Witam.
5
"Jadę na tym co fabryka dała"- nie kalibruje wcale.
Kalibrowałem może z raz ale różnica była trak znikoma że "dałem sobie z tym siana"
Kalibruje "na oko", (bez kalibratora) używając jakiegoś programu np: Adobe Gama.
Kalibruje przy użyciu kalibratora ale "od wielkiego dzwonu" - rzadziej niż raz na 3-4 miesiące.
Kalibruje regularnie przy użyciu kalibratora, raz na 1-3 miesiące lub częściej.
Witam.
5
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Odp. 5 - regularnie raz w miesiącu
5.
Wydaje mi się, że Ci co nie kalibrują wezmą rzadziej udział w ankiecie niż Ci co kalibrują. A przez to wynik ankiety może być przekłamany.
Mój monitor -odpowiedź 5. (4. dot. pozostałych z którymi mam do czynienia:-D)
Początkowo miałem wyrzuty sumienia z powodu wyrzuconej kasy. Na szczęście szybko okazało się, że była to "wyrzucona" kasa. ;-) Dzięki kalibratorowi m.in. zniknęła charakterystyczna mgiełka, która była zmorą wielu zdjęć.
Uwaga, teraz zadam najgłupsze pytanie jakie można sobie wyobrazić, ale czy raz skalibrowany monitor nie pozostaje w takich ustawieniach do kresu swoich dni? Zapewne nie, skoro jest wariant kalibracji "regularnej" ale chciałbym szerzej coś o tym wiedzieć..:-)
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
5. od roku (od tego czasu mam kalibrator kupiony z kolegą na spółkę), przed zakupem 3.
Pozdrawiam
40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX
4....
Ernest Hemingway i Irvin Penn:
Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?
Odp.3 zdjęcia robię dla siebie, nie zarbiam na nich, a to co wyskakuje mi z drukarki lub labu jest dla mnie więcej niż zadowalające, więc na razie nie odczuwam braku kaliblatora.
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
3 - sam na oko, ale wywołuję zdjęcia w labie więc mam porównanie.
EOS5D + EOS400D + EOS300D + C EF-S18-55/3.5-5.6 ;C EF28-80/3.5-5.6;C EF80-200/4.5-5.6 II;C EF70-200/4L:C EF24-105/4L IS;C EF85/1,8;C EF50/1,4 + EX580II-2szt + ST-E2 + inne dodatki
http://www.canon-board.info/showthre...ght=kolorymetr
Przeczytaj sobie ten wątek. Ja z niego dużo wyniosłem.