Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: A. Gursky - wyjaśnienie problemu perspektywy

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie A. Gursky - wyjaśnienie problemu perspektywy

Próbowałem dziś racjonalnie i przy użyciu prostych słów wyjaśnić niefotografującym znajomym, na czym polega modyfikacja perspektywy w zdjęciach Andreasa Gursky'ego. Zadanie mnie jednakowoż przerosło i poległem totalnie. Pytanie więc brzmi - jak, na chłopski rozum, wyjaśnić "inność" zdjęć Gursky'ego? Załączam trzy jego zdjęcia, znalezione w Googlu, które chciałbym wyjaśnić znajomym. Pomocne będzie wszystko - opisy, rysunki, zdjęcia porównawcze itp. Przez ostatnich kilka godzin szperałem w Googlu i nie byłem w stanie znaleźć trzech odpowiedników poniższych zdjęć, zrobionych jednak bez zabaw z perspektywą. Za wszelkie wyjaśnienia, z góry i uniżenie dziękuję!

Domyślnie

Nie bardzo wiem po co... facet nie ma specjalnego podejścia do perspektywy ... robi zdjęcia w ogromnych formatach sprzedaje je za ogromne pieniądze a imo są one gów** warte. Cała inność jego zdjęć polega na tym że odbitka z 20 m jak i z 1 m ma taką samą szczegółowość i tym powala. Nic więcej w tych zdjęciach poza aspektem technicznym nie jest warte uwagi... no może jeszcze ich cena. Ale taka teraz moda.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To środkowe zdjęcie wygląda mi na obiektyw z shiftem albo kadrowanie z większej części kadru. Podobne przerysowania wychodziły mi, gdy nie chcąc, by budynek mi się walił, fotografowałem szerokim kątem trzymając aparat pionowo a potem kadrowałem wycinając ulicę i chodniki
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów