Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: f /22

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ostrzenie na hiperfokalną ma zawsze sens jesli chcemy mieć mozliwie najlepiej wykorzystaną GO.Pozwala przesunąć pas ostrosci np.w strone obiektywu ,kosztem strefy ostrości ktorej nie jestesmy w stanie wykorzystać[np. za budynkami ,lasem itp].Precyzji wielkiej to nie wymaga .Kiedyś na wszystkich obiektywach mozna było odczytac GO ze skali.Dziś na niektórych,ale i bez tego odczytu mozna sobie radzić.IMHO zrozumienie ostrzenia na hiperfokalną to pierwsze kroki do świadomego fotografowania, nie tylko krajobrazu. :smile: ale bez mała większości rzeczy.Wszak mozna pierwszy plan[lub drugi czy...] mieć rozmyty lub ostry,jak kto sobie życzy ale powinno to wynikac ze świadomego działania a nie przypadkowych ustawień .Pozdrawiam
    Święte słowa, ale nie wyjaśniają problemu.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Dla mnie, to nie bzdura. Packshoty. Szkło 85mm, f22, odległość ostrzenia 1m i GO niespełna 17cm przy ff. Co dopiero przy srednim. Imho po temacie

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Dla mnie, to nie bzdura. Packshoty. Szkło 85mm, f22, odległość ostrzenia 1m i GO niespełna 17cm przy ff. Co dopiero przy srednim. Imho po temacie
    A pejzaże (no dobra: BEZ PIERWSZEGO PLANU) ?
    No i nikt nie mówi że bzdura. Tylko pyta z jakiego powodu.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    nie wiem, mało robie landszaftów, ale może ktoś chce mieć zdjęcie z kamienia, czy z trawki i pierwsze kłoski też w GO..?? Przy powiększeniach to widać. A kto powiedział, że zdjęcie krajobrazowe z GO od 3cm - OO jest niepoprawne. Wiem ktoś napisze, że do tego kompakty.. no i można tak dalej, dalej, dalej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Gdy nie ma pierwszego planu ? Dla długich czasów. Zwykle trzymam się kilku/kilkunastu sekund.
    Nawet gdy nie potrzeba rozciągać głębii, przymykam - bo lubię i już :-D
    edit: Na małym mocniej niż 16 nie zamykałem.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-03-2009 o 10:33

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    nie wiem, mało robie landszaftów, ale może ktoś chce mieć zdjęcie z kamienia, czy z trawki i pierwsze kłoski też w GO..?? Przy powiększeniach to widać. A kto powiedział, że zdjęcie krajobrazowe z GO od 3cm - OO jest niepoprawne. Wiem ktoś napisze, że do tego kompakty.. no i można tak dalej, dalej, dalej...
    Panowie, zaśmiecacie wątek. Wykluczyłem krajobrazy z łódką w pierwszym planie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Gdy nie ma pierwszego planu ? Dla długich czasów. Zwykle trzymam się kilku/kilkunastu sekund.
    Nawet gdy nie potrzeba rozciągać głębii, przymykam - bo lubię i już :-D
    edit: Na małym mocniej niż 16 nie zamykałem.
    Ale bo lubię i już to nie jest odpowiedź na pytanie. :-/
    Widzę, że póki co - nie ma logicznej odpowiedzi na to pytanie.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 14-03-2009 o 11:21 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Chyba mam odpowiedź
    Wynika to z doświadczenia.
    Zrobiłem kilka prób (crop) i w granicach ogniskowej 10-35mm przymykanie więcej jak 8 nie ma sensu -no chyba że dla wyostrzenia równomiernego kadru -wiadomo 10mm ma problemy z ostrością na bokach.
    natomiast cała zabawa zaczyna się na dłuższych ogniskowych już przy 50mm czyli na cropie ~75 różnica między 8 a 14 jest widoczna natomiast przy 200 mm 14-20 jeszcze bardziej - jest to uzależnione od obiektywów ale warto spróbować na swoich
    Mając Gimpa cz PS, robiąc na raw wiele rzeczy poprawiamy na komputerze,
    Mając wysokie iso i stabilizacje robimy z ręki to, co normalnie robiło się ze statywu
    Robimy szybko i podciągamy na ostrości i kontrastach.
    odpowiednia przysłona przy określonej ogniskowej (kalkulator GO w głowie) i pamięć o niedokładnościach AF z analogów i nie tylko -powoduje że Ci goście robią na f14-22.

Następny plener to właśnie będzie z większym kontrolowaniem dużego GO.
    I małe studiowanie zdjęć w znajomych -tych bez obróbki (exif)

PS
    Tło zawsze można rozmyć w kompie
    Ostatnio edytowane przez fotna ; 14-03-2009 o 11:48

Początki nałogu

Domyślnie

Bardzo ciekawy wątek, wprawdzie nie robię krajobrazów, ale nawet gdyby, to nie schodziłbym poniżej f16. Po prostu patrząc na własność szerokich szkieł nie ma sensu tracić rozdzielczości.
    Ale chyba nie można tego tłumaczyć tylko ograniczaniem światła, zakładam że Ci goście wiedzą co to ND?

Testy zwykle pokazują jak minimalizować wady optyczne szkieł wraz z przymykaniem przysłony, ale nie spotkałem się z opisem co dzieje się na samej górze, może coś tam to jeszcze poprawia kosztem rozdzielczości?

Inna sprawa - hiperfokalna. Kilka razy próbowałem i nie udało mi się uzyskać ostrości jaka powinna wynikać z tabeli...Oczywiście pewnie przez niedokładność skali w moich obiektywach. Stąd wole jednak ustawić AF, choćby na odległość wynikającą z tabeli a nie pierścieniem.

Właściwie to jaki charakter ma ostrość? Jak patrzymy na ilustracje to wygląda, że to dokładnie od-do. A przecież tak nie jest. Widział ktoś wykres pokazujący precyzyjniej różnicowanie się ostrości w skali odległości? Może wiadomo przy np.hiperfokalnej dla f/8 na 16mm przy FF że ostrość powyżej 90% jest metr za początkiem ostrości?

Sorry za przydługą wypowiedź, ot ostatnie przymyślenia...:rolleyes:

P.S. Ostatnio coś czytałem o grupie f/64 i pierwsza konstatacja - chłopaki nie widziały na oczy MTFów
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To raczej znaczy, że chłopaki robią w zdecydowanie większym formacie

Początki nałogu

Domyślnie

Czyli nie słyszeli nie tylko o MTF ale i 35mm, pięknie...

papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów