Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: [GDAŃSK] Oko W Oko - cykl spotkań z fotografami na Politechnice Gdańskiej

Domyślnie [GDAŃSK] Oko W Oko - cykl spotkań z fotografami na Politechnice Gdańskiej

OKO w OKO

Organizatorzy: Samorząd Studentów Politechniki Gdańskiej i Kronika Studencka

Miejsce: AK PG Kwadratowa

Start: 18.00

Wstęp: wolny

Więcej info: www.sspg.pg.gda.pl oraz www.ks.pg.gda.pl

Cykl Oko w Oko stanowi zaczepną propozycję spotkań łączących w sobie dynamiczny wykład z luźną dyskusją o fotografii i jej różnorodnych obliczach. Skierowany jest do wszystkich tych, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w sztuce „schwytania momentu”, jak i do tych, którzy już znają jej zasady, posiadają interesujący warsztat i szeroki wachlarz doświadczeń. O pasji fotografowania, nieustannym poszukiwaniu tematów i kształtowaniu swych umiejętności opowiedzą cenieni i znani przedstawiciele trójmiejskiego środowiska fotograficznego:

11 marca 2009 (środa)

Jacek Piotrowski

W latach 90-tych ukończył Wydział Operatorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej w Łodzi. Jego największą pasją jest fotografia dokumentalna, a od ponad 10 lat zajmuje się również fotografią inscenizowaną, głównie mody. Od 1994 roku na stałe współpracuje z wydawnictwem Agora S. A. Aktywnie uczestniczył w procesie powstawania rubryk modowych najpierw Magazynu Gazety Wyborczej – Wysokie Obcasy, a ostatnio również Avanti i Logo. Jednocześnie realizuje edytoriale modowe dla czasopism Uroda Cosmopolitan, Zwierciadło, Playboy, czy CKM. Stworzył również wiele interesujących portretów znanych osobistości, wykonanych na terenie całego kraju, jak również za granicą m.in. portret Jean Reno i Paulo Coelho dla magazynu „VIVA”. W 1996 roku stał się dumnym zdobywcą dwóch pierwszych nagród w konkursie Polskiej Fotografii Prasowej w kategoriach: Ludzie oraz Kultura, a rok 1997 zaowocował wyróżnieniem w kategorii: Moda Contax Award Francja.

14 marca 2009 (sobota) – godzina 15:00

Michał Szlaga

http://www.szlaga.com

Absolwent gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych, artysta - fotograf. Wyróżniony w kategorii: Ludzie na Grand Press Foto 2005 za portret Anny Walentynowicz. Mieszka i pracuje w Kolonii Artystów, na dawnych terenach Stoczni Gdańskiej, co wpływa zarówno na jego twórczość, jak i ciekawy stosunek do rzeczywistości.

18 marca 2009 (środa)
    Maciej Kosycarz
    http://kfp.pl

Fotoreporter. Autor kilkunastu tysięcy zdjęć opublikowanych w prasie. Fotografią (zawodowo) zajmuje się od 1990r. Założyciel agencji fotograficznej Kosycarz Foto Press KFP, która kontynuuje pracę jego ojca Zbigniewa Kosycarza. W archiwum agencji znajduje się ponad 140 tysięcy zdjęć.
    Autor wystawy „Zwykłe Miasto – Gdańsk w obiektywie ojca i syna”, którą można było zobaczyć w Budapeszcie, Mostarze (Bośnia i Hercegowina), Belgradzie, Gdańsku, Kalmarze (Szwecja), Holbaek (Dania) i Kaliningradzie (Rosja).

25 marca 2009 (środa)

Eugeniusz Nurzyński

http://www.gtf.org.pl/galeria/galeri...nski_foto.html

Fotograf i członek, a przez 6 lat prezes Gdańskiego Towarzystwa Fotograficznego GTF. Fotografuje wyłącznie aparatem Horyzon 202. W swoich pracach najczęściej przedstawia tematy marynistyczne, ceni także reportaż socjologiczny. Brał udział w około 170 konkursach i zdobył ponad 70 nagród i wyróżnień. Jest m.in. laureatem konkursu Gazety Wyborczej i AGFA "Wielka szansa", "Smak Życia" - Taste Life Johnnie Walker oraz pomorskich konkursów fotografii prasowej.

