Jedni - potrzebują większej głębi i jednocześnie nie są onanistami, nie czytają CB.. inni potrzebują długich czasów, może lubią robić na długich czasach..
Każdy jest inny, każdy ma inne potrzeby. Nie czujesz takiej potrzeby, nie zamykasz, noprob..
Moja odpowiedź: jedno i drugie. Od dawna nie sugeruję się mtf'ami. Jeśli to nie jest dla Ciebie jakaś odpowiedź - trudno. Nie mój problem.
dzis przypadiem trafilem na opis jednego zdjecia:
troche je zaslonilem opisem, ale to co wazne to widac![]()
i teraz czesc opisu - ta zboldowana - w moim niedoskonalym przekladzie:
"Fotograf wayne Simpson mówi nam, że musiał czekać aż słońce wyjdzie zza chmur by umieścić je na zdjeciu. Celowo użył małego otworu przysłony - f/18 - by otrzymac gwazde dyffrakcyjną"
Ja sie nie znam, wiem że sa takie filtry efektowe, ale wyglada na to, ze jednym z powodow do przymykania tak mocno przyslony moze byc na przyklad chec uzysania takiej gwiazdki![]()
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
To może dołożę swoje 3 grosze - ponieważ się uczę aparatu to potrenowałem i to mi wyszło... fragmenciki zdjęć (crop 100%), ze statywu... a propos ostrości i głębi. Po lewej f/11 po prawej f/8 obiektyw C55-250IS, C40D jak widać na f/8 jest wyraźnie lepiej. Ostrośc w obu przypadkach ustawiona na 5. Odległość do obiektów moim zdaniem "na oko" około 4km. Dla f/8 jest moim zdaniem i głębiej i ostrzej.
http://img9.imageshack.us/img9/1493/crop100.jpg - tutaj wielkość oryginalna fragmentu - ustawione obok siebie dwie fotki w DPP.
Mam też dla f/36 jakby ktoś był zainteresowany ale to sieczka totalna. W zasadzie mają rację Ci co piszą, że dla f/8 jest najlepiej - ja to widzę po zdjęciach.
to moze tak zacznijmy:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
bo jesli 5 oznacza 5m to rozmawiamy o roznicy miedzy obiektami lezacymi w mniejszym lub wiekszym stopniu poza glebia ostrosci, bo na pewno nie w jej obrebie
te 5 to chyba w dpp ustawione
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
Ja F22 i mniejsze w 90% uzywam do sprawdzania brudu na matrycy...
Celuje na jednolite kolorystycznie np. niebo i widac idealnie kazdy pylek![]()
oczywiście... "5" w DPP jak pisali poprzednicy...
no tak... sorki za glupia uwage...
ale to jednak jest troche za duza roznica miedzy tymi dwiema przyslonami. obstawialbym raczej na to, ze na zdjeciu z f/11 czesc nieostrosci jest wynikiem poruszania - czy to przez rezonans po strzale lustra czy poruszenie statywu. bo normalnie w zoomach taka roznica jest do wypatrzenia, ale nie az tak latwo...