Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: DPI a PPI

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar wprawka
    Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie DPI a PPI

witam,
    nie wiem, czy w dobrym dziale umieściłem posta

mam pytanie, może zna ktoś odpowiedź: dlaczego w exif zdjęcia podawana jest rozdzielczość zdjęcia w DPI - przecież DPI określa rozdzielczość urządzeń drukujących, jest to liczba plamek/punktów na cal,
    a rozdzielczość obrazu cyfrowego określa PPI - liczba pikseli na cal (300 PPI - 300 pikseli na cal).

pozdrawiam
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bo to tylko różnica w nazwie.

Może znowu przyjdzie jakiś magik i będzie tłumaczył, że jest jakaś głęboka różnica, ale i tak w to nie uwierzę ;-)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Bo to tylko różnica w nazwie.

Może znowu przyjdzie jakiś magik i będzie tłumaczył, że jest jakaś głęboka różnica, ale i tak w to nie uwierzę ;-)
    Magikiem nie jestem, ale różnica jest...

Krótko mówiąc chodzi o to, że DPI i PPI używa się tak naprawdę w dwóch różnych sytuacjach. PPI służy do określania jakości obrazów które są w postaci cyfrowej, a DPI używa się do określenia jakości wydruku.

DPI to ilość "kropek" na jednym calu na wydrukowanym obrazie. Jeden piksel po wydrukowaniu składa się z iluś takich kropek. Na przykład jest obraz o rozdzielczości 300x300 PPI i drukując go na drukarce, która ma możliwość wydruku w rozdzielczości 1200 DPI każdy piksel, który widoczny był na monitorze komputera będzie składał się z 16 "kropek".

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikey Zobacz posta
    Magikiem nie jestem, ale różnica jest...

Krótko mówiąc chodzi o to, że DPI i PPI używa się tak naprawdę w dwóch różnych sytuacjach. PPI służy do określania jakości obrazów które są w postaci cyfrowej, a DPI używa się do określenia jakości wydruku.

DPI to ilość "kropek" na jednym calu na wydrukowanym obrazie. Jeden piksel po wydrukowaniu składa się z iluś takich kropek. Na przykład jest obraz o rozdzielczości 300x300 PPI i drukując go na drukarce, która ma możliwość wydruku w rozdzielczości 1200 DPI każdy piksel, który widoczny był na monitorze komputera będzie składał się z 16 "kropek".
    Czy dzięki temu będzie to obraz lepszej jakości? Pewnie przez lupę będzie widać różnicę. Kiedyś jak drukarki nie były tak marketingowo wybajerowane to było prawie to samo. Chociaż nadal twierdzę, że różnice będą istotne tylko dla fachowców od druku i to pewnie wielkoformatowego.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wprawka Zobacz posta
    witam,
    nie wiem, czy w dobrym dziale umieściłem posta
    Nie bardzo, więc przeniosłem :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Prosze bardzo tekst pochodzi z wiki:

"ppi (ang. pixels per inch) - liczba pikseli przypadająca na cal długości. Jednostka stosowana do określania rozdzielczości obrazów bitmapowych.

Przy określaniu rozdzielczości obrazów często zamiast jednostki ppi mylnie używa się określenia dpi (dots per inch - plamek na cal), które odnosi się do rozdzielczości urządzeń drukujących lub naświetlających. Tymczasem są to dwie różne jednostki - obrazek o rozdzielczości 72 ppi można wydrukować na drukarce atramentowej w rozdzielczości 600 dpi - co w dużym uproszczeniu oznacza, że każdy piksel obrazu będzie na wydruku reprezentowany przez 8,3333 wydrukowanych "plamek" (w rzeczywistości oprogramowanie urządzenia drukującego dokona interpolacji pikseli)."
    40d + kit + 50 1.8 + 70-200 4L + Speedlite 580 EXII

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jest jeszcze SPI
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Serial Peripheral Interface?;]