ZAPRASZAMY

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

No i co, ktoś już był ?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja byłem na wszystkich dwóch jak dotąd spotkaniach. Jest bardzo luźna, sympatyczna atmosfera. Można pogadać o fotografii z ludźmi, którzy coś już osiągnęli i poznać ich spojrzenie. Bardziej jest to forma takiej pogadanki niż jakiegoś monologu czy wykładu. Można zadawać pytania itd. Warto się wybrać moim zdaniem i na pozostałe spotkania też się wybieram.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Thumbs up Przypominacz

Dla przypomnienia dziś w Kwadratowej o 18.00 Maciek Kosycarz

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

moim zdaniem dziś było najfajniejsze spotkanie ze wszystkich jak dotąd.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    moim zdaniem dziś było najfajniejsze spotkanie ze wszystkich jak dotąd.
    Co prawda ja nie mam porównania z poprzednimi spotkaniami, ale i tak bardzo się podobało i wybieram sie na następne.. Jutro napisze jakąś recenzję, bo dzisiaj juz mi się nie chce..:-) "O, zaraz Cola mi się skończy.."
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Czekam na recenzję. Może też ruszę 4ry litery w stronę kwadratowej...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Czekam na recenzję. Może też ruszę 4ry litery w stronę kwadratowej...
    No, mógłbyś ruszyć..

Na wstępie, wybaczcie za zwłokę, bo obiecywałem wczoraj, ale z przyczyn ode mnie niezaleznych nie byłem w stanie. Zresztą sami wiecie.

Gdzie AK Kwadratowa się mieści, wszyscy doskonale wiedzą, za wyjątkiem mnie, bo błądziłem 10 minut zanim trafiłem na miejsce. W kazdym razie udało się dojść, zająłem miejsce i czekałem..

Zaczęło się niewinnie od przedstawienia, chodzi o Kosycarza (tak, tak, wszyscy znają, syn Macieja) Potem w zasadzie była taka prezentacja zdjęć, najpierw swojego ojca, potem niego samego połączone z pewnym opowiadaniem na temat pracy fotoreportera. Facet mówił o historii prezentowanych zdjęć, okolicznościach w których powstawały (miał niesamowitą pamięć do dat), jakie motywy nim kierowały podczas robienia zdjęcia, ot takie zwierzanie się kolegom po fachu. Mówił o swojej historii, jak to z początku nienawidził pracy fotoreportera, trochę tam o sprzęcie (choć nie rozwodził się za bardzo), opowiadał mnóstwo anegdot z życia, jak to syn mu się rodził podczas gdy on focił papieża z Wałęsą..:-) ogólnie bardzo ciekawy wykład, tak to trwało około godziny..

Potem to już pytania, odpowiedzi, jeszcze więcej anegdot, sporo śmiechu, teleporady o kupno lustrzanki (Chyba Viqy wychodził wtedy na fajkę) "wróżka Monika i co z tego wynika" i uzależnienie Kosycarza od Coli..:-)

Generalnie było bardzo przyjemnie, świetna atmosfera, a ja nie umiem pisać recenzji, więc jak ew. kogoś zainteresuje i spyta o konkretny temat to mogę rozwinąć. pozatym może koledzy coś jeszcze przypomną, bo wszystkiego to tak nie idzie zapamietać:wink:

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 20-03-2009 o 23:16
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

A ja myślałem że tylko ja jestem uzależniony od coca coli :P hehe

W środę mam seminarkę do 18tej, ale zobacze, może uda się szybciej jakoś wyskoczyć z zajęć :P
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Kto jutro ma zamiar się wybrać? jeśli wszysko u mnie pójdzie zgodnie z planem i nic mi nie wyskoczy, to pewnie wpadnę..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów