Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 154

Wątek: Canon 10-22 vs Canon 17-40

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie 10-22 17-40 ciekawy opinii

Chyba zabijecie mnie za te wszystkie pytania,ale jest to jedyne miejsce w sieci gdzie moge uzyskac mila,rzetelna i przede wszystkim fachowa porade(za to wszystkim Wam dziekuje).
    Kolejne moje pytanie z kregu obiektywow.Zastosowanie reporterka,zapotrzebowanie szeroki kat,moje typy 10-22mm(cena w USA 800 dolarow),17-40 (680 dolarow) ........niestety 16-35 poza moim zasiegiem(1400 dolcow-fajna sumka)
    A wiec zostaje 10-22 i 17-40 prosze podac swoje typy i krociutkie uzasadnienie dlaczego akurat ten a nie inny model.
    Pozdrawiam raz jeszcze

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

IMHO 10-22, bo z puszka APS-C jest to prawdziwy szeroki zoom.
    17-40 z APS-C na krotkim koncu jest wezszy niz standard zoom przy pelnej klatce, wiec choc matematycznie ;-) jest to nadal szeroki kat, to jednak mimo wszystko troche tej szerokosci brakuje ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: 10-22 17-40 ciekawy opinii

Cytat Zamieszczone przez robsonikus
    Kolejne moje pytanie z kregu obiektywow.Zastosowanie reporterka,zapotrzebowanie szeroki kat,moje typy 10-22mm(cena w USA 800 dolarow),17-40 (680 dolarow) ........niestety 16-35 poza moim zasiegiem(1400 dolcow-fajna sumka)
    Jeśli dysponujesz korpusem obsługującym obiektywy EF-S, to osobiście wybrałbym 10-22 mm.
    Po pierwsze jest to naprawdę szeroki kąt, a po drugie daje szansę na lepszą jakość optyczną dlatego, że jest to obiektyw optymalizowany pod kątem dSLR.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jak wynika z waszych opinii z 20d bedzie wspolpracowal wysmieniciebynajmniej mam taka nadzieje
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: 10-22 17-40 ciekawy opinii

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Jeśli dysponujesz korpusem obsługującym obiektywy EF-S, to osobiście wybrałbym 10-22 mm.
    Po pierwsze jest to naprawdę szeroki kąt,
    I wlasnie dlatego wez rowniez pod rozwage ze taki obiektyw dosc mocno znieksztalca obiekty fotografowane z niewielkiej odleglosci (oczywiscie im szerzej tym ten efekt sie nasila). A poniewaz potrzebujesz czegos do reporterki moze Ci sie trafic taka wlasnie sytuacja. 10-22 nadaje sie napewno do fotografowania pejzazy, widoczkow itp. Wydaje mi sie ze do reporterki lepszy bedzie jednak 17-40. I dosc szeroko (17) i prawie portretowy zoomik (40). O jakosci optycznej zbyt wiele powiedziec nie moge bo nie widzialem fotek z 10-22. Z 17-40 sa naprawde bardzo dobre.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja najkrocej mowiac zgadzam sie z tpopem 10-22 to moze byc ciekawe szklo gdy masz ochote na eksperymenty z naprawde szerokim katem (przerysowania), natomiast do "reporterki" - 17-40. I do "widoczkow", z wyjatkiem tych najbardziej ekstremalnych - tez

10-22 ma jeszcze jedna "wade": to nowy obiektyw i malo kto moze cos o nim pewnego powiedziec. To troche tak jak z 70-300 DO IS - potrwalo chyba z jakies pol roku zanim utrwalila sie o nim jako taka opinia - mnie osobiscie przekonala opinia Reichmanna z wyprawy do Bangladeszu. 17-40 jest juz na rynku... ojojoj i jeszcze troche i wiadomo o nim wlasciwie wszystko. W szczegolnosci to, ze jest dobry

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    10-22 ma jeszcze jedna "wade": to nowy obiektyw i malo kto moze cos o nim pewnego powiedziec.
    Mysle, ze conieco moze o nim powiedziec ponad 900 sampli na pBase ;-) Chociaz tutaj szczerze mowiac w mala konfuzje wpadlem, bo rozbieznosc jakosci jest olbrzymia - widzialem serie pieknych zdjec indoor z salonu samochodowego, ostrych przy pelnej dziurze... az po totalnie mydlane landszafty, robione w pelnym sloncu po przymknieciu szkla nawet do F/11
    I badz tu madry...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ... i wiadomo o nim wlasciwie wszystko. W szczegolnosci to, ze jest dobry
    W szczególności do analoga

[ Dodano: 13-03-05, 23:26 ]
    Cytat Zamieszczone przez tpop
    I wlasnie dlatego wez rowniez pod rozwage ze taki obiektyw dosc mocno znieksztalca obiekty fotografowane z niewielkiej odleglosci
    A kto się tym w reportażu przejmuje? Reportaż to nie fotografia reprodukcyjna!
    Jak znajdę czas, to zeskanuje z angielskich magazynów o tematyce kolarskich zdjęcia potwierdzające i Twoją i moją tezę Rzekłbym nawet, że te zniekształcenia dodają dynamizmu fotografowanym scenom.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rzekłbym nawet, że te zniekształcenia dodają dynamizmu fotografowanym scenom.
    no..tak...np. podczas wyborów Miss Polonia
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    no..tak...np. podczas wyborów Miss Polonia
    Ktoś to jeszcze ogląda oprócz sponsorów i rodzin tych biednych dziewcząt?

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów