz kodów soczewek w obiektywie na stronie Canona). Jest jej bardzo mało, niebieski wpadający w fiolet.
    BTW. Jeśli jesteś zainteresowany mogę dać namiary na gościa: 2575 już z kosztami przesyłki.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: 10-22 17-40 ciekawy opinii

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    ...Mowi: z 17-40 zrobili w redakcji jakiś zajefajnie wielki wydruk z EOS 3 i szczęki im opadły. Ostry już od czwórki.
    Też jestem skłonny się z tym zgodzić. W EOS 3 tak, ale już w dSLR ta prawidłowość nie działa

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    a moze po prostu Tomasz Golinski, ma jakis wyjatkowy egzemplarz kit-a ?!
    Może tak, jak znajdę chwilkę to wrzucę sample. Ale tak do końca wyjątkowy nie jest, bo się AF zacina (eh, ta jakość wykonania...)...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź i ocenę - oglądałem strony z fotkami robionymi krótkim końcem. CA można poprawić filtrem RAW w Photoshopie CS - naprawdę to działa. A 10-22 zapewne kupię jutro (20.03.2005) na giełdzie foto w Stodole (W-wa) 2550. Poza tym umawiałem się z człowiekiem z Allegro oferuje za 2550, w Stodole nówka z gwarancją chcą 2600.
    Może kiedyś jak będę miał możliwość weryfikacji swojej opinii o 17-40/L jakimś sprawdzonym egzemplarzem to odszczekam moje wszelkie złośliwe opinie o tym szkle, a tymczasem tego zdania nie zmieniam, testowałem go cały tydzień i mam dość.

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

a propos ostrosci w 17-40 - wrzuce dwa sample walniete na szybko

f4
    f8

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

a propos ostrosci w 17-40 - wrzuce dwa sample walniete na szybko
    Jeśli mogę mieć zaufanie do swoich kaprawych oczu, to wbrew wielu opiniom, że "jest ostry od pełnej dziury", różnica pomiędzy f/4, a f/8 jest olbrzymia!

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    różnica pomiędzy f/4, a f/8 jest olbrzymia!
    nic dziwnego - zdjecie nie jest poprawnie naswietlone. Jest za ciemne wiec trudno oczekiwac ostrosci na poziomie zyletki. Nawet f8 nie jest ostre. Wedlug mnie te sample wypaczają tylko opinie o tym szkle.

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

tpop, wg mnie f4 jak i f8 jest ostre - chyba, ze sie powaznie myle a moje oczy mnie zawodza.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    różnica pomiędzy f/4, a f/8 jest olbrzymia!
    nic dziwnego - zdjecie nie jest poprawnie naswietlone. Jest za ciemne wiec trudno oczekiwac ostrosci na poziomie zyletki.

Popatrz na dane EXIF - różnice w naświetleniu są rzędu 1/2 EV. Niestety nie rozumiem jaki wpływ ma niedoświetlenie 1/2 EV na ostrość? Więcej, jaki ma wpływ na ostrość jakiekolwiek niedoświetlenie?

[ Dodano: 20-03-05, 16:27 ]
    tpop, wg mnie f4 jak i f8 jest ostre - chyba, ze sie powaznie myle a moje oczy mnie zawodza.
    Niestey przy f/4 ostrość jest byle jaka
    Pozwoliłem sobie zrobić dwa cropy z Twoich zdjęć. Czy teraz widzisz różnicę?

f/4 crop

f/8 crop

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jurek Plieth, widze oczywiscie - tylko punkt ustawiania ostrosci byl w innym miejscu.
    za chwile wrzuce inne sample - lepiej oswietlone i z wyraznie zaznaczonym punktem ostrosci.

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów