Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: CHIP zmienia technologię matrycy w 5D Mark II :)

Początki nałogu

Domyślnie

Panowie...czytam Chipa od kilkunastu lat.
    Ostatnie 2-3 lata to jest totalna porażka.
    Odkąd redakcja przeszła do Warszawy pod skrzydła Burdy, ta gazeta stoi na poziomie po prostu żenującym. To jest komputerowo-technologiczny odpowiednik "Bravo Girl".
    Czasami po prostu aż chce się sikać ze śmiechu, czytając ich "testy" i "artykuły".
    Mam gdzieś nawet powyrywane strony ze starych numerów - mają zbyt durną treść, aby ich nie zachować dla potomnych
    Próbowałem kiedyś nawet rozpocząć dyskusję na "ichnim" forum na temat poziomu "testów" lustrzanek. Nic z tego nie wyszło.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Panowie...czytam Chipa od kilkunastu lat.
    Ostatnie 2-3 lata to jest totalna porażka.
    Odkąd redakcja przeszła do Warszawy pod skrzydła Burdy, ta gazeta stoi na poziomie po prostu żenującym. To jest komputerowo-technologiczny odpowiednik "Bravo Girl".
    wiesz... pracowalem kiedys w sklepie komputerowym, ktory, jako jeden z najwiekszych partnerow hurtowni AB, sprzedawal w duzych ilosciach i z niezla marza monitory CTX. gehenna firmy byl pewien test w Chipie, w ktorym wyszlo, ze najlepsze jest ADI. sprzedaz CTX-a tak masowo padla, ze moj szef wspolnie z prowadzacym marke w AB ostro glowe drapali jak przy kolejnym tescie nie dopuscic do takiej "wpadki".

jakkolwiek zenujacy nie bylby poziom tego rodzaju pismidel, dla ogromnej wiekszosci kupujacych sa one alfa i omega w dziedzinie zakupu sprzetu. i jak w takiej gazecie napiszesz, ze najlepsza jest marka X, to ludzie jak barany poleca i beda kupowac X, nawet jesli rzeczywistosc, w sposob oczywisty nawet dla cwiercinteligentow, zaprzecza kompletnie "testom"

ale dystrybutor marki na dany rynek powinien o tym wiedziec i sie tego trzymac. bo kto smaruje ten jedzie. a konsument, ktory sam umie ocenic czego potrzebuje i rozumie o co chodzi, to naprawde jest rzadkosc i wyjatek od reguly. regula jest konsument, ktory do posluzenia sie wlasna glowa i samodzielnego wartosciowania faktow posunie sie dopiero w ostatecznosci, kiedy juz nie bedzie mial zadnego wyboru i zadnej pomocy ze strony jakichkolwiek autorytetow. a gospodarka rynkowa juz o to dba, zeby takich prorokow nie brakowalo
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

Rozumiem Cię akustyku.
    To, ile zmienia swoimi artykulikami takie pisemko, jest po prostu nieciekawe.
    Oczywiście, mam wielki ubaw, kiedy czytam wypociny ludzi, którzy chyba nigdy nie widzieli sprzętu, który jakoby "testują". Śmieję się, kiedy gazetka się chwali bzdurami w rodzaju "my mamy lepsze testy, bo mamy ISO", kiedy robi naiwnych czytelników w bambuko, kiedy się podkłada wprost (choć tylko w oczach ludzi, którzy akurat wiedza o czym jest mowa)...
    Ale to też jest bardzo smutne, z powodów, o których piszesz.
    Rynek to złożony system naczyń połączonych ze sobą. Taki szmatławiec jest w stanie zafałszować w systemie zbyt dużo, aby się nim nie przejmować.
    Innym powodem do smutku jest to, że mimo wszystko kiedyś było z nimi lepiej. Obecnie to jest g***o jadące na marce sprzed lat. I tym bardziej ich testy mącą na rynku...

PS. Kupiłem kiedyś monitor ADI, kto wie, ile w zakupie "pomogły" mi testy, lub "testy" w Chipie - już tego nie pamiętam, dawno było i nieprawda

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dawno (lata 90-te) temu pracowałem w warszawskiej firmie, która była dystrybutorem m.in. profesjonalnych kart muzycznych (górna półka terratec, motu, digidesign itp.) do PCtów i Maków. Pamiętam, że wysłaliśmy kilka takich kart do obszernego testu dla Chipa. Kilka miesięcy później ukazał się ten Chip z super testem. Karty, które dostarczyliśmy sromotnie przegrały z pierdziawkami za 50 zeta i tanimi podróbkami soundblasterów. Powodów było kilka: od wyższej ceny do nieładnego pudełka. Jakość dźwięku stanowiła tylko mały ułamek końcowej oceny. Załamałem się.
    Najważniejsze, że od tamtego momentu ani razu nie wziąłem do ręki tego "profesjonalnego" pisma, czego wszystkim życzę :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Heh, czyli wygląda na to, że od zawsze mieli jakieś "myki".

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wiesz... pracowalem kiedys w sklepie komputerowym, ktory, jako jeden z najwiekszych partnerow hurtowni AB, sprzedawal w duzych ilosciach i z niezla marza monitory CTX. gehenna firmy byl pewien test w Chipie, w ktorym wyszlo, ze najlepsze jest ADI. sprzedaz CTX-a tak masowo padla, ze moj szef wspolnie z prowadzacym marke w AB ostro glowe drapali jak przy kolejnym tescie nie dopuscic do takiej "wpadki"....
    A "szeptał" potem o tym fakcie cały Wrocław :-)
    Cóż, "Chip" to taki komputerowy "Auto-Świat". A na lustrzankach to oni się dodatkowo po prostu nie znają. Podobnie jak Kolekcjoner uważam że tekst ten jest kompletnie bez znaczenia. Test w pisemku tego typu może mieć wpływ na sprzedaż kompaktów albo luster entry level, ale nie FF-ów, których ceny zaczynają się od 10 kzł.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu

Domyślnie

Mam wrażenie, i to na podstawie swojej skromnej wiedzy komputerowej, że nie znają się na większości rzeczy, o których piszą.
    Co do cen FF...one w Chipie również są...ciekawe. Przez parę miesięcy obserwowałem z ciekawością ich rankingi Top 10. I cóż takiego mnie tak zainteresowało? Otóż ceny (zapewne uśrednione z kilku sklepów heheh): Nikon D3 - 10K zł, Canon 1Ds m3 - 10K zł...itd. Takie ceny były w numerze np 01/2009.
    Przez jakiś czas miałem wielką ochotę napisać jakiegoś maila z kategorycznym żądaniem ujawnienia, w jakim to sklepie można tego przykładowego 1Dsm3 kupić za 10K zł (wziąłbym kredyt i kupiłbym przecież wszystkie, jakie mają :>), ale lenistwo mi nie pozwoliło.
    Poza tym, pamiętałem że 'fun' z tego będzie mały. Chip interesuje się tylko mailami z gatunku poddańczo-słodzących.
    Ostatnio edytowane przez jagular ; 12-03-2009 o 10:24

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Wszystko się zgadza ... w połowie lat 90-tych miałem we Wrocku firmę, przylazła taka łajza z Chip`a coby wywiad zrobić (zajmowaliśmy się internetem) jeden z informatyków naszkicował mu na kartce schemat całego węzła jak to informatyk jaja sobie ponapisywał oni to potem dokładnie przedrukowali chłopaki w firmie ryczeli ze śmiechu gdzieś z miesiąc ... facet kompletnie nie znał sie na tym co miał napisać żenada pewno dla zwykłego śmiertelnika wyglądało to fachowo i poważnie ... jedyne co w Chip`ie mieli dobrego to serwer Quak`a ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alde Zobacz posta
    jedyne co w Chip`ie mieli dobrego to serwer Quak`a ...
    e no... maja (albo przynajmniej mieli) tez dobre felietony na temat bezpieczenstwa komputerowego. bo pisali je je moi koledzy z czasow uczelnianych, ktorzy niezle sie w temacie orientowali
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strus_pedziwiatr Zobacz posta
    Ostatni numer CHIP 4/2009 na stronach 140-143 zamieszcza opis 6 najlepszych ostatnio lustrzanek.
    Przy Canonie 5D MkII w tabelce na stronie 143 w wierszu typ/rozmiar przetwornika podano CCD/36-24mm. Niby taki drobiazg, ale świadczy o podejściu CHIP’a do jakości publikowanych danych.
    A może Chip opisuje nowe 5D MkII ?
    Widziałeś jak wygląda ?

Pozdrawiam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów